onsdag 31 december 2014

Båttur till Asakusa på nyårsafton

Idag är det nyårsafton - årets sista dag. Vi gick en härlig långpromenad ned till hamnen och regnbågsbron som lyses upp i regnbågens alla färger på kvällarna. Man kunde gå över till andra sidan - en sträcka på cirka två kilometer, vilket vi inte gjorde då jag som är höjdrädd inte ens vågade gå några meter ut på bron.


Vi tog en trevlig båttur istället.


Vi åkte en 40 minuter lång tur under många av Tokyos broar. Vi åkte från Hinode Pier bort till Asakusa.


The Rainbow Bridge.



Vi upphör aldrig att förvånas över hur stor denna stad är. Den tar liksom aldrig slut.







Vi trodde att de under presenningarna är uteliggare.


Japanska öltillverkaren Asahi har sitt kontor i det guldiga huset. Den svarta byggnaden bredvid - med det konstiga hornet på taket, är deras ölbar.


Det var mycket turister i Asakusa. Somliga åkte cykeltaxi som drogs av små nätta japanskor.



Vi åt lunch på nedanstående lilla krog.



 Deras specialitet var hot pot så det åt nästan hela gänget.


Barnen var inte så sugna på att besöka några tempel överhuvudtaget på denna resa, men vi tvingade dem att gå och se på ett i alla fall - det äldsta templet i Tokyo, Sensoji Temple byggt år 628.


Japanerna besöker sina tempel bland annat just vid nyår och det var därför en riktig folkfest i tempelparken.


Templets Kamanarimon-port där den stora röda lanternan hänger.






Många kastade pengar och önskade sig saker.



Ikväll blir det middag på en annan restaurang som Nina rekommenderat och som inte var fullbokad ikväll.

Harajuku och Shibuya


Igår träffade Sara sina gamla kompisar från Jakarta - Hirari och Kurumi. De flyttade hem till Japan för två år sedan och tjejerna tyckte att det var så roligt att ses igen. De hade alla vuxit så mycket sen sist.


Det var roligt även att träffa deras mamma. Hon tog med sig tjejerna ut på lunch och sedan fick de flanera omkring själva i Harajuku, som är ett shopping-Mecka för tonårstjejer.


Jag fick några timmar för mig själv på stan då killarna var ute på sitt håll.


Jag gick längst Omotesando-avenyn och njöt av vädret - det var elva grader varmt och strålande solsken hela dagen.


Det här var riktigt fina och trevliga kvarter i Tokyo - det finaste huset var kanske det med Ralph Lauren-affären. 


Det var ganska mycket folk överallt och jag såg flera långa köer av folk som ville komma in på olika matställen. I kön nedan väntade folk på att komma in på något som såg ut som ett popcorn-café. Jag antar att om man bor i denna folkrika stad så accepterar man att stå i kö till allt.


Jag gick in på några tvärgator också...


..där det fanns massor av trevliga affärer och små restauranger. Jag åt lunch på nedanstående ställe som visade sig vara en urbra nudelsopperestaurang. Jag drack världens godaste mjölkte till - gjort på Oolong Tea. 


När jag satt och väntade på ett bord frågade jag en tjej om hjälp med att tolka den japanska menyn. Efter lunchen kom hon fram till mig och överlämnade denna lapp. Man blir så rörd över hur hjälpsamma människor är.


Sara och tjejerna tog lång tid på sig så jag hann även åka en sväng till Shibuya där det också var mycket ungdomar överallt.


På kvällen åkte vi tillbaka till Roppongi Hills för att gå på en sushirestaurang som Nina varmt hade rekommenderat. Även här var det kö för att komma in.


Det hänger ofta skynken framför restaurangentréerna.


Det var dock bara två sällskap före oss i kön så det gick ganska snabbt.


Vi satt på rad framför rullbandet med sushi och allt var så praktiskt och bra ordnat. Ville man ha te var det bara att vrida på kranen.



Sushikockarna hade fullt sjå med att hinna göra sushibitar till allihopa. Vi satt i matlä en bra stund då den rundmagade familjen som satt vid början av rullbandet hade alla en frisk aprit och verkade ta det mesta som kom ut på bandet.


Vi fick ihop en hög trave med tallrikar till slut och tonfiskssashimin som vi hade ätit var nog den finaste och färskaste fisk vi någonsin smakat. Så gott!


Ställets signatursushi, Pintokona Sushi.

Fiskmarknaden och Tokyo Skytree

Fiskmarknaden i Tokyo är en av världens mest kända så vi gav oss iväg tidigt en morgon för att spana in den. Det är egentligen inget för privatpersoner då det är grossister och restaurangägare som handlar där, och man måste vara försiktig för all trafik och respektera och inte störa handlarna. Det är ett farligt ställe att vistas på enligt en guidebok vi läste.

Det var kallt som tusan denna morgon och det regnade också. Man går först genom ett stort lastområde där det på morgonen är tonfiskauktion. Vi missade den tyvärr eftersom vi blev något sena i starten.


Så småningom kom vi till salauhallen.



Det var fullt med folk där inne och vi höll alla på att bli påkörda av fiskhandlare på små moppeliknande lastfordon som körde omkring i snabb fart i de smala gångarna överallt.


Det var häftigt att se så mycket fisk överallt. Killen nedan rensade en stor platt sak som fortfarande sprattlade.




Tonfiskhuvuden.






Vi fick provsmaka busfärsk tonfisk av killarna nedan...


 ...som mer än gärna också ställde upp på bild.


Utanför saluhallen fanns det många restauranger där man kunde äta dagsfärsk fisk till frukost. Vi hade tänkt att göra det också, men köerna utanför varje restaurang var fasansfulla - trots regnet (!), så vi gav upp den idén.


Vi hade egentligen planerat en heldag i närheten av fiskmarknaden då kejsarpalatset och Ginza ligger alldeles i anslutning till den. Men eftersom vädret var så dåligt fcik vi tänka om och planerna något inomhus istället. Vi tog T-banan till Tokyo Skytree som är ett ganska nytt inslag i Tokyos skyline. Så här ser Tokyo Skytree ut.


Detta var vad vi såg.


I miljonstaden Tokyo är det fullt med folk överallt och det är köer till allt. Eftersom det fortfarande var ganska så tidigt på förmiddagen slapp vi de allra värsta köerna för att köpa entrébiljett till tornet.

För att folk inte skulle känna sig lurade visade biljettförsäljarna en bild hur utsikten från tornet såg ut den aktuella dagen. Vi fick se en helgrå bild men valde att åka upp till 350 meters höjd ändå. Det gick oerhört snabbt att komma upp med hissarna,


 Jag som är höjdrädd tyckte att det var ganska bra att man inte såg så mycket. Det kändes tryggare så.


Ibland såg man lite granna igenom molnen och då såg man att vi var högt uppe.


På en tavla kunde man se hur Tokyo, eller Edo som det hette på den tiden, såg ut i början av 1800-talet och jämföra med dagens stad. Redan på den tiden bodde det nästan en miljon människor här. Idag har stor-Tokyo 35,7 miljoner invånade och är världens folkrikaste storstadsområde. Tokyo är så häftigt!


En våning ner, på 345 meters höjd, fanns det glasgolv som de som vågade kunde gå ut på.



Sara fick ta korten nedan eftersom jag inte tillhörde de som vågade.



Det blev en slabbig lunch på McDonalds efteråt där jag fick en hel salladsdressingförpackning över hela mig. Jag torkade av min jacka och kameraväska så gott det gick men dressinglukten förföljde mig hela dagen.

I anslutning till tornet finns det även ett shoppingcentrum och ett akvarium så vi tog en sväng runt i akvariet också. 


 Pingvinerna var gulliga.




Jag tyckte dock att de små ålarna - garden eels, var finast.


Var lite sugen på att köpa mjukisvarianterna efteråt.


Killarna åkte därefter hem medan jag och Sara gick en sväng i shoppingcentrat eftersom hon hade sett några affärer på vägen som hon tyckte såg så bra ut.


I folkrika städer blir utbudet av saker så stort och det är så häftigt.


Bland annat kunde man köpa en leopardfläckig kaka med smak av banan och choklad här - en specialitet för detta ställe tydligen. 


Affären nedan bjöd på utgott kaffe och där köpte vi även amerikanskt godis som Sara gillar.


På kvällen blev det bio. Vi åkte till Roppongi Hills och såg den nya Hobbit-filmen.



Det blev en fullspäckad dag så det fick bli en stillsam middag på rummet. Vi köpte mat på vägen - hittade rostbiff och potatissallad i en liten affär.