lördag 30 augusti 2014

Lördag på JIS

Vi har haft hantverkare i huset igen. Ett återkommande problem i de flesta hus här är vattenläckor och det är det vi har nu. I Hugos rum har en vägg varit alldeles blöt på grund av en läckande varmvattenberedare. Man fick ta upp ett hål i undertaket för att komma fram till det. Det finns också en stor blöt fläck på en av väggarna i vårt sovrum och vad det beror på vet man inte ännu. Antagligen ett trasigt rör. Pust.


I torsdags var det öppet hus på High School. Det var så bra ordnat och vi föräldrar fick gå runt i skolan och besöka alla klassrum och träffa alla lärare som ens barn har denna termin. Det häftigaste rummet var nog nedanstående där Hugo har Digital Media Production. Förutom detta läser han nu även följande ämnen;

- English - där han har en lärare som tidigare undervisat på SSIS i Saigon, en skola som Joannas barn gick på.
- Contemporary Issues - ett ämne som omfattar samhällskunskap, geografi mm.
- Indonesian Studies - en obligatorisk kurs som alla elever måste läsa i ett halvår någon gång under sin tid på High School.
- Spanish - där han har en lärare från Kanarieöarna. Tydligen rabblar man inte grammatik så som min generation gjorde när vi lärde oss språk. Tonvikten ligger istället på all lära sig många ord och prata. 
- Mathematics - Hugo läser den medelsvåra varianten eftersom den svåraste tydligen är onödigt svår.
- Physical Life Science - kemi, fysik, biologi, miljö samt geologi.
- PE and Health
- SLA, en lärarledd lektion man har varannan dag för eget arbete. Man kan då passa på att göra läxor till exempel. Då och då tar man här upp saker såsom studieteknik, mobbning och liknande.


I fredags spelade jag golf med Mari och Pamela ute på Permata Sentul. Den banan ligger högt och vanligtvis har man en tjusig utsikt över de södra delarna av Jakarta från flera hål. I fredags låg det dock ett tungt lock av smog över hela staden. Pamela bjöd senare in på eftermiddagsvin hemma hos sig med flera andra tjejer förutom oss golfare vilket var urtrevligt. Pamela är inte bara min golfkompis utan även mamma till en av Saras kompisar - Maureen. Tjejerna var dock inte med eftersom de hade en sleepover hemma hos Halle då.
Det var meningen att alla män skulle ansluta senare på kvällen, men eftersom det var fredag och att det dessutom regnade (för första gången på flera veckor) var trafiken vedervärdig så ingen dök upp i tid. Chrille kom hem vid 21-tiden först och åkte då direkt hem.


Idag lördag har vi varit på JIS nästan hela dagen. Chrille har anmält intresse att vara assisterande coach för tjejbasket denna termin och de hade sin första träning idag. Det var inte så många tjejer som dök upp tyvärr och det verkar som om man redan har tillräckligt med tränare varför han inte fick assistera så mycket idag. Sara verkar inte så pigg på att ha sin pappa som tränare heller så vi får väl se hur mycket han ska engagera sig i detta framöver.


De höll till i High Schools gympasal idag.


Hugo har nu fått veta att han ska vara med i Junior Varsity-laget och de spelade två matcher idag. Det var kanske i mesta laget att spela två matcher direkt efter varandra i denna hetta. Killarna var helt slut efteråt. De vann dock båda och Hugo verkar trivas jättebra i laget. De har en tränare som verkar tycka jättebra om honom vilket alltid är trevligt. Hugge fick spela nästan hela tiden och blev inte utbytt en gång under hela den andra matchen.


Hugo kom hem vid tvåtiden och tog ett snabbdopp för att kyla av sig. Det blev en snabblunch från McDonald´s innan han var tvungen att snabbt klä på sig och åka iväg på födelsedagsparty till Ruben. De skulle börja med att spela paintball så han kommer nog inte ha några som helst problem att somna ikväll.


Ikväll blir det middag för oss vuxna hemma hos Gitte och Kenneth.

onsdag 27 augusti 2014

Tenniskaffe

I söndags var vi på bio efter en svettig golfrunda på Pankan. Vi såg Guardians of the Galaxy - en film som killarna hade valt och som var ganska så kul. Det blev ett glasstopp på vägen hem på det vanliga stället också eftersom de nästan alltid har bananglass där. En smak som en av killarna (läs Chrille) alltid letar efter.


I början på ett skolår är det alltid flera möten i skolan som man bör vara med på. Mötena är oftast på eftermiddagarna och det är bäst att cykla dit för att undvika att hamna i bilkö. Man hamnar ju alltid i trafikkaoset, men det går att lirka sig fram genom det på cykel.


Igår informerades det om niornas projektvecka då alla nior ska ut och resa i november. Tills på fredag ska alla bestämma sig vart de helst vill resa och man får välja fyra av tio möjliga destinationer och hoppas på att man hamnar på något av sina val. Och det är inte vilka destinationer som helst - man kan åka till de flesta länder i vårt närområde. Hugo vill helst åka till Australien.
Våra barn vet inte hur bortskämda de är. Vi mammor som var med på mötet var rörande överens om det eftersom det kostar en hel del att skicka barnen på denna obligatoriska resa. Och ingen frågar någonsin om man har råd eller inte.


Jag har i veckan annars hämtat ut mina resväskor som varit på lagning och handtagen är som nya. Härligt med tre års garanti på grejerna.


Igår var jag tvungen att handla lite extra mycket för att förbereda inför en tennislunch hemma hos mig. Jag var på flera ställen - på Hero i Kemang bland annat, eftersom det alltid saknas något man behöver. 


Vid Hero finns det flera stånd där man säljer blommor och jag brukar köpa snittblommor där.


Vi spelade tennis som vanligt idag och skulle ha en knytislunch hemma hos mig efteråt. Eftersom många inte kunde vara med ställde vi in lunchen, men ångrade oss i sista sekund och åkte hem till mig ändå för att åtminstone dricka lite kaffe tillsammans. Vi bytte inte ens om utan minglade runt i svettiga tenniskläder allihopa. Vi skippade dock kaffet och jag gjorde en sommardrink på mousserande vin, sprite, jordgubbar och stjärnfrukt istället som uppskattades av alla.


Det blev mycket trevligt trots att vi bara var en liten skara idag. Jag bjöd även på grekiska färsbiffar, tzatziki och sallad. Och hade även bakat en kladdkaka till efterrätt.


På eftermiddagen tog jag en snabb tur förbi en mässa på Jakarta Convension Center som pågår just nu. Den var dock inte så intressant då det nästan bara fanns batik att köpa.

söndag 24 augusti 2014

Hole in one!

I fredags spelade jag golf med Mari och Pamela och fick se mitt livs första hole-in då Pamela gjorde en sådan på hål 16 på Palm Hills. Helt fantastiskt! Det var så lustigt för att vi hade precis pratat om det. Jag skulle slå ut först på det hålet och sa till de andra; - ´Kolla nu när jag gör en hole-in-one´. Jag gjorde tyvärr inte någon, men det gjorde alltså Pamela som var på tur att slå ut efter mig. Vi fick ingen skumpa i fredags utan ska vänta in Birgitta som inte har hunnit landa i Jakarta ännu.


På fredagskvällen var vi på stand-up i Kemang. Vi käkade en snabb middag med några kompisar på Park19 innan showen och skulle fortsätta till EP efter showen med dem också och där träffa ytterligare några andra, men så blev det inte. Föreställningen var på tok för lång. Tre timmar höll den på och flera av oss höll på att somna mitt i då inte alla komiker var speciellt roliga - speciellt inte de som ställde upp i Open Mic-delen av showen. Föreställningen sög fullkomligen musten ur oss så vi åkte hem.

Hugo har haft try-outs i fotboll hela veckan. Varje dag har han haft träningar med high school-tränarna och så även på lödagsmorgonen. Redan klockan 08:00 var han på plats och de spelade korta matcher fram till 10:30. Det blir nu en tuff uppgift för tränarna att ta ut spelare till de tre fotbollslagen; Varsity är det bästa, Junior Varsity det nästbästa och så har man ett tredje lag också. Hugo är ju freshman i år - det vill säga yngst på high school och det är inte så vanligt att man som freshman platsar i Varsity. Han hoppas på att hamna i Junior Varsity därför. Han går bara i nian och high school går ända upp till tolvan.


Det var en varm dag igår. Det har inte regnat på några dagar och temperaturen har därför stigit. Någon sa att det var 37 grader mitt på dagen igår. Vi svalkade oss vid ´duschen´ bredvid fotbollsplanen.


Månda av killarna som spelade var flera år äldre än Hugo och många var vuxet biffiga. Hugo är dock lång så han var faktiskt en av de längsta spelarna på planen.


Senast på måndag ska grabbarna få reda på vilket lag de har hamnat i.


Hugo var nöjd med sin insats på lördagen - han gjorde ett snyggt mål också och det är alltid bra när man ska visa upp sig. Vi firade med en lunch på Ramen 38. Chrille beställde in deras starka nudlar som Hugo knappt kunde äta upp häromdagen. Vi varnade honom, men han var tydligen sugen på att sitta och svettas, gråta och snora.


Chrille spelade sedan golf med Fredrik medan jag och Hugo tog en sväng förbi d´Brasco. Vi köpte två skjortor till honom där eftersom skjortor blivit hans nya grej nu när han är stor och går på gymnasiet. Många av killarna har på sig skjortor - gärna helt öppna med en T-shirt under.  Hugo har nyligen även fått en röd-och blårutig skjorta och en snygg enfärgad mörkblå som är han favorit. Jag läste någonstans att mörkblått är det nya svarta.


Vi käkade middag med Isabelle och Fredrik på en koreansk restaurang där maten grillas vid borden och åkte därefter till Lippo Mall för att gå på bio, men nästan alla föreställningar var utsålda. Och filmen om Grace ville Chrille och Hugo tyvärr inte se....


Sara är hos kompisar hela tiden. Hon hade en sleepover hos Maureen i fredags, var bara hemma lite snabbt och bytte om igår och stack sedan direkt till Halle.

torsdag 21 augusti 2014

Ny president

De fyra stolarna är lagade och på plats, soffan likaså.


Vissa nya saker som man tar hem passar så bra in på en gång. Det känns nästan som om de alltid har varit där. Vår nya soffa är en sådan möbel. Barnen höll nog med om detta så jag fick sällskap i köket när jag lagade mat på kvällen.


Idag har det varit lite oroligheter i stan. Landets författningsdomstol skulle nämligen presentera det slutgiltiga valresultatet. Den ene av de två presidentkandidaterna har vägrat att godkänna valresultatet och påstått att han har bevis för fusk med rösträkning samt köp av röster. Domstolen godkände dock inte hans anmälan och många är nu överlyckliga att den protesterande Prabowo inte gick och vann valet. Han är en gammal militär som misstänks för både det ena och det andra och vissa tycker att han har så mycket i bagaget att han inte ens borde ha fått ställa upp som presedentkandidat. Jokowi är Indonesiens nye president och alla hoppas nu att han främst ska städa upp landets korrupta system.


50.000 poliser och militärer var beredda på demonstrationer i stan och det var en hel del folk som hade samlats för att protestera. Åtta personer skadades under dagen och man fick till och med använda vattenkanoner och tårgas för att skingra folket. Chrille fick åka hem tidigt från jobbet för att undvika att hamna i något obehagligt på vägen hem. 

Han följde med mig till JIS då det var öppet hus på Middle School. Vi fick först träffa Saras nye hemklasslärare Mr Medina som hon även har i Science. I hemklassrummet samlas man varje dag direkt efter lunch och läser i en halvtimme. 

När Mr Medina sedan visade kvällen program trodde en av de närvarande papporna att det var barnens skoltider som presenterades. Han lät riktigt bekymrad för att hans son inte kunde komma till skolan förrän klockan 07:00 med skolbussen. Det är nog bara i Asien som föräldrar kan tänka sig att skoldagen kan börja klockan 05:40.


Vi fick sedan träffa Saras övriga lärare i the Choir Room. Vi cyklade hem sen och gladde åt oss åt att bo så nära skolan.


Hugos uttagningar till High Schools fotbollslag fortsätter fortfarande. De har haft träningar och uttagningar varje dag denna vecka. Han har inte haft några problem att somna på kvällarna.

tisdag 19 augusti 2014

Ultraeffektiv

Ibland har man mer energi än vanligt och hinner med många saker på en och samma dag. Idag var det en sådan dag för mig. När klockan var 14:30 hade jag hunnit med följande:

- träna ett Body Balance-pass på Celebrity Fitness.

- köpa en tränings-BH på PIM.

- lämna in fyra av våra matsalsstolar på reparation. Hälften av stolarna hade inget resår kvar i sitsen och det gick knappt att sitta på dem längre. Jag hittade ett ställe där man sa att man kunde fixa stolarna för 50.000 Rp stycket vilket motsvarar cirka fyra USD. Det är nästan för billigt för att vara sant. Väntar otåligt på resultatet och hoppas att lagningen kommer att fungera ett tag i alla fall. Vi måste annars investera i nya stolar ganska så snart.


- åka till XS Project för att köpa tvättkorgar till barnens rum och till gästrummet. XS Project tillverkar saker av gamla plastförpackningar, billboards och bilklädslar. Idag hade de precis fått in ett lass med bilklädslar som används bland annat till att sy necessärer och dataväskor av.


- åka till Poins Square för att laga Chrilles laddare till hans hörlurar. Jag har letat i ett halvår men inte kunnat hitta en adapter med ett uttag som passar med hörlurarna. I Sverige köpte jag en universaladapter med sex olika utbytbara interface, men ingen av dessa passade. Varför måste just Sonys hörlurar var så speciella? 
Jag fick i alla fall tag på en kille som kunde klippa loss luruttaget från den trasiga adaptern och sätta fast den på den nya adaptern. Han tejpade noga runt skarven - dubbelt till och med så man inte skulle riskera att få en stöt.... Jag fick betala vad jag ville för tjänsten och gav honom 50.000 Rp, det vill säga fyra USD. 
Jag tittade även in i sportoutletaffären på Poins Square och köpte en annan sladd till Chrilles mobil.


- åka och handla på CITOS. Där hann jag även gå förbi en skoaffär som säljer sekunda originalvaror. Jag köpte två par skor i hopp om att Sara kanske kunde tänka sig att använda ett av paren. Men icke. 



- åka och titta på en soffa som en norsk tjej säljer. Jag slog till och har nu skickat ut chaffisen för att åka och ordna transport. Det gör man bäst genom att åka runt i ens närområde. Det står små lastbilar för uthyrning lite varstans. Jag tänke ha denna soffa i köket så att jag kanske får sällskap när jag står och lagar mat.


Jag är mycket nöjd med dagens insats. I vanliga fall hinner man men en, två eller möjligtvis tre ärenden om man har tur - främst på grund av trafiken. Man hinner inte åka mellan olika ställen hur mycket som helst.

Barnen har börjat skolan och verkar glada. Sara har hamnat i samma hemklass som två av sina bästa kompisar - Halle och Ruby. Hugo verkar nöjd att äntligen ha håltimmar på schemat.... men han verkar nöjd även med annat. Fotbollsträningen på High School kom ingång innan skolan hann starta och idag är det uttag till Varsity-laget. Eftersom han bara är en liten freshman inser han att han nog inte kommer med där utan hoppas istället på Junior Varsity. Han hade en fotbollsträning direkt efter skolan igår och slog sig ner med en läxa redan direkt efter middagen. En hård start.

måndag 18 augusti 2014

Skolstart

Idag började höstterminen efter tio långa och härliga sommarlovsveckor då vi har varit i Sverige, Grekland och på Bali. Vi har verkligen gjort mycket skoj i sommar men barnen har även hunnit med att ha tråkigt vilket jag tycker är toppen. Det är då man vilar på riktigt. Hugo började idag på High School - i grade nine och är alltså freshman. Sara går nu i sjuan.


Det har pågått en utställning om restaureringen av Jakartas gamla stad på Erasmushuis - ett holländskt kulturellt centrum som ligger vid landets ambassad.  Ingen av barnen ville dock följa med så jag fick åka dit ensam.


Den gamla staden i Jakarta står och förfaller sedan många år. Alla dessa fina kvarter är i så dåligt skick att ingen vill eller kan använda husen till någonting. Man har nu tagit tag i detta och ska i ett första steg låta restaurera sex olika byggnader.


Ett antal holländska och indonesiska arkitekter har ritat förslag på vad dessa hus kan användas till då man vill att stadsdelen återigen ska bli levande. 


Sara har haft fullt upp med sitt den gångna veckan. Hon hade tre sleepovers på raken med tre olika kompisar. Hugo har också haft kul med sina vänner och var på en fest i lördags bland annat. Två tjejer hade ordnat ett party på en restaurang med temat svart&vitt - flott värre. Han och jag hann också käka lunch på CITOS där han råkade beställa en av de starkaste rätterna på menyn. Trots att han hade beställt chilistyrka ett av fem samt att han bytte ut buljongen en gång, kunde han inte äta upp sin nudelsoppa. Det flöt fortfarande omkring för många chilibitar bland nudlarna.


Varje kväll ordnar JIS en vaka med anledning av de två fängslade lärarna. De har suttit i indonesiskt häkte i snart 40 dagar trots att polisen inte kunnat visa fram något bevis mot lärarna. Det enda polisen har att gå på är en mammas vittnesmål.


I fredags blev vakan extra stor då även andra internationella skolor på fem olika kontinenter deltog via nätet. Det var rörande att se de båda fruarna till de två fänglsade lärarna och de två små döttrarna till den den ene av dem. Fruarna tackade för allas stöd och uppdaterade oss om de senaste händelserna. De båda såg helt knäckta ut. De är så rädda för att deras män inte kommer att få en rättvis prövning eftersom rättssystemet här är så fruktansvärt korrupt.

Man har också haft flera informationsmöten i skolan där man berättat om vad som hänt under sommarlovet. Skolan har fortfarande problem med visum för vissa och i helgen var sjuttio lärare med familjer tvungna att resa till Singapore för att förnya sina visum då immigrationsmyndigheterna inte kunde hjälpa till med detta på plats i Jakarta. Man gör inte mycket för att underlätta för skolan just nu från myndighetshåll. Många indonesier är öppet emot skolan och det finns en hel del rasistiska rörelser i omlopp.


I fredags kväll var jag och Chrille på kräftskiva hemma hos Maritza och Stefan. De bjöd på urgoda kräftor inhandlade på IKEA i Singapore. Så gott! Det blev en ganska sen kväll, men vi var uppe dagen efter och spelade golf med Victor och Seawei på den fina Riverside-banan.


Det blev en lugn lördagskväll hemma då vi såg filmen Chef och en jätteslapp söndag då vi i princip bara orkade med att gå på bio. Vi såg Teenage Mutant Ninja Turtle-filmen som var riktigt kul bitvis.

tisdag 12 augusti 2014

Hemma igen

Sista dagen på Bali tog vi det lugnt.


Denna semester har vi spelat mycket kort. Det har blivit flera omgångar skitgubbe och gurka vid varje måltid.


Vi gjorde också en cykeltur längs Nusa Duas östkust ch spanade in alla de tjusiga hotellen som ligger där på rad.


Det gick knappt att bada i havet eftersom vågorna var hysteriskt höga. På bilden nedan syns hur högt vattnet slår upp vid den steniga udden. Chrille och Hugo cyklade ut dit också och kom tillbaka alldeles genomblöta.


Sophanteringen i Indonesien är ju inte den bästa och man öser antagligen ut allt i vattnet. Det är så synd eftersom skräpet kommer in igen då det blåser tillräckligt mycket. Jag har aldrig sett den fina Nusa Dua-stranden så skitig någonsin.


På eftermiddagen åkte jag in till Seminyak en sväng för att gå till en av mina favoritaffärer.


Tyvärr hade man dubblerat priserna från förra gången jag var där. Undrar om man gör det under högsäsong. Jag köpte i alla fall en liten golvlampa. Den ser ut som en indonesisk kycklingbur och är så fin. Jag måste nog köpa en i en större storlek också nästa gång.


Jag köpte några fler träd också. De andra mötte upp och vi åt middag på en mycket trevlig restaurang som hette Urchin.


Flygresan hem idag gick ovanligt smidigt och utan några som helst förseningar. Chrille åkte direkt till jobbet. Jag och barnen tog den nya tollroaden hem från flygplatsen i Jakarta och var hemma på en halvtimme blankt. Helt fantastiskt. Barnen kom hem, duschade och stack ut igen. Sara är på sleepover hos Maureen och Hugo skulle träffa en kompis och eventuellt gå på bio.