måndag 29 september 2014

Uppdaterade resultat

Det blev visst lite fel i resultatlistan från friidrottstävlingarna i fredags. Sara vann sitt heat överlägset i 200 metersloppet, men trots det såg vi att tjejen som kom tvåa i loppet var före Sara i resultatlistan. Halles mamma skickade ett mail till de ansvariga och idag uppdaterade man listan.

Sara inte bara vann - hon slog tävlings- och skolrekordet på 28:32 också. Min lilla tjej!

200M
School
Name
Result
1JISSara Engstrom28.21
2JISJoanne Gabriel29.78
3BISJBonnie Buchanan30.46

Hugos bild till hans kinsesiska visumansökan inför skolresan blev underkänd av ambassaden då båda öronen inte syntes.  Han tog nya bilder igår men missade att lämna in dem i tid varför vi nu måste hålla på och krångla med detta själva. Det finns annars en agent som hjälper skolan med detta. Suck.

söndag 28 september 2014

Kulturlördag och fotboll

Min bahasa Indonesia-lärarinna, Ibu Tetty, sjunger i en kör som igår kväll hade ett stort uppträdande på the Upper Room i centrala Jakarta.
Vi försökte få med oss några kompisar samt våra makar, men det var bara jag och Mari som var intresserade av att vara kulturella. Chrille åkte till Eastern Promise för att titta på Ryder Cup under tiden eftersom vi inte har någon golf-kanal på TV.
Mari och jag åkte in tillsammans och var där strax före klockan sju eftersom föreställningen skulle börja då. Vi minglade runt ett tag och smakade på några av tilltuggen och drack varsin kopp te.


Vi sprang på en vacker Ibu Tetty i vimlet och önskade henne lycka till.


Sen satte vi oss på sista raden eftersom våra biljetter bara var reguljära. VIP- och VVIP-gästerna fick sitta längre fram. Föreställningen började inte i tid. När klockan var halv åtta sa man att många fortfarande inte hade kommit upp med hissen så man var tvungen att avvakta ett tag till. När folk väl var på plats och föreställningen hade börjat satt många och pratade högt vilket var lite störande men typiskt för detta land. Flera små barn och bebisar var med vilket också är typiskt. Vi blev dock mäkta imponerande av en liten kanske tvåårig flicka som satt som ett ljus hela tiden och sa inte ett pip. Hon levde sig in i sångerna, dirigerade med och kommer kanske att bli en artist när hon blir stor.

Det var en konsert med kristna undertoner och man fick på stora skärmar se både bilder och film om Jesus sista lidande. Musiken var vacker - vi fick höra många klassiska verk varav flera hade poppats upp. Det var bara en visa i moll av den finske kompositören Huugo Nyberg som drog ner tempot väsentligt. Bäst var kanske I will follow him då det blev riktig baptiststämning på scenen.


Sara åkte hem till Ruby i fredags kväll och har i skrivande stund - på söndag eftermiddag, inte kommit hem ännu. Hugo har haft en fotbollhelg. Han spelade en match igår och hade en turnering idag då han var tvungen att infinna sig på planen redan klockan 07:30 på morgonen. Han är yngst i sitt lag och fick spela mot de stora killarna vilket han tyckte var jättekul. Hugos junior-Varsitylag fick bland annat möta Varsitylaget i skolan samt flera andra indonesiska lag. De spelade oavgjort mot Varsitylaget en gång och förlorade med 1-0 i en andra match då de också åkte ut ur turneringen eftersom det var i kvarten. Hugo tacklade en äldre kille två gånger som blev riktigt irriterad och kallade honom för you blond shit.

De spelade korta 7-mannamatcher vilket nog var skönt eftersom vi har runt 36 grader varmt här just nu. Några grader varmare än vanligt eftersom det inte regnar något.


Han har också hunnit umgås lite med kompisar - de var ett gäng både killar och tjejer som var ute och åt både i fredags och i lördags kväll.


Efter fotbollen åkte Hugo och jag till PIM för att snygga till hans frisyr. Så här såg han ut före.


Och efter. Vi passade också på att ta passbilder som han behöver till sin kinesiska visumansökan.


Chrille är och spelar golftävling idag. Det är ett heldagsarrangemang som började med frukost på Star Deli redan klockan 08:00 på morgonen.

lördag 27 september 2014

Sara tävlar i friidrott

Årets stora friidrottstävling på JIS - the Rob Weber Classic, hölls igår. Sara tävlade i 100m, 200m, längdhopp samt sprang stafetten som brukar vara tävlingens höjdpunkt. I år tävlade hon i U15-klassen eftersom hon fyllde 13 i somras och var för gammal för U13.


