tisdag 15 januari 2013

Sightseeing i centrala Jakarta

Avbrott i golfspelandet blev det idag då sightseeing stod på programmet. Vi åkte till nationalmonumentet Monas - den höga obelisken i centrala Jakarta. Toppen på denna, en brinnande flamma, är beklädd med 50 kilo guld fick vi veta.


Mr Heben guidade oss runt.


Monas restes till minne av Indonesiens självständighet den 17 augusti 1945. Talen 17, 8 och 1945 återkommer därför i monumentets mått på flera ställen. Inne finns det en utställning om Indonesiens historia. Heben berättade många intressanta saker, men blev överröstad hela tiden av flera andra guider med megafoner som guidade skolklasser samtidigt.


Vi åkte upp till toppen av den 132 meter höga obelisken och såg Jakarta uppifrån. Vi hade en enorm tur som slapp stå i kö till hissen. Vissa dagar kan kön vara timlång.


Utsikten mot söder.


Den stora moskén i Jakarta ligger nära Monas.


Det gör även den centrala tågstationen Gambir.


Österrut såg man bland annat nationalmuseet.


Tittade man ut norrut såg man presidentpalatset - det som ser ut som ett litet White House till vänster på bilden. Om det inte hade varit så dålig sikt hade man sett havet i bakgrunden också.


Som alltid fick vi vara med på bild.


Heben berättade också om Garuda - örnen som är en nationalsymbol. Örnen har 17 fjädrar på varje vinge, åtta på den lägre stjärten, 19 på den övre och 45 stycken vid halsen. Det vill säga samma tal som ovan. 
På dess sköld finns fem symboler - Pancasila, som representerar de värden som Indonesien grundas på.


Vi tittade också på Indonesiens karta i guld.


Två turister i Jakan.



Vi åkte vidare till Masjid Istiqlal (självständighetsmoskén), som är Indonesiens nationalmoské. Även denna byggdes för att fira landets självständighet. Vi hamnade mitt i 12-bönen.



Moskén är enorm. Den rymmer 200.000 människor.


Böneutroparen måste numera vara en fysisk person har ett muslimst råd bestämt. Det räcker alltså inte med en inspelning av kallelsen till bön. Dock orkar de nuförtiden inte gå upp i minareten utan det är bara högtalarna som finns monterade där. Minareten är exakt 66,66 m hög. Detta eftersom det i Koranen tydligen finns 6666 verser.


Vi var tvungna att lämna ett litet bidrag. Dock skulle det inte läggas i boxarna som fanns uppställda överallt just för det ändamålet. Vi fick lämna det direkt till vår ledsagare.... 


En buddhistisk influens (eller var det hunduisk..) i indonesiska moskeer är trumman.


Efter det var det dags för lunch och enligt Birgittas önskan fick det bli på Skye. Utsikten härifrån är häftig den med eftersom man sitter på 56:e våningen.


Det har varit en mycket innehållsrik dag idag då vi även har hunnit med lite shopping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar