onsdag 30 april 2014

Hugos resa

Vi föräldrar kan följa barnens resa via en hemsida och de ser ju ut att må toppen. Jag hittade några fina bilder. Samling i skolan måndag morgon.


På flygplatsen.


Framme.



De dyker.




Inställd resa

I måndags morse åkte Hugo iväg på en skolresa. Resan är en del av undervisningen - Extended Study Program som det kallas. Eleverna blev indelade i grupper om 20 personer och ska under resan fördjupa sig inom olika områden. Hugo ska denna vecka arbeta med Marine Environments och hans grupp fick därför åka till ön Bunaken utanför Manado på Sulawesi. Han har sett så mycket fram emot resan eftersom flera av hans kompisar är med i samma grupp och de ska alla få dyka. Så lyxigt.


Saras skolresa däremot blev dessvärre inställd. Hon skulle också ha åkt iväg denna vecka - till Yogyakarta. Men på grund av allt det som har hänt i skolan på sistone ställde man in resorna för hela årskurs 6 och 7 på grund av att de åker hela årskursen tillsammans - de är 200 elever per årskurs. Man är rädd att de skapar för mycket uppmärksamhet. De var alla så besvikna eftersom även de hade glatt sig så att få åka iväg tillsammans med sina kompisar. För att kompensera eleverna har man bara haft roliga saker på schemat denna vecka och de har sluppit vanliga lektioner. På fredag ska de få åka till vattenparken Waterbom till exempel.

Idag var dock skolan stängd eftersom några indonesiska universitetsstudenter hade planerat att ha en demonstration utanför skolan och skolledningen ville inte utsätta eleverna för några onödiga risker. Man skulle demonstrera mot att förskoleverksamheten inom skolan drivs utan tillstånd (tydligen saknar de flesta förskolor detta tillstånd här i landet). Det har varit mediahysteri av stora mått kring den här pedofilskandalen de senaste veckorna - både TV och tidningar har rapporterat stort varje dag. Det blev inte bättre av att en av de häktade begick självmord i helgen. Skolan är verkligen únder lupp just nu och utbildningsministern har krävt att förskoleverkamheten ska stänga vid terminens slut. Parallellt med detta har en annan pedofilskandal drabbat JIS precis just nu. En lärare som arbetade där för tio år sedan tog nyligen livet av sig då han blev påkommen med att ha barnporr i sin dator. Han hade varit verksam vid flera olika internationella skolor under sitt yrkesverksamma liv och det pågår en FBI-utredning just nu där man bland annat försöker informera hans tidigare elever om det som har hänt. 

Skolrektorn på JIS skriver dagliga mail där har informerar alla föräldrar om vad som händer och sker gällande den pågående polisutredningen och skolans arbete framåt. Många föräldrar har påverkats starkt och även engagerat sig otroligt mycket i hela historien. Vissa har dock varit mer hysteriska än vad nöden kräver och stämningen på lågstadieskolan är tydligen inte den bästa för närvarande. Många tycker att familjen som gick till pressen kanske inte borde ha gjort det nu när man ser på saken i efterhand. Deras beslut har skadat dem själva så mycket att de tydligen nu lever under hot. Och den stackars pojken har fått mer publicitet än vad han borde ha fått.

Dagens demonstration blev dock inte av och det var alldeles tomt på gatorna vid skolan när vi körde förbi där på eftermiddagen.


Sara har inte varit hemma mycket denna vecka utan bara kryssat mellan alla kompisar, poolpartyn och sleepovers som hastigt arrangerats för att gottgöra för den inställda resan. Idag fick jag några timmar med henne då vi tillsammans med Halle åkte till CITOS och käkade lunch. Vi tog en fika på Starbucks efteråt också innan hon gav sig av igen. Nu ser vi inte henne förrän på fredag nästa gång.


Annars har det flutit på som vanligt här hemma. I fredags åkte Bigitta, Pamela och jag och spelade ute på Bogor Raya - en av de finaste golfbanorna i landet.


Både Birgitta och jag råkade ut för trubbel flera gånger men jag vann matchen till slut. 


På fredagskvällen var vi på middag hemma hos danska Vibecke och Lars. Vi hade så trevligt att vi kom hem efter det att morgontidningen redan hade levererats.


Chrille gick sedan och spelade golf medan jag och Hugo var tvungna att köpa dykskor och fenor. Vi satt i den jobbiga lördagstrafiken i timmar för att ta oss till dykshopen och som tur var hade man ett par skor kvar i hans storlek... pust att man alltid ska göra saker i sista minuten.


Jag har nu också  införskaffat ryggsäckar inför vår Greklandsemester. I en av mataffärerna här får man kuponger varje gång man handlar. Just nu kunde man köpa ryggsäckar extra billigt om man hade samlat ett x antal sådana kuponger. Jag handlar ofta där och hade precis så många kuponger så det räckte till tre ryggor. De är inte jättestora så det kommer att bli en stor utmaning för en dålig packare som jag att få plats med allt....börjar redan oroa mig...


Igår hade vi en barnfri tisdagskväll och passade på att gå ut och äta. Vi gick till Eastern & Oriental som ligger mittemit Loewys och serverar jättegod asiatisk - kanske mestadels thailändsk mat. Vi träffade då på två bekanta och fick en riktigt trevlig kväll.


Idag var det tennis som vanligt och jag spelade dubbelmatcher i två hela timmar i hettan. Men det var så kul! Sen hann jag även med en fika med Isabelle nu på eftermiddagen innan det var dags att åka till frissan för en keratinbehandling och färgning av mina proffsigt plockade ögonbryn. Jag har inte haft mycket tid över för pampering den senaste tiden och tar igen det just nu. Valborgskvällen blir trist i år. Chrille spelar biljard och barnen är som sagt inte hemma. Jag ska passa på och lägga mig tidigt ikväll eftersom jag har en tennislektion klockan 07:00 imorgon.

torsdag 24 april 2014

Indonesiskt hantverk

Idag har jag varit på mässa - den största mässan för indonesiskt hantverk som går en gång per år. Jag tänkte bara smita in mellan två ärenden, men blev kvar betydligt längre än vad jag planerat. Mässan var så stor och det var så många bra utställare. Bland annat fanns min balinesiska lampaffär på plats.


Batik finns det alltid mycket av - även på denna mässa.


Oftast går jag bara förbi all batik, men idag fastnade jag för denna lilla väska. Killen på bilden både fotade och filmade mig - och bad mig säga någonting om hans produkter i filmklippet. Jag ville inte vara sämre utan bad att få ta en bild med min kamera också. Detta hände bara några minuter efter det att jag kommit in i mässhallen - det var en bra start på shoppingen med andra ord.


Jag köpte flera fina saker - bland annat vita tallriksunderlägg med pärlemor på, en vävd jacka i svart med mönster på, några presenter att ta med hem och en skärbräda av teak i nedanstående monter.


Varje år delas det ut ett pris för årets produkt. De senaste åren verkar produkter gjorda av återanvända material ha fått priset.


Vid produktutställningen satt denne man och demonstrerade just det. Han gjorde prydnadsföremål av gamla plåtburkar.


Mest tid spenderade jag i montern med de virkade väskorna som jag älskar. Detta företag har tyvärr ingen affär i Jakarta utan bara i Yogyakarta där man också tillverkar allt.


Nyheten för i år var att man hade börjat göra kuddfodral i samma virkade garn. Så fina! Jag var tvungen att köpa några både till mig själv och några att ge bort. Jag fick riktigt slita mig därifrån för att hinna i tid till min tennislektion som jag har varje torsdagseftermiddag tillsammans med japanska Mayu och tränaren Elsa.


Riktigt, riktigt fint!


Nu ikväll har vi firat Chrille - lite granna i alla fall. Han kom hem från Batam sent igår så det var inte läge att gå ut och äta ikväll. Det blev middag hemma och det bjöds bland annat på löjrom till förrätt eftersom jag hade två små burkar kvar i frysen. Sara bakade chokladtryffelmuffins till efterrätt eftersom vi äntligen har fått fart på ugnen.

Poolen har äntligen också blivit ren så Hugo tog ett premiärdopp efter maten. Vattnet var tydligen ganska kallt eftersom inte många solstrålar når ner till poolen.


Imorgon är det äntligen fredag och jag ska spela golf. En nackdel med att ha flyttat är att jag nu måste cykla bort till Birgitta för att få skjuts ut till golfbanan - klubborna kör jag dit dagen innan. Vi bodde väldigt nära varandra förut så hon kom alltid och hämtade upp mig.

måndag 21 april 2014

Semestern slut

Så var påsken och vår minisemester slut för denna gång. Vi har haft några härliga och slappa dagar i Nusa Dua på Bali. Vårt hotell låg på en höjd precis på stranden - receptionen fanns på våning 15 och utsikten därifrån var fin.


Våra rum låg på bottevåningen....


...med direkt poolaccess.


Både barnen badade mycket. Tyvärr inte i havet denna gång eftersom vågorna var för höga och man rekommenderade inte bad i havet på grund av det.



Det åktes rutschkana samt spelades basket och volleyboll i vattnet. Alla utom jag råkade också göra sig illa på mosaikplattorna på botten. Och det var fler hotellgäster än vi som råkade ut för samma sak såg vi.


Det spelades även biljard på kvällarna.


Första kvällen åt vi middag på hotellets japanska restaurang.


Vi tog deras teppanyaki-meny...


--- och till den bjöds det på matlagningsshow där vi satt på första parkett.


Chrille och Hugo smakade bland annat välstekta räkhuvuden som knastrade mellan tänderna.


Vi åt så vi storknade - totalt nio rätter: appetizer, sushi och sashimi, musselsoppa, stekta grönsaker, kött- eller fiskrätt, sallad, misosoppa, fried rice och efterrätt. Vi trodde inte att vi skulle orka desserten men den slank ner den också. 


Det regnade på eftermiddagarna. Riktigt rejält också.


Andra kvällen tog vi en taxi till Seminyak. Vi testade en ny restaurang - Star Apple. Den skulle vara den näst bästa på orten - enligt Tripadvisor i alla fall. Det tog en himla tid att komma dit eftersom det både var lördagskväll och dåligt väder, men precis som det stod i en av recensionerna var besöket värt resan. Vi tog in alla förrätterna på menyn - totalt åtta stycken. Och de var väldigt goda allihopa. Varmrätterna var inte lika bra med helt OK ändå. Hugos Rendang-burgare fick dock inte något högt betyg.


Igår var det påskmiddag på hotellet och då satt vi på strandrestaurangen alldeles vid vattnet. Mycket trevligt. Idag var det dock redan dags att packa väskorna och bege sig av hemåt. Barnen var glada då de slapp gå i skolan idag... Chrille hann bara in på kontoret och vända innan han var tvungen att åka ut till flygplatsen igen eftersom han skulle till Batam med jobbet. Han fyller år imorgon och det är lite trist att han inte kommer att vara hemma på sin födelsedag. Vi får fira honom i helgen istället.


Vädret var fint idag och man såg Nusa Dua och den södöstra delen av Bali. Den nya motorvägen i vattnet finns också med på bilden nedan.


Luften är inte lika klar och fin när man flyger in över Jakarta.

fredag 18 april 2014

Påsk på Bali

Igår levererades mina två nya skåp. Tyvärr fastnade bara ett av dem på bild. Skåpet nedan står i Hugos spelrum och alla våra sällskapsspel och fotoalbum fick plats i det. Några kartonger till har därför kunnat packas upp.


Igår hade Hugo en sen fotbollsträning medan Sara var på ett födelsedagsparty ute på Waterbom och kom inte hem förrän efter klockan 23 på kvällen. Chrille och jag var då ute och åt middag på Bluegrass inne i stan med Uli och Bobby. Det var fredagstrafik igår kväll och det stod helt stilla på vägarna emellanåt. Jag satt i taxi i en och en halv timme på väg till restaurangen innan jag tröttnade och tog en ojek - det vill säga en motorcykeltaxi, den sista biten istället. Det gick finfint trots att det regnade lite. Chrille och Uli delade sen på en enkilo tung ribeye-steak.

Alla vi var småtrötta imorse och det var bra att vårt plan till Bali inte gick förrän klockan 13:30 på eftermiddagen. Vi hann med en äggfrukost hemma vilket passade bra då det ju är långfredag idag.



Väl framme på Bali regnade det. Det hade vi verkligen inte beställt!


Vårt bokade Mystery Hotel har visat sig vara riktigt bra. Vi har hamnat på Grand Nikko i Nusa Dua. Ett stort och klassigt femstjärnigt ställe som ligger på en höjd precis vid havet.


Utsikten från receptionen.


Vi bokade rummen ganska så billigt och det stod i våra papper att våra rum var hotellets enklaste med garden view. Väl framme på plats fick vi reda på att vi blivit uppgraderade. Fantastiskt! Vi tackar och bockar. Vi har fått två rum i markplan med pool-access.


Utsikten från vår balkong över poolområdet. Som tur var hade det dessutom slutat att regna när vi hade checkat in.


Vi hamnade snabbt på den fina strandbaren - och satt kvar under hela solnedgången.



Vi ska snart ut och äta middag trots att vi tog en burgare på flygplatsen efter att vi landat på Bali. Sen ska jag försöka läsa ut min bok. Jag läste ut min svenska bok när vi var på Club Med och i hotellbiblioteket kunde jag inte hitta någon bok på engelska eller svenska att byta ut min bok mot. Till slut såg jag en bok på polska som jag tog istället och den är riktigt bra. Boken är skriven av en tjej som är dotter till en rabbin där hon berättar om sitt liv - från tonårsuppror till ett ultraortodox judiskt äktenskap. Det kändes lite konstigt med polskan till en början eftersom jag nyligen avlutat en bok på svenska, innan dess hade jag läst en på engelska och nu ett tredje språk. Det roliga är att jag förstår nästan allt.