måndag 31 januari 2011

Sondag med barnaktiviteter

Hugges forsta fotbollsmatch med United igar. De spelade mot Brittish International School och vann. Hugge gjorde en balja han ocksa. Han har fatt sin nya troja.
Det var lite stressigt att ta sig dit. Det ar matcher pa nya skolor hela tiden och vi hittar inte riktigt i detta gytter av smagator i 9-miljonersstaden annu. Sondagschaffisen hittade inte heller och Hugge var sen till uppvarmningen.

  
Pa eftermiddagern akte vi Kidzania. Det ar en uppbyggd stad dar barnen far prova pa olika aktiviteter. De borjar med att ta korkort for att fa kora bil mm dar inne. Sen gar de till banken och far startpengar. Vill de ha mer pengar far de arbeta. Man kan testa pa att vara radioreporter, lakare, polis, fonsterputsare, fotomodell mm mm. Man checkar in barnen (det ser ut som incheckningen pa en flygplats) - och en session ar fem timmar lang. De tyckte att det var sa kul. 
  

Detta ligger i Pacific Plaza, ett enormt shoppingcentrum i centrala Jakarta, sa foraldrarna kan under tiden ga och ata eller shoppa jarnet. Ser ni den kinesiska draken som aker rulltrappa?


Pa plan 4 och 5 i shoppingcentrat finns det massvis med restauranger. Bla kan man ata i denna bat.



lördag 29 januari 2011

Orm...

Idag pooltime pa formiddagen. Det ar sa skont att bo i detta klimat.

Golf pa en 9-halsbana pa eftermiddagen. Min och Hugges caddie hette Tiger (ej som i Tiger Woods utan som i Tiger Beer) och hade hcp 4 med vanster hand och 10 med hoger. Han hade 25 king cobras hemma... och det finns tydligen en del sadana pa banorna ocksa. Man letar inte efter bollar i ruffen.

Apropa orm sa var det en i skolan haromdagen. En liten en som ringlade sig fram pa en gangvag pa skolomradet. Tur att Pondok Indah Hospital finns pa bara nagra minuters avstand fran skolan. De har serum dar fick jag veta pa motet i skolan igar. Annars ar det framst mygg som man ska oroa sig for. Denguefeber har manga har haft. Sa mosquito-fallor ar tydligen ett maste.

fredag 28 januari 2011

Fredagsmys

I onsdags var jag ute med Jakarta-fruarna, idag var det Engstroms tur.
Jag och barnen hade da fredagsmys pa hotellet.


Barnen ber om notan...


...och skriver pa den sjalva.


Det ar ett party pa hotellet ikvall och Sara blev kompis med sangerskan i bandet.


Annars en lugn dag i Jakan idag. Jag var pa ett valkomstmote i skolan for nya foraldrar. Vilken apparat denna skola ar. 2500 elever. Det finns en hel armada av larare, skolbussar och sakerhetsvakter.
Tydligen ar skolan valdigt elitistisk har jag fatt veta. Barn med svarigheter sasom dyslexi kommer inte in. 70% hamnar pa en hogskola i USA efterat. De koreanska barnen pluggar mest och vissa hogre mattekurser riktar sig endast till dem. Alla har tydligen privatlarare.

torsdag 27 januari 2011

First celebration of Chinese New Year

Kinesiskt tema i skolan idag infor det kinesiska nyaret som infaller den 3 februari. Barnen fick prova pa att gora nudlar och kopa kinesisk mat till lunch. Sara at dumplings, medan Hugo tog det sakra fore det osakra och at av den ordinarie maten istallet (hamburgare idag). Det fanns aven kinesiska leksaker och diverse annat smatt och gott till forsaljning som foraldrar till kinesiska studenter hade inforskaffat i Kina dagen till ara.

Imorgon ar det indonesiskt tema for treorna.

Jag var pa American Women Association idag och kopte litteratur. AWA har ett helt hus i Kemang (det gamla expat-omradet) och man kan ga med i klubben trots att man inte ar fran Amerika. Jag kopte Jakarta shopping guide (ej sa spannande som det later utan mest matnyttiga tips och adresser), en bok med de vanligaste indonesiska fraserna samt en bok med bilder som visar vad olika matvaror heter pa indonesiska. Tydligen bra nar man ska kommunicera med sin maid sa smaningom.


Sen lite bilder pa huset som vi hoppas pa att fa. Ingenting ar dock klart, sa hall tummarna. Imorgon far vi veta inflyttningsdatum eftersom foregaende hyresgast har flyttat ut, men kontraktet fortfarande galler nagon manad till.






Ungarna gillar dock inte dorren!

tisdag 25 januari 2011

Shopping i Pondok Indah Mall

Idag laxlasning i raketfart i kafeterian pa hotellet eftersom en lackande AC reparerades uppe i vart rum. Sen shopping i Pondok Indah Mall - ett stort shoppingcentrum som ligger 5-15 minuter fran hotellet beroende pa trafiken. Det kostar knappt 2 US$ att aka taxi dit. Snart dax for det kinesiska nyaret vilket syns pa dekorationerna.


Hugo behover nya fotbollsskor och provade ett antal olika. Han litade dock inte pa morsan, utan ville att pappa skulle folja med och valja. Sa det bidde inga fotbollsskor idag. Istallet fick Sara ett par skor och strumpor med tar pa.


Sjalv var jag hos frissan. Overlycklig att ha hittat en skotsk tjej som forstar sig pa hopplosa europeiska har. Dessutom anvande hon samma harfargsleverantor som Liza, min frissa darhemma. Liza hade skickat med mig ratt fargkombination sa resultatet blev precis som hemma. Skillnaden ar bara att det kostar en tredjedel av priset trots att det ar tre man som ar engagerade i harklippningen.

Betraffande hus sa har vi ett pa gang. Vi ar intresserade av ett hus som ligger pa gangavstand fran skolan. Det ar ganska stort, hogt i tak och i lite kolonialliknande stil. Fin uteplats pa baksidan, men inte sa mycket tradgard. Forhandling pagar. Vi vill att de byter ut badkar mot duschar i alla badrum samt renoverar koket som ar slitet. Detta ska ta tva veckor. Har tyvarr inga bilder pa huset eftersom batteriet i kameran tog slut nar jag var dar. Aterkommer med det senare.

måndag 24 januari 2011

Mycket laxlasning

Skolan slutar kl 14:00 och da borjar det kurra i magen pa de sma liven.
En crepes med banan och choklad smakar gott, speciellt om lunchen inte har varit sa god.
Varje dag far man valja pa en asiatisk och en vasterlandsk ratt. De flesta tar tydligen den vasterlandska.
Manga har ocksa matsack. Sma termosar med tex nudelsoppa i.


Sen ar det bara att pipa hem och borja med laxorna. Vi gjorde dock ett break i laxlasningen idag och var hemma pa fika hos Matilda och hennes familj.

Saras laxa tar max en halvtimme att gora. Hugges desto langre. Forst en halvtimme matte, sen Book Club-laxan. Varje vecka lanar man en ny bok pa biblioteket. Hugge har dessutom redan fatt hoppa upp ett snapp och istallet for de lattlasta bockerna, laser han nu de svarare. En bok ska lasas ut pa tre dagar. Idag 45 sidor. Han laser fortfarande - klockan ar 21:00.

Jag har sett flera nya hus idag. Vi forhandlar for narvarande med tva olika husagare. Far se om vi lyckas komma till ett avslut denna vecka.



söndag 23 januari 2011

Golf idag

Hugge, Chrille och jag spelade golf idag. Hugges andra 18-halsrunda nagonsin.
Han var sa duktig - fick ihop 34 poang pa hcp 54.

Vi spelade pa Pangkalan Jati Golf Course, en bana som ligger ca sju kilometer fran hotellet. Detta ar inte nagon masterskapsbana, men lagom charmig. Vi sag en ganska sa stor varan-odla i en av dammarna. Lite laskig var den.


Efter 18 hal i varmen ar man ratt mor.
Aven om man har en caddie som drar golfvagnen.

lördag 22 januari 2011

11-manna for Hugge

Hugge spelade fotbollsmatch idag - bortamatch pa tyska skolan.
De vann med 7-1.
Han spelade med B-laget, men fick reda pa att han ska fa ga over till A-laget.
Han fick lana en lagkompis klader till matchen eftersom han har inte fatt sina egna annu - med Engstrom tryckt pa baksidan.

De spelar redan 11-manna. Det hela ar mycket seriost.
Med linjedomare och allt.


Sara var pa Glee practice.
Sen akte hon hem till Matilda och ska sova over dar i natt.

Vi andra akte ivag och tittade pa hus, idag igen.
Vi har en topp-3-lista nu i alla fall:
- ett modernt med liten radhustradgard
- ett lite pampigare med fin uteplats - dock maste badrummen fixas nagot
- ett lite aldre men med stor potential. OK tradgard och nara skolan. Maste fixas till gaska mycket dock.

Imorgon vila fran husletande. Ska bli skont.

OBS!
Alla kompisar till Hugo och Sara som  har Skype: kan ni skicka over era Skype-adresser till Hugo och Sara pa Facebook. De vill sa garna snacka med er! Det ar sex timmars tidsskillnad. Nar klockan tex ar 09:00 i Sverige ar den 15:00 har. Bra Skypedagar ar darfor lordag och sondag.

fredag 21 januari 2011

Internationell skola

Hugge hade traning med A-laget for forsta gangen idag. Han var fortvivlad eftersom han hade glomt fotbollshortsen hemma och skulle vara tvungen att spela i sina vanliga shorts. Ett i-landsproblem i mitt tycke.
Men som tur ar finns det resurser pa Jakarta International School. Sma kiosker, kafeterior, bankomater, post och aven en bank (!) finns pa skolans omrade. I Booster Hut kan man kopa det mesta. Utrustning for football, socker, softball, rugby mm. Sa han fick spela i nya shorts idag.


Det verkar som om det ar frivilliga mammor som jobbar i the Booster Hut. Det finns aven en kafeteria som drivs av frivilliga mammor. De serverar mat fran olika delar av varlden och overskottet gar till skolresor, gratisluncher till eleverna ibland mm. Sara har till och med shoppat silly bands i skolan....


Sara hade tre timmars gympatraning idag ocksa. Hon hade druckit Gatorade innan och var inte lika sankt efterat som i onsdags. Hon har ocksa fatt en inbjudan att vara med pa en gympatavling. Vad trevligt tankte vi. Nar jag sen fick mailet med all information sag jag att tavlingen gick av stapeln i Manilla, Filippinerna, i borjan av mars... Det ar sannerligen en internationell skola barnen gar pa. Sara ar dock inte sa sugen att vara med pa tavlingen.

Middag pa hotellrestaurangen ikvall igen trots att vi forsokte overtala barnen att testa nagot annat - man har atit sig igenom menyn vid det har laget. Sara orkade inte ga nagon annanstans. Hon slocknade tidigt.



torsdag 20 januari 2011

Vardag aven har...

Favorithuset borta for var del, agaren fick ett redigt bud fran nagra andra som ocksa var sugna... men det kanske var lika bra det. Efter gardagens after school activities inser jag att det nog ar skont att bo nara skolan. Favorithuset ligger ca 15-20 minuter fran skolan.

Sa idag var jag ute med ny agent igen. Tio hus avverkades. Det sista var bast. Pa gangavstand fran JIS.
Imorgon vantar annu en ny agent.

Pa eftermiddagen laxlasning, bad och lek med Matilda.
Vardagen borjar infinna sig.

onsdag 19 januari 2011

Lang dag idag

Vi gar hemifran klockan 07:10 pa mornarna for att hinna till skolan som borjar 07:30.
Skolan slutar kl 14. Idag hade barnen aktiviteter efter skolan. Det ar ingen ide att aka hem emellan utan de passar pa att gora laxorna i kafeterian. Jag maste vara dar hela tiden da barn i elementary school (till och med 5:an) inte far lamnas unguarded efter ordinarie skoltid. Da ar det laxlasning i kafeterian som galler. Mellis kan man kopa pa plats - idag crepes med banan och choklad samt banansmoothie.

Hugge laser en jattesorglig bok i klassens Book club. Den heter "Sadako and the thousand paper cranes" och handlar om en japansk flicka som overlevde atombomben men fick leukemi.


Sen fotbollstraning for Hugge. Eventuellt far han flytta upp till A-laget. Provtraning for detta pa fredag.
Han ar sa nojd. Men sa har trott efter tva timmars traning trots att han hade druckit bade vatten och Gatorade innan.


Sara hade sin forsta tretimmarstraning i gympa idag. Hon var helt sankt hon ocksa. Ont i oronen ocksa. Men efter lite roomservice-middag och Coca-Cola tror jag att det mest berodde pa vatskebrist...


Vi var i alla fall hemma kl 19:30. Det blev som sagt en lang dag for barnen idag.

tisdag 18 januari 2011

En vanlig dag i sodra Jakarta...

Barnen i skolan, Chrille pa jobbet och jag letade hus - idag med Happy, en annan husagent. Hon verkar vara tjenis med husagarna till favorithuset, sa an ar det inte kort dar. Annars sag jag flera hus i Kemang som ar det gamla expat-omradet har i Jakarta. Det ligger dock lite for langt bort fran skolan tyvarr. Annars hade det varit toppen att bo dar da det finns en massa restauranger, harsalonger, affarer sasom Edelweiss - dar man kan kopa tysk korv bla, och andra bekvamligheter som man kan behova som utlanning har.


Matilda foljde med hem till oss fran skolan idag ocksa. Alla gjorde forst sina laxor - alla hade matte och las- och skrivlaxa, innan det var dags for dagens bad och glass i poolbaren.

Vadret ar konstant. Ca 26 - 28 grader varmt och mulet nastan hela tiden. Det kan regna en hel del. I natt regnade och askade det hela natten. Pa dagen regnade det nastan ingenting. Det ar regnsasong har just nu. Det ar med andra ord inte basta tiden att semestra i Jakarta over jul och nyar tyvarr. Tydligen ar det annu varre vader pa Bali da, har man otur sa regnar det hela tiden. Svensk sommar - da ar det bast vader aven har.

Karlsson pa takets sprak?

Igar mandag: fortsatt husjakt med Indra, chaffisen. Vi korde runt i kvarteren narmast skolan - utan agent denna gang, och sag husen som hade en For rent-skylt. Hittade inget intressant.

Hugge pluggade Bahasa efter skolan. Han larde sig fargerna, veckodagarna och att rakna till tio. Da slog det mig plotsligt - ar det inte indonesiska som Karlsson pa taket forsoker lara sig i ett avsnitt? Tyckte jag kande igen vissa raknetal.



måndag 17 januari 2011

Husbryderier

Idag spelade Chrille golf. Jag och barnen tittade pa hus. Vi akte runt med Yani - en av husagenterna, och sag tio hus i olika omraden. Nu borjar jag fa en kansla for var husen ligger i forhallande till skolan och hur lang tid det tar att ta sig dit. Trafiken har ar hemsk. Tre kilometer kan ta en halvtimme att kora om man har otur. Ibland betydligt mer. Ska man bo en bit fran skolan maste huset vara vart det.

Forsta huset idag var riktigt bra, med fin pool och tradgard. Lite stort kanske. Vi maste kopa mycket mobler for att fylla ett sadant hus.


Sen fick man anvanda fantasin for hus nummer tva - som agenten lovade skulle bli klart mid-February. Bygget pagick for fullt.Vagar vi lite pa det Pete&Caro?
Det verkar i alla fall bli flott nar det blir klart. Lite lagom stort.


Lustiga huset nedan ligger i ett urflott omrade med golfbana runt om. Agarna har inte fatt det salt eller uthyrt pa lange. Agenten trodde darfor att han kunde fa till en bra deal. Kruxet var att i princip alla rum lag i varsitt litet hus for sig runt en stor innergard. Tex matsal och sovrum. Vill man ga till koket far man ga ut alltsa. Lite tossigt. Detta ar ungarnas favorit nu. 


Sista huset var stort och flott med jattepool och underbar tradgard. Tyvarr ligger det fel ur trafiksynpunkt.


Lunch pa Cindalak Town Square. Jag hoppades att vi bara skulle kunna ga forbi spelhallen... men icke.
Deras slogan: A happy child makes a happy family...



Hugges forsta fotbollstraning pa stora fotbollsplanen som ligger vid middle och high school. Han gick ner for rakning efter tio minuter pga hettan. Dricker for lite. Anda var detta en bra dag ur vadersynpunkt enligt coach Toto. Det var ju mulet. Han bet dock ihop och holl ut hela tiden.


Sara gjorde helglaxan under tiden. Tva sidor matte.


Barnen har fatt varsin vaska som laxorna ska laggas i. 

lördag 15 januari 2011

Aktivitetslordag

Varldens rota idag. Bade for Hugo och Sara.

Sara kom med i Glee-gruppen trots att man skulle ha registrerat sig samt betalat for tva manader sedan och gruppen var full. En person dok dock inte upp sa Sara fick glatt den platsen.
En teaterlarare och en koreograf haller i detta och alla barn far valja varsitt solonummer. Vi foraldrar far sen njuta av deras upptradande nagon gang i mars.


Chrille och Hugo var och sag en bortamatch i tyska skolan. JIS fotbollslag som Hugge ska fa spela med i spelade mot ett annat skollag. Traning blir det tva ganger i veckan och matcher i Coca Cola-cupen pa helgerna. Tranaren ar tydligen en riktig karaktar. Socker moms hade bullat upp med dricka (med isbitar sa klart), snacks och blota handdukar efter matchen. Bortskamda sma barn.... Vi ar sa glada att Hugge far vara med trots att de egentligen inte tar in nya talanger mitt i sasongen.

Jag registrerade Hugge for skolbasketen ocksa som borjar i februari. Man var da i princip tvungen att samtidigt fylla i vilken volontaruppgift man kunde hjalpa till med. Snacks valde jag eftersom jag tror inte att jag platsar som coach.... far se om Chrille tar den bollen....

Vi hann aven aka forbi vart favorithus igen och sag sen ett radhus i ett compound som byggs just nu. Det var fortfarande en byggarbetsplats och huset var fint, men tradgarden tyvarr obefintlig.

Sen den ackligaste lunchen hittills i Jakarta - pa ett valkant stalle.


Nu oser regnet ner. Det far bli buffen pa hotellet till middag.

fredag 14 januari 2011

Gymnastics tryouts on Fruit Friday

Varje fredag ar fruktfredag. Alla barn ska ha med sig en frukt som skolan sedan delar ut till mindre bemedlade barn. Frukten samlas in vid grindarna pa morgonen och de barn som inte har en frukt med sig far en skarp tillsagelse och lapp som ska tas med till foraldrarna... harda bandage.

Efter skolan var det tryouts for gymnastik. Sara blev lite forskrackt eftersom de redskap som fanns framme i salen var barr, bom och tva stanger i olika hojd som man snurrar runt i (vet ej vad det heter). Sadant som Sara inte hallit pa med pa truppgympan hemma. Men hon lyckades trots det komma med i en grupp som tranar 2x3 timmar i veckan.


 Sara pa den lagre av de tva stangerna i olika hojd.


Jag hittade dromkaken idag!
Dessvarre sags det att det finns det andra spekulanter pa detta hus.
Det ligger i ett annat omrade, Cilandak -  i narheten av skolan det ocksa. Ett mer genuint och mysigt omrade dar husen ar mindre och tradgardarna storre. Imorgon ska jag kolla pa fler hus i samma omrade.


Poolen kunde man simma laps i!


Imorgon ska Hugge signa upp sig for basket och sa ska vi forsoka tjata in honom i fotbollslaget och Coca Cola-cupen. Tjata eftersom tryouts for fotbollen holls i november och intagningen verkar stangd for i ar.

Sara ska registrera sig for Glee - Broadway Style pa Children's Theatre and Dance School samtidigt.

torsdag 13 januari 2011

Jakartafruar

Saras forsta skoldag. Givetvis utan inskolning. Men det gick hur bra som helst, speciallararen i engelska dok inte upp pa hela dagen. Hon hade svart att hora vad gympalararen sa, men da ryckte svenska Matilda in. Det finns aven en svensk pojke som heter Oscar i Saras klass. De andra barnen kommer fran USA, Australien, Holland, Korea mm. Saras froken heter Mrs Stephanie. Imorgon har Sara simning pa gympan och poolen ligger precis bredvid gympasalen.

Saras klassrum:


Hugo hade ocksa gympa idag. En lustig sak har ar att barnen inte byter om till gympaklader. De ska bara tanka pa att ha bra skor pa sig den dagen. Crocs med rem dar bak ar tex OK. Om man vill kan man ta med sig en extra T-shirt att byta om till efterat.

Hugge hade det annars mycket svettigt efter skolan da gardagens missade skoldag och laxor skulle betas av. Han hade fyra sidor matte och 30 sidor laslaxa, the Copper Lady, och sen skriva fragor och olika pastaenden om vad han hade last. Jag lar mig ocksa nagra nya ord varje dag genom att hjalpa till med hemlaxorna. Ett nytt ord idag var inference.

Sjalv var jag pa morning coffe med The Nordic Club Jakarta - dvs Jakartafruarna. Det var inte en dansk tjej vi var hemma hos utan hos Dana - en polska som ar gift med en svensk. Det var kanske 20 tjejer dar som kommer fran/har anknytning till Sverige, Danmark och Norge. Forsta fragan man far ar - var jobbar din man? Sen: har du barn? Vilken skola gar de i? Ingen jobbar. Jo, forresten. En tjej fran Singapore som importerar vin och ar gift med en svensk. Jag foreslog darfor wine evenings och inte morning coffees for kommande moten. Mannen jobbar for Ericsson, Ikea, TetraPak och norrmannen men olja - de norska oljeshejkerna.

Klubben jobbar framst med valgorenhet och har tva projekt igang. Jag tankte folja med till dessa framover. PEngar far de bla genom att ordna stora partyn. Tex kraftskiva.
Det var i alla fall trevligt och jag fick reda pa en massa matnyttigt. Flera verkade sugna pa att spela tennis ocksa.

Sara lekte med Matilda efter skolan idag ocksa. Var chaffis har brada dagar. Han maste lara sig hitta till alla smagator har i omradet och kora runt barnen till alla play dates. Jag har darfor kopt en urbra kartbok over alla gator i Jakarta -  en tegelsten.

onsdag 12 januari 2011

Nya kompisar

Dagen borjade pa Immigration office da vi maste ordna vart uppehallstillstand. Kaos - hundratals indonesier som skulle ansoka om pass och nagra vilsna utlanningar som vi trangdes i icke-luftkonditionerade lokaler. Inga skyltar, inget kosystem som man kunde begripa sig pa men till slut blev vi upphamtade av en tjansteman som ropade Mr Anders och guidade oss in i ratt rum. Vi fick ta kort mot en rod bakgrund och skriva pa en massa papper. Aven Hugo och Sara fick ova sin namnteckning. Sara som egentligen skulle ha borjat skolan idag och Hugo fick ledigt. Hugge som hade gjort sin forsta mattelaxa pa engelska och allt. Med inches, pounds och gallons.


Sen akte vi och tittade pa vara favorithus fran igar sa ocksa Chrille och Hugo fick se dem.
Barnens favorithus ar det nedan. Detta pga av inomhusdammen med guldfiskar.
Detta blir det dock inte beroende pa uteplatsen som visades i gardagens inlagg (10 m hoga murar runt poolen).


Mitt och Chrilles favvo ar nog detta:


Det ar ganska nytt och frascht och sovrummen ar fina. Enda minuset ar att uteplatsen ar liten. Ingen grasmatta men fin pool. Pa fredag ska jag titta pa fler hus. Sen maste vi snart bestamma oss da de forsta gasterna kommer inom kort.


Pa eftermiddagen var vi och halsade pa Matilda och hennes familj som bor har sedan ett halvar tillbaka. En svenska flicka som gar i den klass som Sara ska borja i och som ska bli hennes buddy. De kommer aven att sitta bredvid varandra i klassrummet. Sara kanner sig trygg infor sin forsta skoldag imorgon.
Vi traffade aven en annan svensk familj dar. De hade ocksa bott har i 6 manader. Kul med lite nya kompisar!