Förra året var Ninni med och hejjade och sa till Sara att knyta skorna hårdare. I år glömde jag dock att påminna henne om detta, men hon sprang snabbt ändå.


Jag missade tyvärr både längdhoppstävlingen samt 100 meter-heatet, men såg Sara springa 200 meter samt stafetten. Hon vann hela 100 meter-loppet vilket var fantastiskt imponerande. Skol- samt tävlingsrekordet ligger på 13.42s så hon var dessutom inte så långt ifrån det.

100M
School
Name
Result
1JISSara Engstrom13.46
2JISBonnie Buchanan13.93
3JISLaura Sehnem14.40


Sara vann sitt heat i 200-metersloppet, men tjejerna var tydligen snabbare i det andra heatet. Tävlingsrekordet ligger på 28:32.

200M
School
Name
Result
1SPHI LVQuanika Aolani28.78
2JISJoanne Gabriel29.87
3BISJBonnie Buchanan30.46
4JISKana Kawanishi30.99
5JISTonya Ongko31.80
6JISSara Engstrom32.21

Längdhoppet i år gick inte lika bra som förra året tyckte Sara och hon hamnade till slut på en andraplats.

Long Jump
School
Name
Result
1JISLaura Sehnem - (362, 372)372
2JISSara Engstrom - (370, 371)371
3BISJHye Min Shon - (366, 327)366

Förra året hoppade hon hela 4.22 meter och jag fick senare veta att det tydligen både är skol- och tävlingsrekord för flickor U13. Rekordet för längdhopp för flickor i U15 är 4.43. Hittade också Saras namn i Weber Classic Records-listan:

LONG JUMP4.22 mSara Engstrom2013



Team Blue - som Sara sprang första sträckan i, vann stafetten för flickor U15. 57:42 från år 2006 är tävlingsbästa annars så tjejerna skrev nog in sig i rekordboken med sin tid.

4X100
School
Name
Result
1JISTeam Blue56.67
2JISTeam White1:01.46
3STLJasmine, Emily, Crystal, Monique1:01.68

Det är flera internationella skolor som deltar i denna tävling och beroende på resultat i de enskilda grenarna räknas lagpoäng ihop. JIS vann totalt tre av de fyra olika lagtävlingarna.

U15 - Girls 2014 Weber Classic ResultsU13 - Girls 2014 Weber Classic ResultsU15 - Boys 2014 Weber Classic ResultsU13 - Boys 2014 Weber Classic Results
RankSchoolPointsRankSchoolPointsRankSchoolPointsRankSchoolPoints
1JIS1161JIS1171SPHI LV1251JIS119
2SPHI LV922SPHI LV572JIS1052SPHI LV78
3BISJ803SISKG273STB-ACS413BISJ43

Efter tävlingen åkte Sara hem till en kompis på sleepover, Hugo var  på bio med sina kompisar så jag och Chrille åkte in till stan och gick på Oktober-fest med några av våra vänner. Chrille var på en annan Oktoberfest i veckan också - den på hotell Aryaduta som vi brukar gå på varje år. Men igår var vi på restaurang Paulaner Bräuhaus som ligger vid hotell Kempinsky inne i stan. Bandet som spelade var riktigt bra och underhöll publiken med diverse lekar på scenen mellan alla tyska schlagerlåtar. Bland annat hade man en ölsugartävling där lag om fyra personer skulle genom sugrör suga i sig öl på kortast tid. Det var många som ställde upp i den tävlingen.


Det blev en hel del dans också och vi hade så kul!


Typisk tysk mat serverades och fläsklägget var väldigt gott. Det var free flow på ölen hela kvällen och trots det gick vi hem i hyfsad tid.



Den gångna veckan har annars gått rekordsnabbt. Förra fredagen var det golf som vanligt och då spelade vi på den fina Damai-banan vid BSD.  Det var därefter vin med många tjejer hemma hos mig vilket var supertrevligt.

 

Chrille och jag var ute på Pankan förra lördagen och spelade riktigt bra båda två. Chrille var något vassare och gjorde flera birdies och en eagle till och med. Molnen hängde tunga över banan den dagen, men det lilla regnet som kom kom inte förrän vi var klara och det var riktigt efterlängtat. Det är torrt här nu, varmt som tusan och vi väntar med spänning på mera regn.


Förra lördagen blev lugn. Vi gick på bio med barnen och såg the Prince - den nya filmen med Bruce Willis. Sen handlade vi take away-mat i foodcourten på PIM. Riktigt asiatiskt. Hoka Hoka Bento är en stor kedja med japansk snabbmat.


Kafe Batawi serverar mat från Batawi, det vill säga Jakarta-området. Där köpte jag nasi goreng och gado gado.


På söndagskvällen var vi på bio igen och såg då the Maze Runner - en matinefilm med mycket lite handling. Sara köpte sig då en dragon cookie från stället där man med hjälp av kolsyreis gör glass a la minute. Glassen där är riktigt god och man bestämmer själv innehållet och sockerhalten. Kakan kunde man ha varit utan. Man fick för cirka 3 USD en liten rund fryst sak som det rök om lite granna. Värdelöst.


En något annorlunda grej som hänt i veckan är att jag åt en riktigt blöt långlunch med Melissa och Cris. Vi träffades på KOI redan klockan 12:30. Vi snackade och snackade så så småningom blev det även dags för middag. Jag kom inte hem förrän klockan nio på kvällen...

I torsdags - efter min tennislektion med Pak Benny, var jag på vakan i skolan. Man träffas fortfarande varje dag och tänder ljus för Neil och Ferdi som har suttit i indonesiskt fängelse i snart 80 dagar. En ljusglimt är att den kvinnliga rekorn för lågstadiet - Elsa, har åter fått sitt arbetstillstånd och är tillbaka i tjänst. Elsa har hittills också varit misstänkt för deltagande i barnövergreppen men inte behövt sitta i fängelse så som de två lärarna. Hon ska ha filmat det hela har det påståtts. Hon är i alla fall frikänd nu.


Igår blev det golf för alla utom Pamela. Vi spelade bra allihopa, men jag gjorde mitt livs bästa runda någonsin så Birgitta hade svårt att slå mig i vår tävling....jag gick runt på 89 slag och hade då gjort sex par och en birdie. WOW! om jag får säga det själv.


Jag har planterat basilika, koriander och en tredje kryddväxt som jag glömt vilken det var. Minnet börjar bli så mycket sämre...men kryddorna börjar spira!


Idag spelade Hugo match i den 36-gradiga värmen. Det blev 0-0. Imorgon ska han spela en turnering.


Ikväll ska jag och Mari gå på konsert. Min bahasalärarinna sjunger i en kör som uppträder idag. Tyvärr ville inga andra följa med. Inte ens våra karlar.

torsdag 18 september 2014

Svarta tallrikar

I tisdags kväll gick vi på bio och såg November Man - den var riktigt bra. Alla hängde med utom Hugo som kände att han inte hade tid eftersom han hade flera läxor att göra. Sara passade även på att shoppa en lång kjol innan filmen - långa kjolar är tydligen inne bland tjejerna just nu.


Igår onsdag hade Indonesian Heritage Society sitt årliga Selamat Datang-möte (välkomstmöte) på Erasmus Huis - ett kulturellt centrum som ligger vid den holländska ambassaden. 


Det bjöds bland annat på dansuppvisning. Det var nästan bara tjejer i publiken.


Två olika danser fick vi se. Dansarna hade otroligt tjusiga kläder på sig.


Sen var det dags att anmäla sig till de olika utflyktsgrupperna. Jag har varit med i samma grupp i två år nu och vi har gjort en massa roliga utflykter. Det finns många ställen kvar att besöka i och runt Jakarta så jag ser mycket fram emot att vara med även i år. Det blev sedan lunch med Veronica, Torill och Carmela på Paul efter mötet. Jag och Veronica hann med en sväng in på Gallerie Lafayette också.


Imorse cyklade jag bort till SOS för att träffa en hudläkare. Jag har haft ett litet sår på bröstet som inte velat läka vilket inte är så bra. Jag har fått smörja det en tid och idag visade sig att det inte var något farligt. Bara en UV-skada som nu måste smörjas ordentligt. Pust! 

Sen uträttade jag flera ärenden på rekordtid eftersom trafiken var fantastisk. Den finns inte så mycket subvensionerad bensin att köpa längre och man har tagit tag i det här med felparkerade bilar på gatorna vilket verkar ha förbättrat trafiken redan. Jag besökte bland annat nedanstående hål i väggen där jag hittade barbord att hyra.


På vägen hem stannade jag vid ett annat hål i väggen där man säljer porslin.


Jag hittade flera fina saker som fick följa med hem.


Jag är egentligen ute efter vita tallrikar, men det fanns inga fina sådana så jag slog till och köpte svarta istället.

tisdag 16 september 2014

Sara bortrest över helgen

Detta är min favoritplats i det nya huset. Extra härligt är det att ligga här i solstolen vid poolen på morgonen och läsa tidningen innan alla andra har vaknat. Det gjorde jag i lördags och låg och njöt där riktigt länge.


Sen var det dags att åka till den australiensiska skolan eftersom Hugo skulle spela fotbollsmatch.


Grabbarna vann stort - de körde sin hejjaramsa både före och efter matchen. Sen åkte Hugo till PIM och köpte ett nytt PS4-spel som han spelade med sina kompisar hemma hos Ruben hela natten till söndagen misstänker vi...


På kvällen var Chrille och jag på party hos Anker och Cris.


De firade sin tionde bröllopsdag fick vi veta först på plats och det bjöds därför på tjusig bröllopstårta till efterrätt. Med samma brudpar uppepå som på originaltårtan.


I söndags spelade Chrille golf med the Dogs. Hugo och jag åt då finlunch på Turquaz - en bra turkisk restaurang där mezetallriken var fantastiskt god.


Sara kom hem från sin skolresa på fredag eftermiddag. Hon packade om sin väska och åkte i princip iväg med detsamma eftersom hon skulle följa med Halles familj till Tanjung Lesung. Lilla lyxlirare! Tanjung Lesung är en liten semesterort som ligger på Javas västkust - cirka 20 mil hemifrån oss. Det är lite besvärligt att ta sig dit eftersom trafiken kan vara för jäklig, annars hade man kunnat åka dit lite då och då.


De hade en härlig weekend på stranden där de åkte banana boat och snorklade bland annat. Sara skickade fina bilder till oss lite då och då.



Igår måndag besökte jag två olika barnhem tillsammans med svenske Henrik och hans flickvän Hanna. Henrik kontaktade mig för ett tag sedan efter att ha hittat min blogg för att han hade några frågor om Indonesien. För 31 år sedan - bara tio dagar gammal, blev han adopterad från Jakarta och ville därför besöka några barnhem här. 
Vi åkte först till Lestari Anak Sayang - ett litet familjehem som drivs av Ingrid, en holländska som är gift med en indones. Ingrid driver detta fina och mycket familjära barnhem i sitt eget hus och finansierar allt med hjälp av donationer och sponsorer. Hon har några anställda som hjälper henne att ta hand om barnen. 
Alla barn i detta hem har föräldrar i livet som av olika anledningar inte ta hand om dem. Den minste pojken där just nu är bara tre månader gammal. Hans föräldrar - som är 20 respektive 15 år (pappan är yngst) är dock de enda föräldrarna som besöker sitt barn på hemmet.


När vi kom hade de stora barnen precis kommit hem från skolan och satt och åt lunch. Därefter var det vila. Ett av sovrummen syns på bilden nedan. 


Vi åkte därefter till Yayasan Sayap Ibu - ett större, statligt barnhem. Det visade sig vara det enda barnhemmet i Jakarta varifrån det görs internationella adoptioner just nu. 35 barn bodde här för tillfället. På utegården nedan tillbringar barnen all den tid de inte är i sina sovsalar. När vi var där var det frukt- och TV-stund. De allra minsta barnen låg då i sina spjälsängar.


Henrik hade några frågor till personalen så jag fick plocka fram min bästa bahasa indonesia för ingen pratade engelska. 
Det är alltid så rörande att besöka dessa platser. Alla har verkligen inte samma förutsättningar här i livet.


Jag håller annars på och planerar ett housewarming party och har äntligen fått tag på en DJ. Han ville se bilder på rummet där han ska spela så att han kan ta med sig rätt ljudsystem.


Jag har idag varit och köpt blommor till vår terrass.


Palmen till vänster hade dock ett helt myrbo i krukan så vi får väl se om den överlever ett jordbyte.


Vi har också investerat i nya utemöbler. Min kompis Mari hade köpt två likadana set och jag kunde köpa det ena av henne. Här ska vi sitta och  dricka fredagsvin med bland annat golftjejerna på fredag.