måndag 18 augusti 2014

Skolstart

Idag började höstterminen efter tio långa och härliga sommarlovsveckor då vi har varit i Sverige, Grekland och på Bali. Vi har verkligen gjort mycket skoj i sommar men barnen har även hunnit med att ha tråkigt vilket jag tycker är toppen. Det är då man vilar på riktigt. Hugo började idag på High School - i grade nine och är alltså freshman. Sara går nu i sjuan.


Det har pågått en utställning om restaureringen av Jakartas gamla stad på Erasmushuis - ett holländskt kulturellt centrum som ligger vid landets ambassad.  Ingen av barnen ville dock följa med så jag fick åka dit ensam.


Den gamla staden i Jakarta står och förfaller sedan många år. Alla dessa fina kvarter är i så dåligt skick att ingen vill eller kan använda husen till någonting. Man har nu tagit tag i detta och ska i ett första steg låta restaurera sex olika byggnader.


Ett antal holländska och indonesiska arkitekter har ritat förslag på vad dessa hus kan användas till då man vill att stadsdelen återigen ska bli levande. 


Sara har haft fullt upp med sitt den gångna veckan. Hon hade tre sleepovers på raken med tre olika kompisar. Hugo har också haft kul med sina vänner och var på en fest i lördags bland annat. Två tjejer hade ordnat ett party på en restaurang med temat svart&vitt - flott värre. Han och jag hann också käka lunch på CITOS där han råkade beställa en av de starkaste rätterna på menyn. Trots att han hade beställt chilistyrka ett av fem samt att han bytte ut buljongen en gång, kunde han inte äta upp sin nudelsoppa. Det flöt fortfarande omkring för många chilibitar bland nudlarna.


Varje kväll ordnar JIS en vaka med anledning av de två fängslade lärarna. De har suttit i indonesiskt häkte i snart 40 dagar trots att polisen inte kunnat visa fram något bevis mot lärarna. Det enda polisen har att gå på är en mammas vittnesmål.


I fredags blev vakan extra stor då även andra internationella skolor på fem olika kontinenter deltog via nätet. Det var rörande att se de båda fruarna till de två fänglsade lärarna och de två små döttrarna till den den ene av dem. Fruarna tackade för allas stöd och uppdaterade oss om de senaste händelserna. De båda såg helt knäckta ut. De är så rädda för att deras män inte kommer att få en rättvis prövning eftersom rättssystemet här är så fruktansvärt korrupt.

Man har också haft flera informationsmöten i skolan där man berättat om vad som hänt under sommarlovet. Skolan har fortfarande problem med visum för vissa och i helgen var sjuttio lärare med familjer tvungna att resa till Singapore för att förnya sina visum då immigrationsmyndigheterna inte kunde hjälpa till med detta på plats i Jakarta. Man gör inte mycket för att underlätta för skolan just nu från myndighetshåll. Många indonesier är öppet emot skolan och det finns en hel del rasistiska rörelser i omlopp.


I fredags kväll var jag och Chrille på kräftskiva hemma hos Maritza och Stefan. De bjöd på urgoda kräftor inhandlade på IKEA i Singapore. Så gott! Det blev en ganska sen kväll, men vi var uppe dagen efter och spelade golf med Victor och Seawei på den fina Riverside-banan.


Det blev en lugn lördagskväll hemma då vi såg filmen Chef och en jätteslapp söndag då vi i princip bara orkade med att gå på bio. Vi såg Teenage Mutant Ninja Turtle-filmen som var riktigt kul bitvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar