måndag 30 juli 2012

Dykarkurs på ön

Efter lunch igår gick Chrille och jag en promenad på ön. Vi korsade ön och hamnade på vad jag tror är den den största beachen här. Det låg några små resorts här och där längs stranden, men annars var det ganska så öde.


Vi befinner oss i en marin nationalpark och alla besökare måste betala en avgift för att få vistas här.


Det fanns några inhemska matstånd längs stranden och några små med souvenirer.


Trappan upp från stranden hade man småslarvat med som Bamse skulle ha sagt.


På vägen dit passerade vi en av byarna. Huvudvägen löper igenom den och är inte bred.


Tyvärr var Chrille tvungen att lämna oss redan igår. Han tog båten till Manado redan vid tretiden på eftermiddagen.


Jag och Hugo ska passa på och ta dykarcert här. Idag började vi med teorin. Dykinstruktören Sam bar upp en skärm och en DVD till vårt rum och vi straffade av två kapitel före lunch. Det går rätt så snabbt eftersom man ser ett avsnitt på DVD:n som motsvarar ett kapitel i boken och svarar sedan på frågor som finns i slutet av varje kapitel. Lätt som en plätt. Ikväll tar vi oss an kapitel tre. Sen har vi bara två kvar.


Efter lunch gjorde vi även två quizz för att se om vi hade lärt oss någonting. Vi fick godkänt.


Imorgon väntar vårt första övningsdyk som motsvarar träning i pool. Efter det får vi dyka en gång till. Då kommer även Sara och Gustav att haka på och göra varsitt discovery-dyk.

söndag 29 juli 2012

Delfiner, massor av delfiner

Idag söndag var det återigen dags för snorkling. Vi var på två olika ställen runt ön och åkte förbi den lilla staden på ön. Där finns både en kyrka och en moske.


Sara tog med sig sitt Nintendospel eftersom hon inte visste om hon vågade hoppa i efter gårdagens manetattack. Hon skippade första snorklingen och Gustav höll henne sällskap ombord. Han var så trött imorse och orkade inte simma.
De missade världens snorkling! Vi snorklade längs en mycket brant kant och det var så häftigt att simma över ett sådant djup. Vi såg många fina koraller och fiskar. En stor Napoleonfisk bland annat.


'

På väg till andra snorklingstället såg vi helt plötsligt ett stort stim med delfiner. De simmade kring oss ett bra tag och vi följde efter dem med båten så gott det gick.


Ibland kom de riktigt nära.


Det var helt fantastiskt. Några av oss hoppade i och hoppades få simma med dem, men de såg bara några delfiner simma djupt nere under dem.


Dagens andra snorklingställe var nästan läckrare än det första. Då var Sara också med. Vi såg bland annat en stor sköldpadda, razor fish och en pytteliten knallgul current eel som verkade aggressiv.




Det har varit en riktigt lyckad snorklingsdag idag!



När vi kom hem satt denna lilla söta syrsa på min handduk.


Lunchen - idag fried noodles och chicken nuggets, satt som en smäck efter all simning.

Snorkling - världens bästa?

Igår lördag var det äntligen dags att se om snorlingen här verkligen är så bra som alla säger. Engströmmarna var redo.


Det tog dock ett tag innan vi kom iväg eftersom båten stog på grund. Alla fick hjälpas åt att gunga loss den från sanden.


Första stoppet var vid grannön Siladen. Vattnet var alldeles kristallklart och korallerna helt fantastiska. Det blir snabbt mycket djupt kring öarna och det är bra strömmar och cirkulation på vattnet vilket gör att temperaturen i havet inte har stigit lika mycket som på andra ställen i världen. Korallerna dör tydligen om vattentemperaturen ligger på över 30 grader under längre perioder.

Vi såg också en massa fina fiskar. Bland annat två giftiga Fire fish och massor med ettriga små anemonfiskar.



Barnen kom på att man kunde hoppa från båten också.


Det höll de på med ett bra tag ända tills Sara blev bränd av en manet på armen. Båtkillarna hällde snabbt på vinäger och rodnaden la sig efter ett tag.


Snorklingen var verkligen fantastisk!


Tur är ju det för det finns inte mycket annat att sysselsätta sig med här. Vår resort ligger lite ödsligt och det finns inte mycket att göra på den lilla ön överlag. Dagsschemat ser ut som följer:

07:30 frukost
08:30 snorkling
12:30 lunch
16:00 afternoon tea
19:00 middag

Det finns totalt cirka 20 gäster här på hotellet och alla äter alla måltider tillsammans. Det är helpension för det finns inga restauranger i närheten. Stämningen är väldigt familjär och man umgås med de andra gästerna och ägarparet. Samt deras tre hundar. Vi kommer att vara mycket utvilade efter vår vistelse här.

Yogya - Bunaken

I fredags åkte vi från Yogya till Bunaken. Resan började redan klockan 04:30 från hotellet då turboplanet till Surabaya skulle gå redan klockan 06:00 på morgonen. Martin sa att planet brukar kallas turbopropp och det var alldeles nytt och fräsch.


Mellanlandningen i Surabaya var kort och effektiv och vi var snart uppe i luften igen. Vid inflygningen på Norra Sulawesi, i Manado, såg vi ön Bunaken. Det är den platta ön i mitten som är formad som en boumerang. Vi bor på ytterböjen ut mot den lilla ön Siladen.


I Manado blev vi hämtade på flygplatsen. Vi åkte taxi till hamnen, provianterade på vägen i en liten supermarket och hoppade ombord på en lååångsam båt ut till ön.


Cirka klockan två på eftermiddagen var vi så äntligen framme vid Bunaken Cha Cha Nature Resort.


Eftersom det var lågvatten fick vi hoppa av ganska långt från stranden, dra på oss dykarskor och gå iland.



Dykinstruktören Sam välkomnade oss och berättade om upplägget här på resorten.


Två timmar senare landade även Chrille på ön. Han hade flugit in från Jakarta och familjen var äntligen fulltalig.

torsdag 26 juli 2012

Yogya

Hela gänget ville vara kvar på hotellet och bara softa på eftermiddagen idag.


Det var bara Martin och jag som gav oss ut och tog en promenad genom Yogya. Vi tog en taxi till Jalan Marliboro - en gåvänlig gata mitt i stan.



I Jakarta går det ju knappt att gå någonstans, så det här att man kunde gå omkring för egen maskin var ju en trevlig överraskning. Yogya verkar vara en ganska så trevlig stad överlag. Bebyggelsen är låg överallt och detta är Javas kulturella centrum. Javas själ säger en del.


På kvällen tog vi taxi runt kvarteret till restaurang Via Via. Vi hade fått tips av Gitte och stället verkar vara ett riktigt backpackerställe som har syskonkrogar på de mest udda platser på jorden.


Vi firade Klaras födelsedag och sjöng Ja må hon leva till efterrätten. Födelsedagsbarnet avstog dock från att vara med på bild.


Maten var över förväntan bra och grabbarna tog en fantastisk chokladmousse till efterrätt. Ett band spelade en massa Beatleslåtar.


Nu är det snart läggdags. Uppstigning väntar klockan 04:15 imorgon.

Gili - Yogya

I tisdags fyllde alltså Martin år. Han fick därför bestämma var vi skulle äta middag. Det var vår sista kväll på Gili och Martin gjorde ett bra val när han valde restaurang Trattoria. Det tyckte vi alla ända tills vi kom till restaurangen.... där brann det! Det blev ett fasligt tumult där servitörer och säkerhetsvakter hjälptes åt att bära bort stora gasbehållare från restaurangen. Vi flyttade snabbt på oss vi med. Man fick snabbt elden under kontroll, men restaurangen förblev dessvärre stängd.


Vi gick bort till the Beach House istället.


Grattis Martin!


Hela gårdagen igår blev en resdag. Vi åkte från Gili redan klockan 08:00 på morgonen och var inte framme på hotellet i Yogyakarta förrän klockan 19:00 på kvällen. Detta bland annat på grund av en mellanlandning i Jakan som blev mycket längre än planerat. Vi roade oss då med att ta fotmassage bland annat.



Det blåste friskt ute på havet på båten från Gili, vågorna gick höga men killen som körde gjorde enligt Martin ett mycket bra jobb och undvek de värsta groparna.



Hotellet i Yogya, Dusun Yogya Village Inn, är mysigt men rummen tycker barnen är lite läskiga. Inredningen är i gammal javanesisk mörk stil.


Trädgården är mycket fin och ligger i södra delen av staden.


Idag torsdag gjorde vi den obligatoriska utflykten till templet Borobudur. Det är det största buddhistiska templet i Indonesien och byggdes på 700-talet e.K. Det finns med på Unescos världsarvslista med nummer 592.


Det fanns så klart en Kung Fu Panda-trappa.


Barnen fick ställa upp på bild flera gånger.



 Vår guide berättade många intressanta saker, men luktade hemskt mycket svett.



Bergskammen på bilden nedan tycker man liknar en sovande man. Våra barn lokaliserade hans ädlare delar snabbt...


Templet är symmetriskt och uppifrån liknar det en mandala.



Det finns tio nivåer i templet varav de tre översta symboliserar tre olika nirvananivåer. Tio är ett buddhistiskt lyckotal. Det fanns hela 53 (5+3=10) stupor högst upp. I en stupa försvaras Buddhas reliker.



Yogya ligger cirka 4 mil bort från templet och vår chaffis - som vi åkte med redan från flygplatsen igår kväll, verkade idag vara helt hög. Vi vet inte om det berodde på att han fastade då det nu är Ramadan eller på om han hade rökt något olämpligt. Jag fick i alla fall sitta och konversera med honom så han höll sig vaken den en och en halvtimmen det tog att transportera sig dit och hem.


Efter en dryg timme på plats kände vi oss klara och åkte hem.


Nu är det pooltime och senare i eftermiddag promenad i stan för dem som orkar. Vi ska också fira Klara ikväll eftersom det idag är Klaras födelsedag!
Imorgon blir det uppstigning väldigt tidigt. Vårt plan går redan klockan 06:00... vi ska till Bunaken och träffa Chrille där.