fredag 3 juni 2011

Field trip till Sekolah Kami

Idag följde jag med Hugos klass på en utflykt till Sekolah Kami. En av skolorna som varje fredag får den färska frukten som våra barn tar med sig till skolan - Fresh Fruit Friday.

Sekolah Kami startades för tio år sedan av en kvinna vars egna barn är stora och har stipendium och studerar i Holland. Eleverna här är barn till sopsorterare. Föräldrarna kommer från mindre orter på Java och har sökt sig till Jakarta för att få ett jobb. Skolan är en fristad för barnen.


Våra barn besökte skolan förra veckan också och fick då se hur familjerna bor. Idag fick de göra sådant som barnen i skolan gör för att få in pengar till skolan som annars till största delen finansieras av grundaren.


Bland annat tillverkar man här fina kort och kuvert av återvunnet papper. Papper på tork.



Hugos kort blev så här fint.


De fick även göra papperspåsar av gamla tidningar.



Skolan har precis fått en beställning på 10 000 pennor som skall levereras till Blue Bird - det största taxibolaget här. Barnen gör små gubbar av filttyg som ska sättas på pennorna. Varje barn ska varje dag göra 25 gubbar. 150 barn går i skolan här mellan 07:30 - 12:30 på dagarna. På eftermiddagarna måste de hjälpa sina föräldrar med sopsorteringen.


För tio år sedan fick föräldrarna övertalas att sätta sina barn i skolan då de inte förstod nyttan med det och skolan fick då betala föräldrarna. Nu förstår alla varför man ska gå i skolan och alla barn får nu lov att delta i undervisningen. Det finns annars inga skolor för dem då de inte är skrivna i Jakarta och myndigheterna inte gör något för dessa barn.


En annan indonesisk kvinna som driver ett cateringföretag lagar skollunch till barnen varje dag. De får åtminstone ett bra mål per dag med mjölk till. Hon guidade mig runt i bostadsområdet som ligger vägg i vägg med skolan. Sophögarna redo för sortering låg överallt.


Huvudgatan.




Ett typiskt hus.


En sådan kärra används vanligtvis för sophämtning.


När man sorterat ut sådant som man kan få betalt för - plastflaskor, metallföremål mm, lämnar man bara det resterande liggandes på marken. Folket bor bokstavligen på sopor.


Skolan lär även ut praktiska saker såsom batikfärgning och sömnad så att barnen i framtiden kan försörja sig på annat än sopsortering. De följer annars föräldrarnas fotspår och blir sopsorterare de med.


Växthuset har rasat och återuppbyggs nu. Barnen får lära sig odla organiskt (biodynamiskt på svenska eller?) .


Det fanns även en lekplats för de minsta. Skolan hjälper också till med hygienen - barnen duschas regelbundet och får lära sig att borsta tänderna. Obligatorisk avlusning ingår också.


Skolorkestern bjöd på fin musik.


Vi åt lunch på bussen hem.


Ja, man ska vara glad att man är född i ett västerländskt land. En av mammorna som följde med på utflykten idag donerar 1000 kg ris till skolan varje år. En annan hjälper till med engelskaundervisning. Jag ska också engagera mig i välgörenhet från och med i höst. Det finns hur mycket som helst att göra.

1 kommentar:

  1. Det kommer bli så bra när du engagerar dig i dessa barn med ditt hjärta !
    fantastiskt
    Puss

    SvaraRadera