tisdag 28 augusti 2012

Grannbyggen

Det är full fart i våra kvarter. Det byggs och byggs.  Från vårt sovrumsfönster ser man den lilla gränden och det är nu andra grannhuset på kort tid som får sig en ansiktlyftning. Det hamras och spikas ständigt. Även på helgmornar....
 
 
Idag har jag mest suttit vid datorn. Jag har mycket att ta tag i efter sommaruppehållet. Flera brevlådor som behöver tömmas. Idag jobbade jag i min roll som Sverigerepresentant i Nordiska Klubben och hittade flera mail från nyinflyttade svenskar i den mailboxen. Det har bland annat kommit hit en familj som har en pojke som är jämngammal med Hugo vilket är kul. Jag ska träffa mamman på lunch senare i veckan.
 
Jag håller även på och signar upp barnen på diverse aktiviteter men råkade på problem då jag inte kom in på skolans nät. Hugo tappade bort en bok i våras och jag var tvungen att åka till skolan och betala av en skuld på 11 USD för att kunna komma vidare med detta. Nu såg vi även Hugos betyg från vårterminen. Dem har vi heller inte kunnat komma åt och de var helt klart godkända.
 
 
Nu är båda barnen på fotbollsträning och även Chrille skulle också åka dit och titta. På lördag ska Sara och Hugos lag möta varandra i en match. Det ska bli spännande.
 
Imorgon väntar styrelsemöte med Nordiska Klubben så jag kan dessvärre inte träffa Torsten då. Han har kommit tillbaka till Jakarta från sin Baliresa, men vi får träffas senare i veckan. Sara är den enda som inte träffade Torra sist han var här och ser mycket fram emot att ses.
 
En trevlig överraskning idag var att Iyem kom tillbaka från sin semester redan idag. Ordningen är sålunda helt återställd.

måndag 27 augusti 2012

Ensamna igen

Våra gäster har nu lämnat oss och ordningen är återställd. Ja, återställd och återställd förresten - maiden är ju inte tillbaka förrän senare i veckan. Strykhögen börjar nu torna upp sig men annars jag har varit aktiv och städat en hel del. Och diskat eftersom vi inte har någon diskmaskin. Det har ingen här. I nästa hus vi hyr ska jag kräva en diskmaskin.
 
I fredags var det utgång. Vi käkade middag på Loewys - Johns favoritställe.
 
 
Geneba och Johns indonesiska flickvän Renee. Geneba har bott här i Jakan i drygt fyra år och flyttar nu hem till Montpellier i Frankrike.
 
 
Chrille och skottske Steve. Hans flickvän kallar vi för Tess. Hon heter så.
 
 
Självklart var det utgång på CJ's efteråt.
 
 
Det blev en del dans efter all posering i trappan och vi var hemma sent den natten. Genebas man Dennis på knä och Big John på golvet.
 
 
I lördags spelade killarna golf medan jag och barnen tillbringade eftermiddagen på JIS. Där var det fotbollsmatchpremiärer för båda barnen. Sara har fått byta lag med en flicka som inte kunde träna en viss dag och spelar nu för Cameroon. Hon har spelat för Cameroon tidigare och då bara förlorat. Detta nya gäng verkar dock lovande eftersom de vann sin match. Sara tillhör de yngsta i gänget men lyckades ändå att göra en snygg räddning och hade åtminstone en målschans vad jag såg.
Hugos lag - England, suger. I alla fall om man får lita på Hugo. De förlorade stort, men Hugge tyckte ändå att det var kul att vara tillbaka på planen igen.
 
 
Igår söndag spelade Chrille, Hugo och jag tennis på förmiddagen efter det att våra gäster hade åkt. Sen var det dags för killarna att gå till frissan. De satt bredvid varandra och beställde i princip samma frisyr.
 
 
Vi hade även en del oväntade besök i helgen. Denna lilla ödla var ordentligt ren - jag såg den först när jag skulle sätta på en ny tvätt så den måste ha badat en omgång i alla fall. Vi hade även en stor råtta i köket när vi kom hem från fotbollsmatcherna. Det var råttjakt med sopborstar och den smet till slut ut i trädgården. Vi håller numera alla dörrar stängda. Samma råtta såg vi även i söndags i källaren. Det var råttjakt med borste då också, men vi fick inte tag på den då heller. Vi har ställt ut en fälla och ska lägga ut råttgift. Fy farao vad äckligt! Ödlor är ju söta och nyttiga i alla fall. Husägaren har även fått i uppgift att täppa till en del hål i väggarna som vi upptäckt.
 
 
Det blev söndagmiddag på Basilico i Gandaria Mall igår. Vi skulle då också gå på bio, men det fanns dessvärre bara tre biljetter kvar. Snopna åkte vi hem och såg på film hemma istället. Det blev en skräckfilm ´Cabin in the woods´ och barnen kunde inte somna förrän klockan ett igår kväll.... De var ganska möra i morse när de skulle upp till skolan....
 
 
Sara har vi i princip inte sett på hela helgen. Hon sov över hos Halle i fredags och hos Amelia i lördags. Kul att hon ville hänga med oss en stund i alla fall.
 

torsdag 23 augusti 2012

Långhelg med besök

I fredags var det röd dag här. Indonesien firade då sin självständighetsdag. Jag och Chrille var då ute och golfade på Pankan som vanligt. Vi gick tillsammans med en indones som tydligen semestrar i Europa varje år. Jag frågade honom om han då spelar golf. - 'Nej, det är för jobbigt för mig. Ni har ju inga caddies', sa han.
 
På kvällen sen fick vi besök från Kuala Lumpur. Chrilles bästis - Big John, som nyligen har flyttat från Jakan till KL är nu här på besök med Renee, sin indonesiska fästmö. De bor hos oss. John är ett riktigt party animal, så vi har varit mycket upptagna sedan han kom hit. Eftersom det dessutom är muslimsk storhelg - det muslimska nyåret firades i lördags, har vi haft en låååång partyhelg. Chrille var ledig från jobbet måndag och tisdag och barnen gick till skolan först igår onsdag. Våra gäster är kvar till på söndag. Och vår maid har semester. Vi har försökt skaffa en vikarie - en kompis till vår chaffis fru som tydligen var intresserad av att jobba lite. Hon var här en dag och har inte kommit tillbaka sedan dess. Mycket disk blir det.
 
En rolig sak var att Torsten och hans kompis Geri också kom förbi en kväll. De hade varit på en stor flott fest innan och hade med sig fantastiska rester till oss som vi åt till middag. Torsten var uppklädd till tänderna i sin nya tjusiga batikskjorta i handvävt sidentyg. Även Gitte och Kenneth var här på drink en kväll. De hade också varit så snälla och tagit med sig våra barn till Waterbom en av dagarna.
 
 
Barnen har fått klara sig på egen hand till stor del under de senaste dagarna. Geneba och Dennis son Alex var här hos oss i två dagar. Han gjorde franska crepes till efterätt en kväll.
 
 
 
Saras och Halle hängde mest hela helgen. De sov också över både hemma hos oss och hos henne.
 
 
Jag tog ut tjejerna på lunch en dag innan deras bio. Vi hamnade på restaurang Chopstix i Gandaria Mall där de har en något lustig tavla uppsatt på väggen.
 
 
Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Man tappar aptiten i alla fall.
 
 
Killarna bara hängde hemma och spelade spel. Hugo är nu helt beroende av sitt LoL. De badade också. Säkert i en hel kvart på hela helgen.
 
 
Idag har jag fått lite egen tid och passade då på att göra en mani-pedi. Jag testade gelnagellack för första gången. Det är en nyhet här och ska tydligen hålla mycket bättre än vanligt nagellack. I upp till tre veckor sa de på salongen.
 
 
Vi får väl se. Men en fantastisk sak är att lacket torkar blixtsnabbt under en UV-lampa. Man går därifrån med helt torra naglar. Otroligt!
 
 
Jag har även påbörjat en hårkur. Jag ska göra en keratinbehandling på salong en gång i veckan i fyra veckor och tvätta håret med nedanstående schampo däremellan. Jag hoppas så på att detta kan hjälpa mitt risiga hår.
 

torsdag 16 augusti 2012

Inget alls särskilt...

... har hänt här sedan sist. Bara det gamla vanliga. I söndags var det monopolmatch innan golfen. Sen hade jag och Chrille en kanonrunda på eftermiddagen. I ett härligt väder. Alldeles lagom varmt var det vilket ju inte är så ofta.


Sen har vardagen tagit vid med stormsteg. Jag har fixat en massa praktiska saker med skolan såsom att hämta nytt tillstånd för bilen så vi kan köra in på skolområdet och köpt nya gympakläder till Hugo eftersom några av de gamla har tappats bort. Igår var det också öppet hus på Middle School där vi föräldrar fick träffa alla nya lärare. Hugo har nu börjat i sjuan.


Jag har även hunnit med att shoppa en sväng mellan några ärenden. Hittade fina T-shirtar från Lacoste till Hugo som har önskat sig några nya fräscha sådana utan alltför stora tryck på. Hittade även fler byxor med extra långa ben till Chrille från Hugo Boss. 30 USD paret. Som hittat. 


Till mig hittade jag tre olika klänningar med tjusiga märken på insidan. Jag har även varit på möte med kräftskiveplanerargruppen i Nordiska Klubben. Jag och Isabell har också jobbat två dagar med sponsingen. Det går riktigt bra vilket är jättekul. Vi har sålt flera VIP-bord till partyt nu.


Barnen är trötta efter första skolveckan. Det är jobbigt att gå upp klockan 06:00. Eftermiddagarna har därför varit lugna. Hugo har då spelat en massa onlinespel med bland annat Eric i Sverige. Eftersom skolan i Sverige inte har börjat passar de på. Tidsskillnaden försvårar detta senare.


Sara har nu börjat i femman och då är det obligatoriskt att byta om till gympan. Det var det inte tidigare. De har fått varsin uniform och det är den som skall användas.


Saras nya lärare gav alla i uppgift att göra en kub. Där skulle man beskriva sig själv och sin familj, var man kom ifrån och vad man ville göra när man blir stor. Sara vill jobba på H&M när hon blir stor. Hon vill ha en familj och bo i Sverige.


Iyem lagade en förvånansvärt god soto ayam häromdagen. Förvånansvärt eftersom många javaneser äter endast för att leva och inte tvärtom. Maten smakar därefter så jag lagar mycket mat själv. Soto ayam är en kycklingsoppa med grönsaker, ägg och tunna risnudlar. På bilden nedan är allt förberett och det var bara på att hälla på den varma buljongen.


Till det stekte jag tempeh. Det är en indonesisk kaka gjord på jästa sojabönor. Man steker eller grillar den i bitar och kryddar med till exempel soja och chili. Urgott.


Barnens fotbollsträning har redan kommit igång. Mycket för att deras tränare är extra angelägen om att hans lag ska bli bra så han har lagt in flera pass i förtid. På höstterminen spelar båda barnen i en liga med mixade lag. Både killar och tjejer i samma lag alltså. Sara har fått Hugos gamla fotbollstränare Toto. Hon är ensam tjej i sitt lag - Germany, som är ett U13-lag. Det är flera killar i Hugos gamla fotbollslag med i det gänget. Flera killar som går i sjuan. Hon är lite orolig för det. Båda barnen är på extraträning just nu och det är skollov imorgon.

Chrille har varit ute och flöjtat några gånger denna vecka och ikväll är det min tur. Jag ska ut på tjejmiddag och säga hej då till Boel som nu flyttar från Jakarta.

söndag 12 augusti 2012

Lugn helg?

Barnen har nu helt kommit in i sina rutiner. Sara sov över hemma hos Halle i fredags kväll och Hugo hade då två kompisar över som han spelade spel med hela kvällen.
Jag hängde därför med på Chrilles AW på Loewys. Vi var båda rätt sega så vi gick hem tidigt. På vägen hem blev det dock livat värre. Några kilometer hemifrån oss, på Jalan Fatmawati, var det gängbråk. Någon hade satt eld på en motorcykel. Det var ganska många ungdomar som sprang omkring och viftade med flaggor och skrek och det hela var ganska så läskigt eftersom vi stog fast i en lång bilkö precis bredvid och kunde inte köra därifrån.

Vi skakade av oss denna upplevelse rätt snabbt och åkte till Rancamaya - en mycket fin och lyxig golfbana igår lördag. Eftersom det är fastetid är det inte många indonesier som orkar spela golf. Många banor har därför rabatterad greenfee.



Vi öppnade upp med en god lunch.


Det var fler än vi som hände på låset och skulle ut efter klockan 12 när det är som billigast. Vi lyckades gå förbi ett helt gäng med kineser som verkade spela någon turnering.


Vi spelade tyvärr inget vidare någon av oss. Jag ledde stort hela rondan, men kroknade de sista hålen och Chrille vann med tre poäng netto.


