torsdag 29 november 2012

Julklappsinslagning

Idag var det tomteverkstad hemma hos Carmela. Nordiska Klubben ska i år ge julklappar till alla barn som bor på det barnhem som klubben sponsrar. Man kan läsa mer om barnhemmet under följande länk: http://www.mamasayang.org/.
En av medlemmarna som också är min golfkompis - danska Sine, är mycket engagerad och har även gjort en egen hemsida. http://www.mamasayang.dk/www.mamasayang.dk/Velkommen.html
 
 
Barnen är i skolåldern och kommer att få mest sådant som de behöver. Några små överraskningar utöver det praktiska blir det också för alla.
 
 
Vi slog in cirka 140 julklappar och det gick smidigt eftersom vi var så många som hjälptes åt. Carmela bjöd även på nybakade peppisar och glögg som piggade upp.
 
 
Paketen blev riktigt fina. Jag hade köpt julklappspappret och de fina rosetterna på Mangga Dua för en extrem billig peng.
 
 
På eftermiddagen - när jag och Sara var på väg hem, föll helt plötsligt en stor gren ner över hela vindrutan när vi svängde av vid CITOS. Det stog ett gäng säkerhetsvakter som hörde till en restaurang och såg skyldiga ut när Maryono stannade bilen. Det såg ut som om de höll på att ta ner en stor gren från ett träd vid restaurangen. De skyllde dock snabbt ifrån sig och sa att trädet inte alls hörde till restaurangen utan att det var Jakarta stad som ägde det. De skyllde på vinden också. Det blåste just ingenting vid tillfället. Vi får väl se om försäkringen täcker detta.
 

onsdag 28 november 2012

Mitt-i-veckan-golf

Eftersom det inte blir någon golf nu på fredag var jag och Mari ute och spelade idag istället. Birgitta kunde tyvärr inte följa med.
 
Vi åkte ut till Palm Hills GC som ligger söder om Jakarta. Det var lika bökigt som vanligt att få en taxi på morgonen, och jag fick därför ta mig till CITOS först och ta en taxi därifrån.
 
 
Vi hade en härlig runda och hann precis in innan det började att regna.
Chrille var tillbaka på jobbet idag - halvtid i alla fall. Han mår bättre nu.

tisdag 27 november 2012

Julgran

Nu är det snart första advent och därför hög tid att dra igång julförberedelserna. Igår var jag på posten med alla mina julkort. Jag skulle dessutom skicka ett paket och då är det toppen att det finns en kille som hjälper till med paketinslagning alldeles bredvid postkontoret. Han fick dessutom slå in mitt paket två gånger eftersom det skulle bli så otroligt mycket dyrare att skicka en hård kartong än ett mjukt paket. Hoppas nu att innehållet inte krossas på vägen...
 
 
Igår var jag också hos frissan och lunchade med Isabelle efter det. Vi ska ha en julknytis om knappt två veckor och planerade inför den. Den ska vara hemma hos oss och jag var därför tvungen att fortsätta med julpysslet även idag. Jag köpte en julgran och fick en smärre chock när jag öppnade paketet och hittade granen i tusen bitar... Det var rena plockepinnet.
 
 
Man var tvungen att montera varenda gren för sig. Det var en finurlig konstruktion - säkert en ingenjör som ligger bakom den, men det tog sin tid. På bilden nedan är den nedesta grenraden på plats. Sen var det sju till som skulle upp.
 
 
Sara ville att vi skulle klä granen i rosa och blått så resultatet blev lite lagom kitschigt då även ljusen blinkar i olika färger.
 
 
Jag köpte även fina julstjärnor.
 
 
Chrille har varit sjuk och varit hemma från jobbet i två dagar. Han är bättre idag och tycker att det är urtrist att ligga ensam här hemma.

lördag 24 november 2012

Nya visum

Igår fredag var det dags för årets besökt på Immigration Office för att förnya våra visum. Det är en seg historia och igår var det inget undantag. Vi hämtade upp barnen i skolan vid tio och var på plats en halvtimme senare. Där träffade vi agenten som skulle hjälpa oss, men eftersom han inte verkade vara överdrivet tjenis med personalen på plats var det bara att sätta sig och vänta. Barnen började titta på första säsongen av Heroes - en serie som verkar var som klippt och skjuren för dem. Gud vad de gillar den. När klockan var 12 stängde kontoret plötsligt för lunch så vi åkte iväg och åt vi också.
 
 
Vi fick vänta en bra stund till efter lunchen innan vi fick gå in och fota oss och skriva vår signatur på fem olika ställen på ett papper och sen en gång till elektroniskt. Sara skrev och skrev och Hugo stog och skrattade eftersom hon inte fick till den elektroniska något vidare. 
 
 
 
Nu håller vi tummarna för att vi får tillbaka våra pass innan fredag eftersom Hugo och jag ska på fotbollsturnering i Bangkok då.
 
Hugo sov över hos Jonathan igår och de hade sett den hittills läskigaste filmen i sitt liv. Grabbarna vågade inte se klart den igår kväll utan såg den sista halvan idag på morgonen. Sara sov över hos Halle efter det födelsedagsparty som tjejerna först skulle gå på. Vi vuxna var under tiden ute och åt på Cork & Screw inne i stan med Gareth och firade hans chef som fyllde år. Vi blev ett litet gäng vilket var trevligt och fortsatte sen till Dragonfly - ett mycket hippt ställe tydligen. Det blev dock inte så mycket dans igår eftersom vi satt alltför långt från dansgolvet.
 
 
Idag var Chrille sugen på att spela golf medan jag ville gå och se en populär indonesisk film som Indonesian Heritage Society hade specialvisning av just idag. Chrille övertalade mig att följa med till golfen istället och det skulle jag inte ha gjort. Det tog oss en och en halvtimme att ta oss dit. Det var översvämningar på flera ställen och det stog alldeles stilla ibland så idag var faktiskt Chrille ute och dirigerade trafiken på ett ställe. När vi väl kom fram till golfklubben började det att ösa ner och att åska så det var bara att vända hem. Resan hem tog bara en timme.... Jag skulle ha gått på bio.
 
 
Ikväll ska Sara på en ny sleepover hem till Kenzie tillsammans med flera andra tjejer. Vi andra ska på middag till Mari och PO.

torsdag 22 november 2012

It's raining....

Igår var det bokklubb hemma hos Tina. Vi skulle ha läst Monika Fagerholms bok 'Den amerikanska flickan' tills dess, men det var ingen hade orkat att ta sig igenom den. Torill hade kommit längst med cirka 190 lästa sidor. Några hade inte orkat läsa mer än 30. Själv gav jag upp efter 110 sidor eftersom det var sama-sama hela tiden. Så trist bok! Det var lite förvånande då den hade vunnit flera tjusiga priser i Sverige - bland annat Augustpriset och de böckerna brukar vara bra.
Vi hade i alla fall en mycket trevlig kväll med massor av vin, god mat och svenskt godis - lakritspiratpengarna var bäst!
 
Det blev sent så det var lite jobbigt att gå upp till bahasalektionen imorse. Barnen hade givetvis inte kommit i säng i lagom tid. Hugo var fortfarande vaken när jag kom hem strax efter 00:00 och jag var mycket besviken på honom eftersom han hade lovat att gå och lägga sig tidigt.
 
 
Det regnar varje dag nu. Det fullständigt öser ner. Det är ganska så behagligt faktiskt eftersom det blir svalt - nästan så man fryser på kvällarna. Maria hade rätt som - efter mer än ett decenium i Asien, sa att de asiatiska regnperioderna är härliga. Jag håller med.
 
 
 
Det regnar till och med in vid entren eftersom det är öppet upptill vid fiskdammen.
 
 
Idag har jag och Sara varit på PIM efter skolan och köpt födelsedagspresenter till flera kalas som hon är bjuden på. Nu blir det myskväll inne med julkortsskrivning eftersom vår bridgekväll blev inställd då flera är sjuka i flunsan.
 
 
Fredagsgolfen imorgon var jag också tvungen att ställa in eftersom vi alla måste bege oss till Immigration Office och förnya våra visum. Man måste gå dit varje år för att bli fotad och lämna fingeravtryck. Vi har ju snart varit här i två år och det är därför dags igen. Gud vad tiden går snabbt!

tisdag 20 november 2012

Långhelg igen

Så mycket som hänt och så lite bilder att lägga upp här på bloggen! Det var långhelg här i Jakan precis eftersom muslimerna firade nyår. Det är nu år 1434 enligt den islamiska kalendern. Jag ville gärna passa på och resa någonstans, men blev nedröstad av barnen. De ville inte göra någonting annat än att hänga här hemma och umgås med kompisar. Vi har i alla fall varit på bio några gånger så nu har vi återigen sett nästan alla filmer som går att se på repertoaren här. Vi såg bland annat den nya vampyrfilmen som vi alla tyckte var hyfsad jämfört med den föregående. I fredags var vi på en trevlig middag hos Jenny och Kent tillsammans med finska Carmela och Björn. I lördags var det golf för oss vuxna cirka åtta mil söder om stan vid Gunung Geulis på en spektakulär bana. Det var mycket upp och ner och banan var svår som tusan men otroligt välskött. Jag spelade inget vidare, men ledde länge över Chrille - brutto dessutom. Men han kom igen och slapp förlora mot mig utan handikapp. Med handikapp blev det dock torsk för honom.
 
 
Vi hade tur med regnet som hängde i luften hela tiden. Det kom några droppar bara men det åskade friskt runtomkring. Det var fullt av bollförsäljare på banan. Även de minsta ville tjäna lite pengar och försökte sälja upphittade peggar till oss.
 
 
Vi såg några hönor på banan vilket inte var så konstigt då det är rena landbygden där ute.
 
 
På hemvägen hade vi sådan tur eftersom det var rena trafikkaoset då många skulle upp till Puncak över helgen. Man stänger då av vägen och bilar kan bara köra i en riktning några timmar i taget. Hade vi tagit en öl på klubben efter golfen som vi hade tänkt att göra, hade vi fått sitta och vänta i två-tre timmar bara på att komma ut på stora vägen. Men vi klarade oss med en marginal på en kvart innan trafiken dirigerades åt andra hållet - helt ovetandes om detta. Pust! På kvällen åt vi middag med Gitte och Kent och alla barn på en ny restaurang i Kemang, Ginger Li. Vi tog också en drink hemma hos oss efteråt.
 
På söndagen ville jag gå på sightseeing här i Jakarta, men barnen var inte det minsta intresserade och vädret var inte det bästa så vi nöjde oss med en brunch på Grand Hyatt istället. Barnen lekte smakleken med Chrille som hade tagit en bit av varje sak på efterrättsbordet. Vi tog en joggingrunda på JIS på kvällen då Hugo hade fotbollsträning.
 
 
Igår måndag åkte jag ut till Mangga Dua för att titta på julgranar. Det fanns flera fina, men de var så himla dyra! Så det blev ingen gran.
 
 
Jag shoppade en liten väska istället. Den var inte alls lika dyr. Den hade så fina skalbaggar på sig dessutom. Och garantisedel från ett företag som börjar på M- och slutar på -ulberry..... Jag köpte även massor av urbilligt julklappspapper till Nordiska Klubbens julklappar som vi ska ge till barnen på det barnhem som klubben sponsrar.
 

onsdag 14 november 2012

Torsten!

Idag träffade Hugo och jag Torsten! Han är här på besök och har ett fullt schema och vi lever vårt hetsiga liv så det är inte så lätt att få till någonting eftersom det också tar tid att förflytta sig här i stan. Hugo var ledig från skolan idag så vi träffades redan vid lunchtid på Senayan City. Det blev lunch på en thailändsk restaurang och sen shoppade vi loss. Det var toppen att ha Torra med som smakråd till Hugo. Hugge litar ju inte riktigt på mig och min smak längre. Han köpte två par shorts och en ryggsäck.
 
 
Det tar på krafterna att shoppa. Hugo var helt slut.
 

Middag med statsministern

Igår var det en historisk dag här i Jakarta. Det var första gången någonsin som en svensk statsminister var på besök här. Och jag fick - i egenskap av svensk representant i Nordiska klubben, en trevlig inbjudan till hans välkomstmiddag här i Jakarta.
 
