måndag 16 september 2013

Underage drivning

Så har ännu en helg passerat i faslig fart. Det var pubkväll i fredags men tyvärr var det inte så många Nordic Club-medlemmar som var där. Speciellt inte de svenska medlemmarna som nästan alla hade valt att stanna hemma. Vi träffade på några vi kände och engelska Tess och Steve var också där - vi gick hem till oss en sväng efter några öl på puben och satt och snackade länge.

På lördagen var det matcher som vanligt. Sara verkade helt slut efter sin skolresa - alla i laget verkade slagna och de förlorade sin match.


Hugos gäng vann sin match med nöd och näppe för tredje helgen i rad. De låg under men lyckades vända och sätta ett avgörande 3-2-mål. Det blev ett avbrott mitt i eftersom det började att blixtra.


Varningslampan gick igång och då får man inte vara ute på plan.


Ovädret blåste bort ganska så snabbt så väntan blev inte så långvarig. Jag passade då på att servera dricka och frukt under pausen eftersom jag var snack mom denna helg också.


På kvällen blev det bio på Lippo Mall - lyxbio med middag under filmen eftersom vi inte hann käka middan innan. Efterrätten - crepe med choklad och bananer, intogs på nedanstående ställe efteråt.


Igår blev det en golfrunda på Pankan som vanligt. Det kom ett ovanligt fint sommarregn som man kunde spela i - till skillnad mot det tropiska ovädret vi vanligtvis brukar ha och som man inte vill vistas ute i. 
Tyvärr bränner golfklubben sopor bakom greenen på det tionde hålet. Varje gång vi är där. Det luktar riktigt giftigt och jag har gnällt om det eftersom man går runt denna brasa under flera timmar och andas därför in en massa skit. Enligt vår caddie är det inte många andra förutom jag som bryr sig om detta. Man bränner sopor här. Överallt.


En stor debatt som pågår här just nu är underage driving. Förra helgen körde nämligen en 13-årig kille ihjäl sex personer och skadade nio när han var ute och körde hem sin flickvän mitt i natten. I Indonesien ska man egentligen vara 17 år för att få ett körkort men polisen utfärdar körkort till alla som betalar 20 USD under bordet och frågar inte hur gammal man är eller om man kan köra. Jag har under våra år här bara sett en övningskörningsbil. De indonesiska föräldrarna verkar tycka att det är OK att deras ungar kör själva. De säger att ungarna måste köra själva eftersom kollektivtrafiken både är dålig och osäker.
Killen som körde ihjäl alla dessa människor är son till en känd musiker. Han har två bröder och det har gjorts en dokusåpa om de tre bortskämda brorsorna som alla fått var sin lyxbil av sin kända pappa.
Pappan har i alla fall betalat motsvarande 2.500 USD var till de drabbade familjerna - antagligen i hopp att de inte ska väcka åtal. 2.500 USD - så mycket är ett liv värt i Indonesien idag. Skrämmande.

På nyårsdagen i år var det en ministerson som körde ihjäl två personer. Han har sluppit fängelsestraff efter att pappan betalat av familjerna och skyllt på att sonen studerar i England och skulle missa för mycket av sin utbildning om han hamnat i fängelse. De rika gör som de vill i detta land och vill bli betraktade som halvgudar - de fattiga runtomkring är för underutbildade för att ifrågasätta någonting överhuvudtaget. Man kan muta sig fram överallt i detta samhälle om man har pengar.

 Bild från Jakarta Post.

Jag glömde att skriva att jag i förra helgen såg en död människa som precis hade omkommit i just en trafikolycka. Det var en kille som låg under tidningspapper och bara hans blå gympadojor stack fram. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar