onsdag 31 augusti 2011

Jakangäng

Vi har hängt en del med vårt lilla Jakangäng de senaste dagarna. I måndags träffade vi Gunillas, Lindas och Marias familjer i Marias compound. Vi spelade tennis och badade i poolen efteråt. Det blev spel med barnen, men även en tuff dammatch och en med mixade par.



Vi klämde sedan in oss i två bilar och åkte till Ranch Market för att äta lunch. Eftersom det är storhelg är många chaufförer lediga. Logistiken blir därför inte lika enkel som vanligt. Ingen av oss har hunnit skaffa indonesiskt körkort heller.


Jag åt en lustig sushi - med riset i botten och sashimi ovanpå.



Chrilles stora upphandlingsprojekt - som han jobbat med hela sommaren, blev klart nu i veckan. För att fira detta bjöd Chrilles chef på middag på måndagskvällen. Vi var på Paulaner, en bayerskinspirerad krog, där servitörerna hade lederhosen. Det bjöds på god centraleuropeisk mat och vi fick en massa gott kallskuret till förrätt. Sedan åt jag oxrullader med spätzle och Chrille tog deras berömda schnitzel. Det smakade som hemma.

Det enda lustiga var bordplaceringen. De flesta som var med på kvällen var indier så damerna hamnade vid ett bord och herrarna vid ett annat. Chrille och Fred - hans franske kollega, satte sig dock vid dambordet. Freds franska mamma som är här på besök nu, fick hänga med och satt och rynkade på näsan åt alltihop.



Igår hittade jag en liten död fågel i vår fiskdamm.


Jag vet inte om han kanske hade försökt sig på att fånga en av våra guldfiskar som börjar bli ganska så stora nu. Fiskarna verkade i alla vara vettskrämda. De vågade inte simma upp till ytan och äta när jag matade dem. De brukar vara så ivriga annars.


Sedan åkte vi samt Gunilla, Linda och Gitte med familjer iväg till Waterboom - en vattenpark som ligger en bit från oss. Det är väldigt lugnt i trafiken just nu så det gäller att passa på och åka omkring.


Parken var fin med mycket grönska. Enligt barnen fanns det dock bara två rutschkanor som var någorlunda kul att åka i. Vi har nu testat tre vattenparker här. Får se om nästa är bättre.





På kvällen skulle vi gå på restaurang La Hacienda, men på grund av att det var helgafton stängde de redan vid 19:00. Det fick bli middag på nedanstående amerikanska place istället.



Burgarna var amerikansk size också. Hugo orkade inte ens äta upp en halv. Men det kanske berodde på att han fick fattiga riddare till mellis.


Idag börjar den muslimska helgen Eid al-fitr. Ramadan är äntligen över för folket. Helgen börjar efter det att nymånen siktats den första dagen i den tionde månaden som följer efter ramadan. Helgen skulle enligt plan ha börjat igår, men eftersom imamerna i Saudiarabien inte såg någon måne flyttades den första helgdagen till idag istället. Det innebär även att barnen får en dags extra ledighet. Skola är det först på fredag.

Det är år 1432 enligt den muslimska tidsräkningen.

måndag 29 augusti 2011

Filmkväll

I lördags kväll var vi på en trevlig barbequemiddag hos danska Lise och svenske Olle och deras tre barn. Gitte och Kenneth var också där. När vi kom hem fick jag jaga en spindel. Det är första gången vi ser en spindel - modell större, i huset. Kackelackor är annars våra vanligaste husdjur.


Igår söndag spelade Chrille golf med sin chef och några till, medan jag och Hugge hade en riktig slappardag hemma. Sara - som hade sovit över hos Halle, kom inte hem förrän på kvällen.

Vi kom iväg hemifrån en liten stund i alla fall då vi åkte till Poins Square. Hugo ville köpa nya Xbox-spel. Poins Square är ett "litet" shoppingcenter i närheten av oss. Inte lika flott som de andra, men det finns många bra affärer där. Bland annat en bra outletbutik för sportkläder och piratkopior av allt möjligt. Urbilliga kläder och skor har de också.


Vi köpte 43 filmer.


Och en massa spel.


På kvällen bäddade vi oss ner i sängen och såg "Wild Target". En kul familjefilm.

fredag 26 augusti 2011

Bokklubb

Ängligen fredag. Även om man inte jobbar är veckorna hektiska och det är skönt när helgen kommer. Nu är det långhelg dessutom med anledning av Ramadanavslutningen. Våra barn är lediga till och med onsdag. De flesta reser bort men vi har valt att stanna henna. Det är den enda gången på året då det är någorlunda lugnt i stan och biljetter och hotell är dubbelt så dyra som vanligt.

Igår var det Bahasa-lektion för mig igen med Ibu Tetty och tjejerna. På eftermiddagen tog jag en sväng till PIM med Sara och Matilda då småtjejerna ville shoppa. Jag ångrade det bittert då vi satt fast i trafiken på vägen hem eftersom jag på kvällen skulle jag ut i smeten igen.

Jag var då på mitt första bokklubbsmöte hemma hos Lotta som jobbar som andreman (andrakvinna!) på svenska ambassaden här i Jakarta. Vi var sex stycken tjejer och alla hade med sig några böcker som de ville läsa och vi röstade genom handuppräckning fram de fem som vi ska läsa nu i höst. Det är fler tjejer med i klubben, men eftersom de inte kunde vara med igår får de läsa det vi har valt. Det blev en mycket bra blandning. En av mina böcker kom med - den om den nya ekonomiska överklassen i Sverige.

Jag hade igår också besök av taxibolaget Blue Bird. Chrille hade i söndags glömt sin väska i en taxi. Jag ringde dem för att höra om de möjligtvis hade en hittegodsavdelning. De frågade hur väskan såg ut och om innehållet. Efter en halvtimme ringde de tillbaka och sa att de hade hittat den och dagen efter körde de hem väskan till oss. Det kallar jag service. Hugo blev glad då Chrille hade packat med sig hans favorithandduk - det var det mest värdefulla i den väskan.



Idag har jag spelat tennis, varit och handlat mat samt köpt några presenter. Vår maids dotter gifter sig på måndag och hennes tioårige son skall omskäras under deras ledighet. Hoppas att de inte slinter med kniven...

Nu är det fredagshäng hos Linda och Mats och därefter eventuellt utgång på den lokala puben. Jag väntar bara på Sara som ska komma hem från simningen. Hugge är som vanligt hos sina koreanska vänner och lattjar med BB-guns.

onsdag 24 augusti 2011

Apa kabar?

Jag har börjat läsa Bahasa Indonesia, det officiella språket här i Indonesien. Tillsammans med Gunilla, Gitte och Claire ska jag ha lektion två gånger i veckan. Vi har en privatlärare som kommer hem till någon av oss och vi håller på i 1,5 timme.

Igår började vi hemma hos Gitte kl 08:00. Lärarinnan verkade mycket bra - lagom sträng och hon håller intresset upp genom att ge oss olika uppgifter. Igår fick vi träna hälsningsfraser genom att uppträdda inför varandra två och två. Grammatiken är inte alls svår, men glosorna kommer det ta ett tag att lära sig. 'Apa kabar?' betyder 'Hur mår du?'.


Därifrån åkte jag och Gunilla direkt till ett Charity-gruppmöte. Jag fortsatte sen ensam till PIM då jag skulle äta lunch med Boel - en nyinflyttad svenska och sen bar det vidare av till skolan eftersom Hugge hade sin första fotbollsträning för terminen. Förvirringen där var total. Nya lag, nya tränare och vi sprang runt mellan alla fotbollsplaner (finns ett antal på campuset) då tränaren hade mailat ut fel information. Vi hittade rätt till slut, men det gjorde inte tränaren. Han kanske satt fast i trafiken som är mycket dj-vligare än vanligt. Den assisterande coachen fick rycka in istället med hjälp av en mamma, så kallad socker mom.


Alla förbereder sig för storhelgen som börjar den 30 augusti. Folk shoppar som tokiga vilket skapar mycket trafik överallt. Det är som tjockast på vägarna timmen innan break fast. Alla vill hinna hem till klockan 18:00 då de får börja äta igen efter dagens fasta. Nu till helgen kommer Jakarta att tömmas tydligen. Folk har semester och åker hem till sina hembyar. Så även vår maid med familj som kommer att vara borta i två veckor. Vi har också betalat ut bonus till alla våra anställda då det förväntas av oss. Alla vill ha bonus inför helgen. Även killarna som kör ut vatten till exempel. Så det är bara att betala.

måndag 22 augusti 2011

Aquadragons

Idag var Sara på sin första simträning med Aquadragons efter skolan. De håller till i skolpoolen vilket är skönt. Hon hinner precis käka mellis i kafeterian och göra läxorna innan träningen börjar.


Det är träning fyra gånger i veckan. Måndag, onsdag, fredag och lördag morgon. Vi får se om hon orkar gå på alla.


Själv spelade jag tennis på morgonen. Jag och Jessica mot Torill och Maria i en tuff, nästan två timmar lång dubbelmatch. Vi åkte dessvärre på pisk, så jag fick trösta mig med lite shopping efteråt då jag var ute och handlade baddräkt till Sara. Fick ihop nio plagg för motsvarande 700 kr i en urbra outletaffär för sportkläder.

Morgonrutiner

Sara brukar vara klar i god tid på morgonen och sitta och vänta på sin skolbuss. Fem minuter innan den kommer skall man enligt reglerna sitta beredd utanför sitt hus. Hugo sitter istället och tittar på TV in i det längsta och får alltid springa ut till sin buss.


Det är en massa saker som skall med till skolan så väskorna bör packas kvällen innan för att slippa stress. Sara  har fått ett armband som måste tas på för att hon skall få lunch. Skolan har infört ett cashless campus. Vi som familj har fått ett konto som ska fyllas på så att barnen har lunch- och snackpengar. Som förälder kan man bestämma hur mycket pengar barnen får spendera varje dag. Man kan till och med i förväg beställa vilken mat de ska äta om man oroar sig för att de ska äta pizza varje dag. 


I Middle School har man inga armband. Där har man leg.

söndag 21 augusti 2011

Blommor

Det enda jag har orkat göra idag var att arrangera om de fina blommorna jag fick igår. Annars läsning i solstol i skuggan hela dagen. Tyst och lugnt. Ljuvligt.

Chrille spelar golf med the Dogs och barnen har varit på Noah och Daniels lasergame-kalas.




lördag 20 augusti 2011

Middag utan värd

Middagen är så avslutad. Värden dök tyvärr aldrig upp då han fastande på jobbet... en lördagkväll....
Jag fick själv managera 9 vuxna och 13 barn. Själv och själv förresten - jag hade bra hjälp av Iyem och Tono - vår underbara maid och hennes man. Hade dessutom hyrt in grillansvariga.

Barnbordet.


Golf igen och middagsförberedelser

Vi hann med en tidig golfrunda på Fatmawati Golf Club idag. Det är en ganska så sliten 9-hålsbana, men med fördelen att den ligger nära vårt hus. Det tar bara tio minuter att köra dit.

Klubbhuset - se nedan, är inte Jakartas flottaste. Jag gick i alla fall ut hårt och öppnade upp med en birdie (!). Det var inte igår. Hoppas nu att jag hittat svingen och inte glömmer bort tills nästa gång vart jag lagt den.


Det är så torrt nu att vissa vattenhinder på vägen är helt uttorkade. Vi har 30-32 grader varmt varje dag och det har inte regnat på länge.


Sen var Chrille tvungen att pipa iväg till jobbet och jag hoppas att han hinner hem till 16:00 då gästerna väntas anlända. Jag har pysslat. Gubbröran är klar.


Likaså chokladbollarna som jag och Sara gjorde igår.


Mandelpajerna med hallon lyckades jag bränna på toppen båda två, men kunde skrapa bort det mesta. Florsocker döljer resten.

fredag 19 augusti 2011

Korvinköp

Så har ännu en dag gått i Jakarta. Den började tidigt med tennis för min del. Jag cyklade snabbt hem och duschade och åkte därefter in till stan med Chrille eftersom jag hade läst i American Women Associations stora shoppingbibel om en tysk slakteributik som skulle ligga nära Chrilles kontor. Tyska korvar och charkuterier utlovades.

Butiken var inte helt lätt att hitta, denna skylt fanns uppsatt.


Man fick se upp så man inte slog i huvudet när man gick ner för trappan. Innanför källardörrarna fanns kanske inte en butik, utan snarare ett lager med några korvpaket på display. Jag köpte några stycken, men korvarna såg inte så roliga ut. Jag fick även reda på att de säljs i de vanliga mataffärerna här så dagens utflykt var helt i onödan. Men jag får hoppas att bockwursten är god. De ska grillas imorgon då vi har middag här hemma hos oss för några familjer.


Åkte sen till restaurang Amigos i Kemang och fixade lån av grill och kock som ska komma och hjälpa oss att grilla härligheten. Jag älskar detta land! På vägen hade vi en ambulans tjutandes bakom och vid sidan av oss en bra stund. Av förklarliga skäl kunde den inte köra om. Hoppas att patienten hann komma till sjukhuset i tid.


Sen en lunch med Melissa, Gunilla, Torill och Annelin på Koi i Kemang. Så mysigt. Därefter grocery shopping på Ranch Market och hem igen. Bearneisesåsen är nu fixad och kycklingfileerna ligger i marinad. Pust. Tur att man inte jobbar.

Hugo kom överhuvudtaget inte hem efter skolan. Han hade för säkerhets skull telefonen avstängd också. Jag fick tag på hans ena kompis koreanska mamma och lyckades till slut lokalisera honom hos en annan koreansk kompis. Han ska hämtas sent ikväll.

Sara var hemma och vände. Hon tog bilen till Amelia och ska sova över där.


Det blir ett sent fredagsmys då Chrille sitter i bilen på väg hem och klockan har passerat 20:00.

torsdag 18 augusti 2011

Jakarta International School (JIS)

Idag känns det som om jag har varit på JIS halva dagen. Saras fröken hade mailat och ville träffa oss så fort som möjligt. Det lät oroväckande så jag var i skolan redan klockan 07:00 för att hinna prata med läraren innan 07:30 då skolan börjar.

Mötet handlade om läsning - något som Sara inte gör så ofta.  - 'Our mission is to make her a reader', sa hennes fröken Mrs Gathercole till mig. Hon ska läsa i minst 20 minuter varje dag.

Saras klassrum.


Frökens välkomstskylt är ganska kul.


Sen åkte jag och Torill och handlade tyger på Majestic. Jag köpte tyger till Sara som hon behöver i skolan. Hon ville ha ett tyg med flaggor på och jag fick tag på det till slut.

Sen tittade vi in på matmarknaden där man fick andas med munnen. Det bidde inga inköp där.



På kvällen var det Open House på Middle School, så det vara bara att åka tillbaka till JIS. Föräldrar till 200 sjätteklassare fick träffa rektorn, alla lärarna och gå en rundtur på området. Vi fick också höra hur lång tid man ska ägna åt hemläxorna varje dag:

- English, 30 minuters läsning
- Matte, 20-30 minuter
- Science, 30 minuter
Ledig dag brukar betyda golf. Igår spelade vi på vår hemmabana Pangkalan Jati.


Att det var kö på 10:an gjorde inte så mycket. Det fick bli en mellanöl.




Chrille passade också på att köpa bollar. Han kollade in hos alla bollförsäljare på vägen och slog till på 18:nde hålet.