måndag 30 april 2012

Helg i Jakarta

Denna helg har vi varit bortbjudna på middag både fredag och lördag. I fredags var vi hemma hos Lussan och Robin och i lördags var det grillning hemma hos Jenny och Kent. Både kvällarna var mycket trevliga.

Som vanligt var det sen fotboll och basket hela lördagen. Hugos tränare i både basket och fotboll - Toto, är en duktig fotograf och skickade över bilder på barnen Engström in action.


Hans dotter Taj spelar i Saras PIE-lag så vi brukar träffas på Saras matcher också.



Mina egna bilder från dagen är inte lika proffsiga. Jag glömde kameran dessutom och fick nöja mig med att enbart fotografera med telefonen.

Sara spelade också kvartsfinal i Greenfiled-cupen med Middle School-laget. De förlorade tyvärr på straffar och är därigenom ute ur denna cup. Sara missade också sin straff. Nu har de bara Coca Cola-ligan kvar, säger jag som precis har lärt mig skillnaden på cup och liga.


Under Hugos basketmatch satt jag och Jonathans mamma Lise och pratade med en annan mamma. Jag berömde hennes virkade väska och fick veta att fabriken som tillverkar sådana ligger i Yogyakarta och inte har några butiker i Jakarta. Under vårt samtal fick hos ett sms - från just detta väskföretag, om att de hade en monter på en mässa som pågick i Jakarta just denna helg. Snacka om timing!


Jag kunde inte låta bli att åka dit, men det var fler än jag som också hade siktet inställt på Inacraft 2012. Himmel vilka köer det var för att komma in på mässområdet. Många lördagslediga indonesier var det. Jag hann inte kolla på mer saker än just väskorna för det tog sin tid att välja ut vilka jag skulle köpa. Jag köpte två stycken till Lise också eftersom hon inte hade tid att själv åka dit. Nästa år åker jag dit på en vardag och botaniserar mera bland alla fina saker som det verkade finnas på mässan.


Jag blev alldeles svettig över att ha så mycket att välja på.


Fynden.


Igår söndag var det golf igen. Som vanligt på söndagar. Vi spelade med en trevlig indonesisk man och gick hela vägen och pratade om korruptionen i detta land.


Det står folk och fiskar i de skitiga vattendragen längs golfbanan. Denna kille hade fångat flera stora fiskar som han stolt visade upp.


Jag spelade hyfsat bra hela tiden och avslutade med en birdie på sista hålet. Superbagus. Detta räckte till vinst över Engström också.


På kvällen åkte vi till CITOS och käkade middag på Eclectic - en restaurang som har Swedish meatballs på menyn. Köttbullarna var sådär goda. De indonesiska rätterna var bättre. Sen gick vi på bio och såg 'The Cold Light of Day' som vann omröstningen. Vi hade även 'Mirror, Mirror' att välja på. Den hade nog haft en bättre story.


 Idag måndag var det en stor dag för Hugo också. Han åkte iväg på sin ESP-resa (Extended Study Program) till Bogor med alla sexorna. Totalt 200 elever. Det gäller då att hålla koll på sina saker.


Obligatorisk dress code gäller för resor med skolan. Denna tröja skulle de ha på sig idag.


Hugge har sett så mycket fram emot på denna resa och väntas inte hem förrän på fredag eftermiddag. Inga mobiletelefoner är tillåtna på resan, men vi kan tydligen följa dem på nätet.

fredag 27 april 2012

Vulkankrater

Igår efter frukost på hotellet begav vi oss till vulkanen Gunung Tangkuban Parahu. Lotta och Jesper - som jag känner från KTH, var här och gjorde sitt exjobb. Det är deras vulkan vi besökte.
Vi gick en slingrig väg genom regnskogen ner till kratern.




Det luktade starkt av ruttna ägg när vi väl kom fram till kratern. Det pös ut gaser från flera hål och kokhett vatten sipprade fram ur berget på flera ställen. Man kunde köpa ägg och koka direkt i vissa pölar.




Barnen letade efter värdefulla stenar och köpte även souvenirer från nitiska försäljare på plats. Jag kom hem med en massa fina ägg. Nedan syns delar av mina inköp. Det svarta 'biljardklotet' är förstenat trä.




Sara, som varit sjuk innan resan, var fortfarande lite hängig och fick vila sig emellanåt.


Man kunde bada i vissa vattensamlingar där vattnet inte var fullt så varmt. Det leriga vattnet ska tydligen vara bra för vissa hudåkommor och reumatism. Våra barn fick dock inte hoppa i.


Vägen tillbaka var något jobbigare då det gick uppför hela vägen.


Saras fröken, Mrs Gathercole, går i pension nu och flyttar hem till USA. Hon stormtrivdes i rollen som reseledare och älskar den här utflykten till Bandung som fyrorna gör varje år. Nedan visar hon en seismograf på vägen upp till bussarna. Ön Java - som Jakarta ligger på, ligger på gränsen mellan flera tektoniska plattor i jordskorpan. Ön är därför full av vulkaner och det är också därför som det är så många jordbävningar här.


Det blev en sunkig Mc Donalds-lunch på bussen hem till Jakarta. För att spara tid. Resan tog nästan ändå nästan fyra timmar. Staden Bandung som vi var tvungna att ta oss igenom, är en ganska stor stad och trafiken där är helt i klass med den usla Jakarta-trafiken.

Resan har varit bra och barnen har haft jättekul. De flesta ville stanna kvar på hotellet åtminstone en natt till. Sara var egentligen inte så nöjd att jag hängde med. När vi kom hem sa hon -'Nu har du ju följt med på en klassresa, så du behöver inte följa med några fler gånger'.

onsdag 25 april 2012

Skolresa till Bandung

Saras klass och en annan fjärdeklass åkte idag på skolresa till Bandung. Klasserna åkte dit i varsin buss och vi medföljande mammor åkte i egen mindre buss bakom. Det följde även med en Emergency Car med en sjuksyster i om det skulle hända någon någonting på vägen.


Första stoppet i Bandung var geologimuseet. Vi kom dit något senare än beräknat då resan tog längre tid än vanligt. Det var vägarbeten på vägen så trafiken var extra tjock.


Obligatorisk fotografering. Observera de små indonesiska barnen som står vid sidan om Saras klass. Deras skoluniformer var lite lustiga - de såg ut som små poliser och hade polismärken påsydda på uniformerna också.




Besöket var snabbt och effektivt. In och ut på mindre än en timme tror jag - inklusive fotograferingen. Barnen hade fått några uppgifter som de skulle leta svaren till inne i museet.


Det var frågor på fossiler, dinosaurier och bergarter.


Båda klasserna samlade.


Efter museet var det dags för incheckning på Hotel Sheraton Bandung. Flott värre. Inga vandrarhem här inte. Jag bor i samma rum som Sara och Katherine samt håller koll på tre flickor till i ett angränsande rum.


Barnen sprang sen direkt ner till poolen för att äta en medhavd lunch medan vi föräldrar fick dispens och kunde beställa mat i restaurangen.



De hann med lite bad också.


Därefter åkte vi till Saung Angklung Udjo, en musikskola, och såg en två timmar lång föreställning som innehöll lite av varje. Det var dockspel, musik framförd på traditionella indonesiska instrument samt dans som även vi fick vara med på.


Det var allsång också då vi bland annat sjöng Do, re, mi...


Barnen i musikskolan uppträder varje dag. De kom upp till oss i publiken för att visa hur man spelar instrumentet anklung som är gjort av bambu.


Det var en härlig upplevelse.


På kvällen var det middag på hotellet med efterföljande talangshow.

Nu är klockan strax 22:00 och läggdags. Jag ska snart släcka ner. Imorgon ska vi vandra vid en vulkan.


måndag 23 april 2012

Chrilles fölsis

Igår firade vi Chrille redan tidigt på morgonen.


Det var kaffe och bakelse på sängen. Med sång till förståss. Chrille tyckte dock inte att vi hade sjungit upp oss tillräckligt och var lite besviken på sånginsatsen....


Hugo gillar i alla fall bakelser till frukost. 


Sen lämnade vi barnen hemma med Noah och gick och spelade golf. Chrille hade en ny cobra han bara var tvungen att rasta. Cobran Long Tom. Den gick som ett spjut hela dagen och Chrille lyckades att driva ut mig på några hål i alla fall.

Vi spelade på en jättefin bana i västra Jakarta, Gading Raya.


En katedral är granne med banan och den har tydligen varit bombhotad vid något tillfälle. Dock ej i söndags.



Vattnet i bäcken var rent dessutom. Det brukar det inte vara i bäckarna här. Tvärtom. Vattnet i vattendragen här brukar vara alldeles trögflytande och illaluktande.



På kvällen gick vi till Epilogue - en restaurang i våra kvarter. Ägarinnan har tydligen gått på kockskola i Frankrike och serverar därför fransk mat som tyvärr bara var sådär god. OK, men inget fantastiskt. 


Vi hade en trevlig kväll i alla fall. Restaurangen var alldeles tom när vi kom dit. Ett par till lyckades hitta dit något senare.

Idag måndag har Sara varit hemma från skolan då hon är lite förkyld, krasslig och svag. Hon måste pigga på sig till på onsdag då hon och jag ska åka på skolutflykt med övernattning. Jag har idag spelat tennis i två timmar och haft ett jättebra och effektivt arbetsmöte med Isabelle om sponsring till vår kräftskiva. Därefter var jag tvungen att göra min bahasaläxa till imorgon. Den tog över två timmar att göra. Pust. Imorgon ska jag börja att boka hotell och flyg till i sommar.