Banan är fantastiskt fin. Det ligger många stora och flotta hus längs hålen.


Endast ett fåtal av husen är direkt anskrämliga. Arkitekten som ritade huset nedan verkar ha haft många inspirationskällor - både sixtinska kapellet och triumfbågen verkar det som.


En av greenerna på banan ligger högt och är endast omgiven av några karga träd. Igår blev det extra dramatiskt just där eftersom solen och molnen bildade ett häftigt ljusskådespel i bakgrunden.


Banan är urtjusig men hysteriskt svår. Det finns en del vatten och greenerna var snabba som tusan. Pinnplaceringarna var inte heller att leka med.




På kvällen fick det bli middag och bio på CITOS. Det är en vecka kvar till Idul Fitri-helgen. Det är rena julhandeln här för tillfället. Alla shoppingcentra är därför knökfulla och det finns knappt en plats på parkeringarna. Speciellt i samband med break fasting klockan 18 på kvällarna då alla dessutom ska äta. Vi hade en sådan tur igår och fick en parkeringsplats på en gång. Vi åt på en tysk krog.


Och såg filmen Total Recall efteråt. Vi den en chans trots att DN:s Johan Kroneman hade totalsågat den. Jag undrar varför man valde just dessa två kvinnliga skådespelerskor till denna film. De är ju lika som tvillingar. Det var svårt att skilja på dem.

torsdag 9 augusti 2012

Svenska ambassaden

Idag åkte jag in till stan tillsammans med Chrille redan på morgonen. Vi tog en fika på hans kontor och sen åkte jag iväg till Jakarta Convention Center eftersom det är mode- och hantverksmässa där just nu. Tyvärr var inte denna mässa så bra. Det fanns bara en masssa batik och muslimska kläder som är populära just nu inför den stora helgen som kommer. Typiskt. Mässan jag var på i våras verkade ju vara så bra. Och då hade jag bara en halvtimme på mig.


Jag fortsatte vidare till Mega Kuningan och träffade Chrille igen. För lunch på Trattoria denna gång. Vägen dit är fylld av kontraster. Högt och lågt. Dyrt och billigt. Flotta krogar och mer mobila restauranger.


Efter lunchen gick jag förbi svenska ambassaden för att hämta mitt nya pass. Jag fick sitta och vänta i en timme och tjugo minuter trots att det bara var en person före mig i kön. Det är tydligen bara en person på hela ambassaden som klarar av att lämna ut pass mot ett kvitto. Jag blev galen när jag såg personen ifråga gå runt med kaffemugg tillsammans med honom som var framför mig i kön. Även han med kaffemugg. Jag röt då till och fick sen mitt pass på två minuter....


Jag passade även på att lämna visitkort och broschyrer om Nordiska Klubben på ambassaden. Något halvår försenat eftersom jag hela tiden har glömt bort det. Ett dåligt samvete mindre.

onsdag 8 augusti 2012

Inställt bröllopsdagsfirande

Idag var det dags att återvända till vardagen igen. Skolbussarna kom lika tidigt som vanligt, först Hugos....


... och sedan Saras. Hon hade självklart sin nya skolväska med sig. Båda barnen var så förväntansfulla inför skolstarten. De var nyfikna på vilka nya klasser de nu skulle hamna i eftersom det är nya klasser varje skolår. Sara visste i och för sig redan innan att hon och bästisen Halle skulle hamna i samma klass så då var lyckan gjord.


Idag firar jag och Chrille vår 14:nde bröllopsdag. Dessvärre kände sig Chrille lite risig och kom hem från jobbet redan vid lunchtid. Vår inplanerade middag på stan fick därför ställas in. Jag fick i alla fall fina blommor. Två buketter till och med. En med fina liljor i och...

 

... en med 20 röda rosor - en varje år som vi har varit tillsammans.


Jag roade mig därför med att spela tennis, gå till frissan samt att göra iordning alla Idul Fitri-presenter till våra anställda och alla andra som också vill ha en slant inför den stora helgen som avslutar Ramadan. De som kör ut vatten, tidningar och sopor har i god tid lämnat brev med påminnelse till oss om just detta.


Sara var återigen hemma hos Halle efter skolan idag. Noah kom över till oss och hängde med Hugo på eftermiddagen. Grabbarna var så hungriga att jag var tvungen att ge dem middag tidigare än planerat.