onsdag 24 augusti 2011

Apa kabar?

Jag har börjat läsa Bahasa Indonesia, det officiella språket här i Indonesien. Tillsammans med Gunilla, Gitte och Claire ska jag ha lektion två gånger i veckan. Vi har en privatlärare som kommer hem till någon av oss och vi håller på i 1,5 timme.

Igår började vi hemma hos Gitte kl 08:00. Lärarinnan verkade mycket bra - lagom sträng och hon håller intresset upp genom att ge oss olika uppgifter. Igår fick vi träna hälsningsfraser genom att uppträdda inför varandra två och två. Grammatiken är inte alls svår, men glosorna kommer det ta ett tag att lära sig. 'Apa kabar?' betyder 'Hur mår du?'.


Därifrån åkte jag och Gunilla direkt till ett Charity-gruppmöte. Jag fortsatte sen ensam till PIM då jag skulle äta lunch med Boel - en nyinflyttad svenska och sen bar det vidare av till skolan eftersom Hugge hade sin första fotbollsträning för terminen. Förvirringen där var total. Nya lag, nya tränare och vi sprang runt mellan alla fotbollsplaner (finns ett antal på campuset) då tränaren hade mailat ut fel information. Vi hittade rätt till slut, men det gjorde inte tränaren. Han kanske satt fast i trafiken som är mycket dj-vligare än vanligt. Den assisterande coachen fick rycka in istället med hjälp av en mamma, så kallad socker mom.


Alla förbereder sig för storhelgen som börjar den 30 augusti. Folk shoppar som tokiga vilket skapar mycket trafik överallt. Det är som tjockast på vägarna timmen innan break fast. Alla vill hinna hem till klockan 18:00 då de får börja äta igen efter dagens fasta. Nu till helgen kommer Jakarta att tömmas tydligen. Folk har semester och åker hem till sina hembyar. Så även vår maid med familj som kommer att vara borta i två veckor. Vi har också betalat ut bonus till alla våra anställda då det förväntas av oss. Alla vill ha bonus inför helgen. Även killarna som kör ut vatten till exempel. Så det är bara att betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar