måndag 30 januari 2012

En inbjudan med stort I!

Den svenske kungen är i Indonesien på statsbesök och jag har fått en inbjudan till ett Vin d'Honneur arrangerat av svenska ambassaden nu på torsdag. Wow!

Höstlikt

Det är nästan höstlikt här just nu. I alla fall om man tittar ut genom bilfönstret. Temperaturen är dock densamma som alltid vilket man påminns om så fort man öppnar bildörren.

Efter 20 minuters regn ser det ut så här på Jalan Antasari.


Lugn helg

Hugo har varit hos Yaa i princip hela helgen. De var ett helt gäng grabbar som sprang omkring med BB-guns. Chrille spelade golf i lördags och var borta hela dagen så jag och Sara gick på bio på CITOS och där händer det alltid något. Nu var det någon slags familjefestival och man fick se hur man gör batik bland annat.


Vi såg 'Mupparna', eller Muffarna som Sara sa när hon var liten. Vi hade sällskap på bion av flera spädisar (!). En av dem satt och skrek hela filmen igenom och man undrar hur föräldrarna resonerar som tar med sig så små barn in på en film där de pratar engelska. Några andra ungar sprang upp och ner för trapporna och många vuxna satt och snackade högt (även i mobiler).


När vi sen kom hem på kvällen fick jag nästan en hjärtinfarkt. När jag öppnade dörren till gästtoan stod det en tjej där inne. Jag hoppade högt. Det visade sig att den tjänstgörande säkerhetsvakten hade 'en fjälla på rummet' och försökte gömma henne för oss när vi kom hem. Otur för dem att jag skulle gå på den toan precis just då. Vakten fick sig en rejäl utskällning av Engström. Vakten försökte i desperation skylla på Daniel - en av de andra vakterna som inte jobbar här längre. Han sa att det var Daniels kompis som var här på besök....

Igår försökte vi spela golf, men det regnade och åskade på håll och eftersom det också var hysteriskt mycket folk på banan gick vi av efter sju hål. Det blåser upp friskt innan regn varje gång. Man läser ofta i tidningen om träd som rasat - senast i förra veckan dog en bajaj-förare (tuktuk-) när han fick ett stort träd över sin bajaj på Antasari, alldeles i närheten av oss. Trädet nedan såg vi på golfbanan igår.


lördag 28 januari 2012

Tennis, bowling, fotboll och baseball

Igår fredag var Hugo och provspelade tennis efter skolan. Hans kompisar spelar tillsammans i en grupp och coachen ville se om han platsade i detta gäng. Det blev grönt ljus för Hugge redan efter någon minut och han blev så glad. Han ska nu börja spela två timmar två gånger i veckan med Pedro, Jonathan och Noah bland annat.

Det är inte något fredagsmys i vår familj på fredagskvällarna längre. Barnen har alltid egna planer. Hugge var hos Pedro och Ya, medan Sara var hos Amelia. Jag och Chrille passade därför på att gå ut på stan. Vi träffade Geneba&Dennis (från Frankrike/Holland) samt Bobby&Anshu (från Indien) på the Social House som är ett mycket trevligt ställe med häftig inredning.



Vi fortsatte därefter till SpinCity på Plaza Indonesia.


Chrille ser nöjd ut på bilden ovan, men hans totala resultat i herrmatchen var inget att skriva hem om. Tvärtom. Jag gjorde förvånansvärt bra ifrån mig i den första dammatchen (sen gick det inte lika bra...) då jag till och med slog Engström (för första gången någonsin!) och var tvungen att dokumentera detta historiska ögonblick.


Det blev inte så sent igår kväll vilket var skönt. Idag var det nämligen tidig uppstigning då Hugge skulle spela fotboll på the Brittish School. Uppstigningen var dessutom onödig tidig då Chrille väckte mig en dryg timme innan väckarklockan skulle ringa....


Grabbarna gjorde bra ifrån sig och slog motståndarna med 9-2 varav Hugge gjorde en av baljorna.


JIS U-12, A-laget:


Efter fotbollsmatchen åkte vi snabbt hem och packade kylväskan då det var vår tur att ha med oss snacks till Saras baseballmatch. Hon tycker inte heller baseball är så himla kul längre, men idag var det säsongens sista match och nu återstår bara en turnering som hon gärna vill vara med på, så hon biter ihop.


Vi hade med oss druvor, vattenmelon, dricka och god kexchoklad. Tyvärr inte svensk utan schweizisk.


Chrille spelar golf med the Dogs hela dagen.

fredag 27 januari 2012

Saras jaguarprojekt

Sara börjar bli så duktig på engelska nu. Hon har skrivit detta helt själv och ska nu presentera sitt projekt för sin klass.

torsdag 26 januari 2012

En vanlig torsdag

Torsdag betyder bahasalektion på morgonen. Idag hemma hos Gitte som bjöd på fantastiskt goda äppel- och mandelmassekakor. Sen var det födelsedagslunch för Jessica på en nyöppnad trevlig restaurang i Kemang. Vi var totalt fem stycken. På vägen hem handlade jag middagsmat på Hero och hämtade upp skjortor som jag låtit sy upp till Chrille. Skräddaren var endast klar med hälften. Skjortorna i glansigt blått och neongult material - till 80-talspartyt, blir klara först imorgon.


En lugn eftermiddag följde då Sara och Hugo gjorde sina läxor. Sara håller på med ett projekt om jaguaren. Hon har läst en bok och ska nu betygsätta och sammanfatta boken samt berätta för klassen om jaguaren.  Hon klipper och klistrar för fullt.

onsdag 25 januari 2012

Kommentarer

Jag har ändrat inställningarna till kommentarsfältet. Förhoppningsvis ska det bli lättare att skriva kommentarer nu.

Poolbad

Idag drog jag in till stan en sväng. Vi har fortfarande hantverkare i huset och det är skönt att slippa deras borrande.


De har nu bland annat satt upp ett skärmtak så det inte ska regna in i källarvåningen.


Sen hade Sara beställt hämtning från skolan idag. Hon, Matilda och Halle ville leta kläder till en talangshow. Vi åkte därför till d'Brasco - en outletaffär som ligger i våra kvarter. Tjejerna köpte tre likadana T-shirtar som de ska uppträda i.


Halle åkte därefter hem, men Matilda och Sara var duktiga och satte sig med sina läxor direkt när vi kom hem till oss. Vi åt en tidig middag - pasta carbonara, och nu är det bad i poolen. Det är inte så ofta det badas i den nuförtiden. Jag är nog den som badar mest. Sara var poolskötare också och plockade upp nedblåsta blad.


De hoppar från studsmattan ner i poolen och leker med vattenballonger.

tisdag 24 januari 2012

Långhelg

Tredagarshelg är alltid skönt. Så även denna gången. I lördags var vi på the American Club igen och såg stand-up comedy. Eller som man säger här ibland: - 'No, it is not stand-up, it is sit-down'.

Vi var ett helg gäng som gick tillsammans och vissa av oss hann även med middag på en koreansk barbequerestaurang innan. Golfspelarna gjorde tyvärr inte det.

Dick hade placerat sig strategiskt.... längst fram i publiken och hade dessutom röda byxor på sig. Båda komikerna var på honom hela kvällen.... det var så kul! Här nedan sjunger han 'I am the only gay eskimo in my tribe'.


Två komiker uppträdde: Phil Nichol från Kanada och Jimmy McGhie från England. Kanadensaren på bilden nedan var så kul och hade en energinivå som en duracellkanin.


Efter showen åkte vi till hotell Mulia och nattklubben CJ. Där var det minst lika kul. Vi dansade oss helt svettiga.

Fotograf: Gitte Baker

Så söndagen blev lugn. Vi masade oss upp för en brunch på hotell Four Seasons med Big John och kompani i alla fall. Där promenerade vi förbi några fina tavlor och träffade också på konstnärinnan som undrade om vi gillade hennes alster.


Därifrån åkte vi vidare till Hugos baseballmatch som nog blir hans sista. Han tycker att det är för segt. Vi kan inte annat än att hålla med om det. Han fick slå två gånger på dryga två timmar. Detta måste vara en av världens segaste sporter. En fördel med den är dock att de barn som inte platsar i de mer fysiska sporterna kan ju hitta sin nisch i baseballen.


Igår måndag var det ledigt på grund av det kinesiska nyåret. Jag och Chrille spelade golf på Matoa. Vi hade sådan tur - både med vädret och att det inte var någon trängsel på banan. Det regnade bara på den nionde hålet och vi gick runt på under tre timmar. Det kommer att bli fler rundor på Matoa framöver.


Sen var det horisontalläge för mig resten av eftermiddagen och kvällen då jag har mått lite halvrackigt. Idag mår jag bättre.

lördag 21 januari 2012

Fredagskväll på baseballplanen

Igår fredag var jag på stor tjejlunch på Koi i Kemang. På kvällen hade Sara baseballmatch som inte började förrän kl 19:30. Den slutade 21:45. Det var min och Saras kväll det. De vann stort i alla fall, 14-0, och Sara träffade alla sina bollar bra. Det regnade inte heller så som det brukar göra när Sara har baseball.

Chrille var ute på fredagsöl och Hugge hade två kompisar hemma. Pedro sov också över.



Idag lördag har det varit golf för Engström med the Dogs. Jag har varit hos en möbeltillverkare och pratat soffbord och TV-bänk. Och varit på mani-pedi. Samt våfflat håret på Sara som skulle på kalas till Halles lillasyster. Med övernattning. Imorgon har hon ännu ett kalas och sen direkt vidare till övernattning hos Matilda eftersom barnen är lediga från skolan på måndag. Henne ser vi kanske inte förrän på måndag alltså.

fredag 20 januari 2012

Present- och klädinköp

Igår morse drog min bahasa igång igen. Det var lika trevligt som vanligt och kul att träffa alla efter julledigheten. Claire's maid har fått en liten bebis så vi fick gosa med en nyfödd liten Nemo innan lektionen.

På kvällen drog jag och Sara in till PIM för att köpa presenter till två kalas som hon ska gå på i helgen. PIM är så tjusigt dekorerat nu med anledning av det kinesiska nyåret på måndag.


Det blev ett stopp på Coldstone också då de hade glassmaken 'Cotton Candy' inne.


Sara passade också på att shoppa kläder på Magnolia till ett av kalasen som har rocktema.


På hemvägen mötte vi upp Chrille och Hugge som hade varit på Hugges fotbollsträning.


Sara är så nöjd med sin nya stass.

onsdag 18 januari 2012

Wacky day

Igår kväll var jag på en intressant föreläsning i skolan på temat tonåringar och droger. Skolan preparerar nu eleverna inför 'the Spring Break' på Bali som jag tror 9:orna ska åka på. Det är då viktigt att föräldrarna får samma info så att båda parter vet vad som gäller.


Talare var Paul Dillon från Australien. Han pratade bland annat om vilka speciella risker våra expat-ungar är utsatta för. 15 åringar som har födelsedagsfester på klubbar på stan där det serveras alkohol - mycket alkohol, trots att det är olagligt att dricka före 21 års ålder här i Indonesien. Händer det något är tydligen chaffisen den första som ungarna kontaktar - trots att många av dem inte pratar engelska.


Det är viktigt för föräldrar att sätta gränser och våga säga nej. Man har ju hört samma i Sverige tidigare, men det tål väl att upprepas. En grej som tonåringar ofta säger till sina föräldrar är - 'Du litar inte på mig'. - 'Nej, det gör jag inte', är helt OK att svara tydligen. Paul avslutade med tio tips för oss föräldrar.



En bra och fungerande bestraffning för ungar som inte sköter sig är att ta mobiltelefonen. En timme räcker, enligt talaren.

 


Idag är det Wacky Day på Middle School. Hugo satsade därför på en annorlunda frisyr. Jag och Sara hjälptes åt att göra tofsar imorse.


Fixandet här hemma fortsätter. Vi har el i huset, nästan överallt. När ägaren igår sa att de nu var klara, märkte jag att köksfläkten inte fungerade.


En kille sitter och fixar vattenavrinningen från taket så att vi inte får ett mosquito nursery där. Han har för säkerhets skull moppehjälmen på sig.


Mina fina blommor måste jag nu också slänga då det kryllar av tusenfotingar i krukorna. Det var säkert flera hundra svarta och 2 cm-långa kryp i en av dem. De älskar tydligen min jasmin där nästan alla bladen är uppätna trots att jag sprayar med diskmedel.


Rambutanerna är dock fina och goda. De första som mognade är nu uppätna.

måndag 16 januari 2012

No electricity... again...

Lördagkvällen tillbringade vi på Tapas Movida. Det är en spansk restaurang som bara ligger två kvarter bort från var vi bor. Maten var så där, men vi fick en trevlig kväll med Jessica, Ola, Amelia och Adam.


Igår söndag var det dags för golf. Efter de första nio hålen öppnade sig himlen fullständigt och vi orkade bara spela två hål till. Det var lite synd, då vi båda spelade fantastiskt bra innan regnet.


Jag var helt genomsur - det kändes som om jag hade badat med kläderna på. Barnen åkte därför inte på söndagens baseballmatcher. Sara var istället på bio på PIM med Matilda och såg 'New Years Eve'. Hugge var bara hemma och hängde. Sen spelade han och Chrille tennis på eftermiddagen. Chrille hann även med en tennismatch mot Kenneth på kvällen. Det blev storpisk med 6-0, 6-0. Kenneth var en av de bästa tennisspelarna i Danmark för några år sedan bör tilläggas.


Idag måndag var det dags för elfix i huset igen. Det var ju bara en vecka sedan sist. Vi hade lite problem i helgen med lampor som inte fungerade, men idag började det ryka ur proppskåpet. Det regnar in någonstans och vatten rinner nerför ena köksväggen som ligger dikt an till grannhuset. Nu misstänker man att vattnet kommer därifrån. Husägaren fick också en lista av mig på saker som behöver åtgärdas. Han har fått det förut, men kanske inte lika detaljerat med krav på att fylla i datum när de olika sakerna ska vara klara. Jag är så trött på dessa hantverkare som kommer och går och fixar allt bara lite halvdant.


Förra veckan skulle de ordna så det inte regnade in vid en av balkongdörrarna på ovanvåningen. Det fanns nämligen en stor springa som behövde sättas igen på något sätt. Resultatet av det jobbet är att man nu inte kan öppna den dörren alls.


Poollamporna fixas även de idag. Får se om de lyser i mer än en kvart denna gång. Det är säkert femte eller sjätte gången dessa lagas. Man tycker att ägaren nu kunde kosta på sig att byta ut de kinesiska armaturerna till något lite bättre.


När jag tröttnat på stöket där hemma åkte jag till tygmarknaden vid Majestics. Vi är bjudna på fest med 80-talstema i början av februari och jag har hittills inte hittat några tidstypiska kläder i affärerna. Jag ska nu sy upp en klänning till mig och skjorta till Chrille i både neongult och glansigt blått. Återstår att se vilken som blir snyggast. Köpte också en massa vitt gardintyg till TV-rummet och till ett draperi till köket. När det lugnat sig här hemma får jag montera upp gardinvajrarna som jag köpte på IKEA i Singapore.


Det säljs mycket illaluktande frukter överallt just nu. Durian är ju värst, men denna lilla godsak luktade hemskt öven den.


Vi fick ett mail från Hugos fotbollstränare med referat från lördagens match. Hugge blev visst matchens spelare. Mycket kul då det var första matchen med nya laget.