 
Fredrik Reinfeldt landade här igår kväll och åkte direkt till middagen som hölls i ambassadören Ewas residens. Ewa är fantastisk. Som hom jobbar med alla svenska företag som finns representerade här.
 
 
Givetvis fanns det blomskyltar uppsatta kvällen till ära.
 
 
Jag, Isabelle och Melissa minglade runt och jag frågade statsministern om vi kunde ta en bild till Nordiska Klubbens nyhetsbrev tillsammans med honom. Det ställde han gärna upp på och Isabelle fick också en längre pratstund med honom då hon blev introducerad via hans pressekreterare som hon kände. Jag vågade dock inte hälsa från Sara R. som kände Fredrik ganska väl för många år sedan....
 
 
Det bjöds på svensk mat och jag åt både Janssons frestelse och köttbullar. Däremot missade jag den gravade laxen och den fina smörgåstårtan.
 
Hugo fick efter gårdagens try-out-session direkt veta att han kommit med i JIS U14 A-lag i Coca Cola-ligan. Himla duktigt av honom. Det var bra att Chrille piskade på honom i try-outen i lördags. Han var lite för slö då och man kan ju inte bara leva på gamla meriter.
 
Sara får lära sig om pubertet i skolan just nu. Vi föräldrar har fått brev hemsänt om detta och vi kan om vi vill se de filmer som eleverna kommer att få se under den närmaste tiden. Igår fick alla en necessärt med hygienartiklar i.

måndag 12 november 2012

Helgen som gått

I fredags var det golf med Mari och Birgitta ute på Gading Raya. Vi hade sådan tur med vädret. Det började nämligen att ösa ner när vi hade gått halvvägs så vi väntade in regnet i en kvart och kunde sedan fortsätta i hettan. Så fort solen kommer fram torkar det upp på ingen tid alls eftersom det är så megavarmt.
 
 
Jag och Birgitta forsatte direkt till Koi i Kemang för att ta en kaffe med Boel och Melissa som hade varit där och ätit lunch. Vi hade inte duschat och satt där i våra svettiga golfkläder. Efter kaffet tog vi varsitt glas vin för att joina de andra och efter det började det beställas in drinkar. Jag hade i alla fall ett par andra skor med mig, men Birgitta fick sitta i sina golfskol hela kvällen. Jag kom inte hem förrän klockan 23....Hugo var då på bio, Sara som över hos en ny kompis och Chrille var på AW.
 
 
På lördagen var det fullt program. Sara spelade en basketturnering och Chrille höll reda på tiden och poängen i flera matcher.
 
 
Det var det sista i basketväg för Sara för denna termin.
 
 
Vi pep sedan ut på golfbanan och spelade med Chrilles kompis Ahmad. På vägen hem bjöd vi in några på fördrink hem till oss då vi skulle vidare tillsammans på en inflyttningsfest hos Ann-Sofie och Peter. Vi  hade en hel halvtimme på oss att duscha och göra oss iordning. Sen hann vi även med en sväng förbi Kemang och baren Shy där vi mötte upp några andra par och dansade till klockan två på natten. Pust. Igår blev en stilla dag. Vi grattade Chrille på fars dag och gick på bio och såg 50-50. Den var inget vidare.

torsdag 8 november 2012

Flyover-vy

Efter bahasalektionen hemma hos Gitte - då vi  blev serverade en fantastisk frukost med hembakt bröd och dansk räkost, och min tid hos frissan var det dags att bege sig till stan med dels den trasiga printern, dels med familjedatorn som har lagt av. HP har sitt stora servicecenter på 25:e våningen i en skrapa i Kuningan, inte så långt från Chrilles jobb. Man ser att byggandet av den så kallade flyovern går framåt. Vi väntar med spänning på att se om denna väg kan lätta bilköerna från södra Jakarta - det vill säga där vi bor, in mot stan.
 
 
När jag handlade på hemvägen såg jag en tvättkorg med svensk märkning. Google translate används flitigt worldwide ser man.
 
 
Imorgon är det golf med Birgitta och Mari - som vanligt på fredagar alltså.

onsdag 7 november 2012

Gästföreläsare

Idag har jag varit gäst i en halvinternationell skola i närheten av oss, HighScope Indonesia. Fröken Callie från Kanada hade mailat till Nordiska Klubben och frågat om jag var intresserad av att komma och svara på frågor om Sverige. Skolan hade en internationell vecka denna vecka och denna klass hade studerat just Sverige. Jag fick en massa frågor och kunde inte svara på alla. Till exempel på den om varför just dalahästen är en symbol för Sverige. Jag har just ingen aning om varför. Det blev en massa fniss bland dessa niondeklassade när en tjej frågade om äktenskap mellan homosexuella är tillåtet i Sverige. Det gick ett sus genom publiken när jag sa att även barnadoption är tillåtet. 
Någon frågade också vad man kan göra åt trafiken här i Jakarta. Jag svarade att indonesierna borde börja med att ställa alla politiker som har varit ansvariga för infrastrukturen under de senaste 30 åren till svars varför det ser ut som det gör. Eleverna i skolan var alla från Indonesien.
 
 
Annars har jag försökt att rädda liv på vår printer idag. Ett par hörlurar råkade följa med pappret in i printern igår när jag skulle skriva ut och fastnade där riktigt ordentligt. Som tur var finns det en HP Support precis vid PIM och de löste det på fem minuter, men när jag kom hem var printern helt död. Pust. Har man inte jobb så skaffar med sig det.
 
 
Hugo har haft try-outs i fotboll både igår och idag. För två olika lag. Det ena laget ska bli Allstars U-13 från den ligan som har gått nu i höst och de ska spela en turnering så småningom. Det andra laget som har try-outs, JIS U-14, ska tävla i den stora Coca Cola-ligan och Greenfield-cupen som går i vår. Det är dock tveksamt om det går att spela fotboll ikväll. Det blixtrar och regnar ymnigt nu när regnsäsongen har dragit igång på riktigt.
Saras fotbollsträning har nu slutat och hon hänger med kompisar dagligen efter att hon gjort läxorna. De tränar på olika danser nu igen. Det ska bli talangshow i skolan.

måndag 5 november 2012

Äntligen över

Ja, så har ännu en busy vecka gått. Sara var nörd häromdagen när hon och fyra kompisar var ute och skrämdes under Halloweenfirandet.
 
 
Jag köpte ingen riktig pumpa i år utan en som går att återanvända.
 
 
Det var ganska så mycket jobb med att få det sista på plats inför kräftskivan. I fredags kväll var jag och Isabell på Mandarin Oriental för att hjälpa till med dekorationerna. Vi tog en drink på Skye först för att komma i stämning....
Eftersom hotellet hade ett annat event i balsalen dagen innan fick vi tillgång till salen först klockan 20:00. Vi höll på till 00:30 och hade det lagom besvärligt till en början. Det visade sig nämligen att det inte fanns någon el i någon av de 18 nedföringsstavarna i taket som vi hade planerat dekorationerna efter.... vi hade hört oss för tre gånger innan och hotellet hade garanterat att dessa skulle gå att använda. Men icke. Vi fick planera om. Vi klättrade på stegar och jag åkte lift upp och ner halva kvällen.
 
 
Jag hoppas att kunna lägga upp fler bilder från kvällen senare. Jag fotade inte så mycket eftersom jag var upptagen med att sälja lotter och assistera vid prisutdelningen. Det hela blev mycket lyckat. Kräftorna var visserligen inte lika goda som hemma i Sverige, med det dracks mycket snapps och sjöngs en hel del snappsvisor. Dansen kom igång redan innan efterrätten vilket var något av en överraskning och dansgolvet var fullt resten av kvällen. Både bandet och DJ gjorde ett himla bar jobb med andra ord.
 
 
Lotteriförsäljningen gick otroligt bra eftersom vi hade fixat så fina priser och marknadsfört lotteriet grundligt. Vi fick ihop väldigt mycket pengar till vårt välgörenhetsarbete.
 
 
Nu ska vi i kommitten vila oss innan vi summerar evenemanget. Det mesta gick som tur var som planerat, förutom att vi fick tampas med en helt galen sponsor dagarna inför partyt.