onsdag 5 mars 2014

XS Project

Idag har jag varit på utflykt med IHS. Denna gång var det jag och holländska Kim som ordnade utflykten. Vi besökte XS Project som ligger på behagligt avstånd från oss.

XS Project tillverkar saker av skräp och hjälper på så sätt många av de allra fattigaste. Man arbetar med ett skräpplockarsamhälle i södra staden bestående av cirka 75 familjer. Dessa är endast en bråkdel av alla de 450.000 skräpplockare som ska finnas i Jakarta.


Man köper främst plastförpackningar av mjukplast som man syr väskor och annat av. Innan dess måste allt tvättas och desifinceras.


Skräpplockaren får cirka 4.000 Rp per kilo förpackningar. Detta motsvarar cirka 0,2-0,3 USD. En skräpplockare tjänar ungefär 50.000 Rp om dagen. Vad XS Project gör dessutom är att man hjälper deras barn med skolgång och försöker på så sätt bryta mönstret i familjerna. Barnen ska förhoppningsvis kunna försörja sig på annat än att plocka skräp i framtiden. 50 barn hjälper man i dagsläget. Man återanvänder på så sätt en del av det stora sopberg som staden dränks av och som man från myndigheternas sida inte gör ett dugg åt att vare sig minska eller ta hand om på ett bra sätt. På något sätt kanske bör skrivas för myndigheterna gör verkligen ingenting vettigt vad gäller sophantering.


Här ligger förpackningarna på tork - färgsorterade.


Förutom plastförpackningar syr man saker även av gamla billboards. De tvättas också och hänger på tork i stora sjok.


Det tredje materialet man använder sig av är bilklädsel som man får från Mitsubishi. När Pajero-bilarna levereras till Indonesien från Thailand byter man ut den nya tygklädseln mot skinn och får på sätt en massa material över som man donerar till organisationen. Av det syr man bland annat snygga laptop- och ipad-fodral.


En av de som syr nedan och en av tjejerna som designar produkterna i bakgrunden. Barnens skola JIS köper laptop-fodral till alla sina elever därifrån. Man undervisar dessutom de minsta förskolebarnen då de måste kunna räkna och skriva lite granna innan de får börja skolan. Deras föräldrar har inte råd att skicka dem till förskola. Två gånger i veckan åker frivilliga JIS-mammor ut till barnen och håller lektioner sittandes utomhus på presenningar direkt på soptippen de bor på. JIS ordnar även after school activities för de äldre skolbarnen då de bland annat får simma och lära sig nyttiga saker såsom sömnad och matlagning på JIS. De blir hämtade och lämnade med JIS skolbussar.


Besöket var mycket uppskattat och alla handlade massor både före och efter rundturen. Jag avstod eftersom jag inte vill ha ännu mera saker att packa och får åka tillbaka en annan gång. Vi donerade också ris, olja och annan mat som nu ska fördelas lika mellan de 75 familjerna. Sedan åt vi en jättegod japansk lunch på Sakura efter rundturen.


Vi har idag fått veta att vår nuvarande husägare inte vill förlänga vårt hyreskontrakt med två veckor. Vi hade hoppats lite på det eftersom vi då hade kunnat flytta direkt till huset. Det skulle ju underlätta väsentligt för oss. Men icke, han vägrar. Den inställningen har vi nu levt med i tre år och det ska bli så skönt att slippa honom.

Jag har idag kontaktat två flyttfirmor - den ena ska komma redan imorgon för att se hur mycket saker det är som vi har samlat på oss. Nästa vecka måste vi packa.

Barnen kör hårt med sin skola och alla sina träningar. Sara har nu börjat spela volleyboll och har redan blivit uttagen till skollaget. Hugo håller på och väljer vilka kurser han ska läsa nästa termin då han börjar i high school. Det lutar åt att han ska välja Art of Coding, Digital Media Production och Grafing to Multimedia som valbara kurser. Det kanske blir en liten programmerare av honom.

Ikväll ska vi till Loewys och fira österrikiske Uli och svenske Mats som fyller år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar