tisdag 29 mars 2011

Ett meddelande till Saras klass

Hej!!! det är Sara som skriver!!!
jag hoppas ni har det bra i sverige. Jag saknar alla och har svårt att sova.
Min klass och skolan jag saknar men jag kommer hem i sommar o hälsar på er. Hoppas det går bra med allt ting i sverige??? I min skola här i Jakarta är jätte stor och bra. Har massor med kompisar och lärare!!!
jag har det jätte bra Kram Sara!!!

Sjuk Hugo

Hugo var hemma från skolan idag eftersom han vaknade med feber. Han kräktes en gång och jag hoppas att han inte har fått Chrilles veckolånga sjukdom. Han låg mest och mös i soffan.


Jag åkte iväg en stund på dagen och köpte gardinstänger - på torsdag ska de monteras upp. Sen ska det sys gardiner. Tavelkrokar kunde jag inte hitta och de jag hade med från Sverige går inte att spika i väggarna. Får se hur jag ska lösa det problemet.

måndag 28 mars 2011

Skolbuss

Första dagen med skolbuss. Barnen var så spända på att se vilka andra barn som åker samma buss.
06:38 är upphämtningstiden och de ska stå utanför huset fem minuter före utsatt tid. Alla i bussen har bestämda platser.  Hugo sitter fram bredvid chauffören.

På bilden nedan syns en av våra tre vakter. Alla har security guards. Vi har tre vakter från ett vaktbolag som turas om att jobba hos oss i 8-timmars arbetspass. De sitter i den lilla vaktkuren till vänster på bilden där de även har en liten toalett. Vi har köpt en TV så att de inte har alltför tråkigt. Och te, kaffe och nudelsoppa så de har lite proviant på nätterna. Annars köper de mat från gatuförsäljare som cirkulerar i området och säljer en massa olika sorters mat. Vi vågar oss inte på att köpa den maten ännu - kanske sen när vår bakterieflora blivit mer indonesisk.


söndag 27 mars 2011

Taman Mini Indonesia Indah

Idag var jag och barnen på utflykt till Jakartas Skansen - Taman Mini Indonesia Indah, medan Chrille spelade golftävling. Hugo har fått i läxa av sin art-lärare att besöka ett museum eller ett känt byggnadsverk och köpa ett vykort därifrån som skall tas med till skolan. Vi hittade dessvärre inga vykort. Vi åkte en linbana och tittade på den stora parken uppifrån. Det var skönt eftersom barnen inte orkade gå i värmen. De tyckte inte det var tillräckligt intressant antagligen.

Bland annat fanns här en konstgjord sjö där man byggt Indonesiens öar i miniformat.


Parken skapades av en tidigare presidentfru och efter hennes död har den fått förfalla - det var ganska så skräpigt och nedgånget på vissa ställen.  


Vi var inne i några hus typiska från olika delar av Indonesien, bland annat ett från Papua där Hugo tyckte att kannibalskulpturen (vårt antagande...) var läbbig.



Vi såg även en fågelutställning. Där fanns en vit papegoja som pratade - vi tyckte att den sa "Hallo", och vinkade med ena foten.



Till stora fågelburen fick jag gå in själv. Även detta var läskigt. De missade bland annat denna uggla med ögonproblem.



lördag 26 mars 2011

Nya leksaker

Igår skulle vi ha varit pa en 40-årsfest men eftersom Chrille har varit krasslig fick det bli en lugn kväll. Så även ikväll. Han fick dock tillbaka livsandarna efter en 9-hålsrunda med Hugo på dagen.

Sen shoppades det loss ordentligt... många nya leksaker blev det. Barnen är överlyckliga och laddar ner nya spel hela tiden.


En TV till vardagsrummet och en likadan till sovrummet som installeras just nu. Det kallar jag service. Klockan 20:22 en lördagkväll.


Själv simmade jag 80 längder i poolen i dag vilket blir ungefär 1000 m.

fredag 25 mars 2011

Antligen fredag!

Idag var barnen hos sina danska vanner och spelade tennis och badade i pool hela dagen. Sen kom de hem och badade lite till.

Sjalv har jag varit och storhandlat och det ar harligt att antligen fa ata hemlagat efter all hotellmat. Idag blir det fisk till middag. Vilken fisk det blir vet jag inte. En vit file.

Vet ej om jag lagt ut en bild pa hur huset ser ut fran utsidan. Har kommer en sadan i alla fall.
Var adress for den som ar sugen pa att halsa pa eller skriva en rad till oss:

Jalan Gaharu II No. 20
Cilandak Barat
Jakarta 12430


Saras fatolj kom idag. Alla mobler man koper levereras och monteras pa plats. Inga IKEA-kartonger har inte - vilket ar urskont.


Hugges sang kom idag ocksa - med en lika bra extrasang till som man bara rullar fram sa att kusiner och kompisar pa besok har nagonstans att sova. Sara ska fa en likadan om nagra veckor.


Avslutar med en bild pa en tjusig blomma i tradgarden.


torsdag 24 mars 2011

Kidzania

Idag torsdag var det tidig uppgang trots skollov. Vi akte in till stan for att barnen skulle ga pa Kidzania tillsammans med sina nya kompisar. Incheckning klockan 09:00 och utcheckning 14:00. Jag passade da pa att titta pa mobler.

Kopte en lampa idag. Jag har hittills kopt sangar till barnen och en bla fatolj till Saras rum. Sen har jag och Chrille kopt nya sangar ocksa. Med en urtacky gavel till.... den ska levereras imorgon.


Kvallsdopp for barnen precis nyss.


Vart internet hemma fungerar nu. TV-installationen ar nastan klar. Chrille valde ett programpaket med stor omsorg dar bland annat en golf- och en tenniskanal ska inga. Men icke. De kanalerna var bara med i forsaljningsmaterialet... leverantoren hoppas att de snart ska vara tillgangliga....annars har vi tillgang till ett gang olika kanaler. BBC, CNN, Australiensisk TV, E!, HBO mm mm.

onsdag 23 mars 2011

Härligt hus

Vårt hus är så härligt!


Poolen ligger nära köket och vardagsrummet vilket är mysigt. Igår var det lek med Noah - de låg i halva dagen.


Att möblera huset med våra möbler är som att spotta en törstig kamel i halsen.



Utebord med snurrskiva i mitten. Stolarna är temporära.
Mina å, ä och ö har kommit tillbaka märker jag precis...


Saras rum.


Saras walk-in-closet...


Hugos rum - hans garderob är så stor att han inte hittar strumporna.


Vi har en liten innerträdgård på ovanvåningen.


Vårt sovrum. Som sagt, det saknas möbler.

måndag 21 mars 2011

Inflyttade!

ANTLIGEN!
I fredags gick sa flyttlasset. Ganska sa smartfritt dessutom. Det tog inte sa lang tid att lassa in bohaget - vi hade inte sa mycket med oss. Var ar moblerna fragade vara forsta gaster som kom over redan samma kvall. Huset ar stort inser vi nu. Matsalsmoblerna som fyllde upp halva koket pa Grankotten ser minimala ut har. Det ar en hel promenad att ga fran koket till vart "master bedroom".


TV:n ar inkopplad, men internet fungerar inte annu varfor det har varit skralt med blogguppdateringar. Gmail verkar inte fungera med 3-uppkopplingen.
Huset haller fortfarande pa att fardigstallas och de ligger efter tidplanen. Kallarutrymmet blev klart idag men det ar inte stadat annu sa tvattmaskinen ar inte igang.


Poolen ar jattefin. Sara och hennes kompis Romy lag i hela lordagen.
De gick bara upp for att ata pizza.


Chrille har legat sjuk sedan tre dagar tillbaka. Han verkar ha fatt en slang av the Jakarta Diet... ar dock battre idag. Sjalv har jag flangt omkring och handlat det mest nodvandiga. Papperskorgar, diskstall, toapapper, stolar till vaktkuren mm mm. Samt varit pa en kul tjejmiddag i lordags hemma hos svenska Lisa.

Idag mandag har jag och barnen varit pa ett litet vattenland med bland annat fyra rutschkanor som ligger alldeles i narheten av oss. Vi var dar med nagra andra familjer och barnen har fatt nya kompisar. Hugge har lekt med Noah, en dansk kille som dessutom bor i narheten av oss.
Det ar skollov denna vecka och manga skolkompisar ar bortresta. Sjalva ska vi ta det lugnt och bo in oss samt forsoka handla lite mobler till barnens rum.

torsdag 17 mars 2011

Museum i skolan

Hugos klass bjod in till museum idag. De har gjort grupparbeten om Kina och redovisade detta for foraldrar och andra klasser i skolan.


De stog vid sina respektive stationer i klassrummet och berattade om sitt arbete for alla som kom forbi.


Hugo och Pipe hade gjort ett arbete om gunpowder. Vad annars nar man har ett gediget vapenintresse...


Ett gang berattade om paraplyet som uppfanns i Kina.


Kaligrafi var spannande for tredjeklassarna som kom forbi.


Sara fick sitt namn skrivet pa japanska.


Sara fick ocksa sin klasstroja idag.


Hennes teckning hamnade pa baksidan.


Sista middagen pa hotell Kristal om nu allt gar som det ska imorgon.
Transport av vara saker ar bestalld till 09:00 imorgon.


Sara tog en gammal klassiker - cheeseburgare med bacon.


Nu aterstar lite packning och forhoppningsvis utcheckning imorgon.

onsdag 16 mars 2011

Utskallning

Idag brast det for mig nar agenten inte hade gjort det han lovat. Bland annat ska han ombesorja en besiktning av huset och det hade han inte gjort. Idag var det en kille dar och kollade elen i en timme. Inget annat. Svaret pa allt ar: tomorrow.

Imorgon ska de kolla plumbing, ventilation, pool machinery och gora en sa kallad pest control. Nar vi har gatt runt sjalva har vi upptackt flera byggfel. Bland annat saknades att racke till en valdigt hog och brant trappa - detta ska atgardas nu. Om ett racke saknas undrar man ju om gasinstallationen ar gjord efter konstens alla regler.

Kylen ar i alla fall pa plats i koket.


"The wet kitchen" ar inte riktigt klart. Alla hus har tva kok - ett dry och ett wet kitchen. I det blota koket gors grovjobbet.


Huset ar i alla fall ljust och luftigt. Det kommer att bli jattefint.


Garderoberna i gastrummet ar uppe.


Gastrummet sett fran andra hallet.


Duschvaggarna ar nu uppe i gastrummets badrum.


Sa har fint ar huset utifran.

måndag 14 mars 2011

Gamelan-expert

Idag var det dags for Hugos klass att visa upp sig for foraldrarna. De oppnade upp med Thousand Hands Dance.


Och spelade sen Gamelan. Precis som i fredags fick foraldrarna ta over sina barns instrument. Hugo och jag spelade demung. Hugos klasslare Mr Green sitter pa en stol langst till vanster pa fotot. Hans fru, Mrs Green, sitter framfor Hugo. Hon ar musikspecialist och Sara och Hugos musiklarare.



Idag har jag bestallt utemobler. Det blir ett glasbord med snurrskiva i mitten - sadan som brukar finnas pa kinakrogar. Sen blir det rottingstolar till. Tva solsangar ar ocksa bestallda, samt game chairs till Hugo.