lördag 29 september 2012

Pedro is in town!

I torsdags var jag hos Jessica en sväng och hennes kaniner har fått så fina ungar! De förökar sig med blixtens hastighet för övrigt ...
 
 
I fredags var barnen lediga från skolan eftersom lärarna hade studiedag. Hugo hade därför spelkväll med Ya och Jonathan kvällen innan och de kom aldrig i säng. Sara var hos Kenzie, en ny kompis, hela fredagen. Kenzie är från USA och tjejerna spelar basket tillsammans. Jag var då ute och spelade golf med Birgitta och Mari igen. Det var lika trevligt som förra gången och vi var Matoa för att de skulle få spela den banan åtminstone en gång innan tävlingen på onsdag. Sen åkte jag och Birgitta till ett nyöppnat shoppingcentrum som ligger alldeles i närheten av oss. Lippo Mall heter det och båda vi handlade inför helgens soccer moms obligations. En massa dricka och snacks.
 
Idag har vi varit på barnens sportaktiviteter hela dagen. Det började med en basketturnering redan klockan 09:00 ute på Sekolah Tiara Bangsa, en annan internationell skola som ligger i östra Jakarta. Hugo spelade med JIS middle school-lag och eftersom han blev utvalt sist fick han också minst speltid av alla. Han är yngst i laget, men vi tyckte inte att han var sämst bland grabbarna. De vann sin första match stort, men förlorade å andra sidan jättemycket i den andra. De mötte då ett år äldre grabbar som alla var längre, större och snabbare än vårt gäng.
 
 
 
Eftersnack innan det var dags för oss att bege oss till vår skola för dagens övriga programpunkter.
 
 
Hugo bytte raskt om till sin fotbollsstass och spelade en match i hettan mitt på dagen. Han sprang och sprang. Och jag serverade dricka, vattenmelon och frysta apelsinklyftor mellan varven.
 
 
Hugo har väntat så på att hans bästis Pedro skulle komma från Nigeria. Han landade sent igår och grabbarna blev så glada över att få träffas igen då Pedro dök upp vid fotbollsplanen. Några grabbar ropade -"Hugo, your best friend Pedro is here" till Hugo redan när vi gick ut från bilen.
Pedro flyttade från Jakarta i somras, men eftersom hans bror går sista året på gymnasiet blev han kvar här. Pedro och hans familj är här och hälsar på honom just nu.
 
Pedro ryckte även in i motståndarlaget som hade lite kort om folk.
 
 
Sara spelade under tiden en basketmatch.
 
 
Sen blev det en fotbollsmatch även för hennes del.
 
 
Då åkte jag iväg och handlade eftersom Pedro ska sova över hos oss och grabbarna var hungriga efter dagens alla aktiviteter. De har nu käkat och är på bio tillsammans med en annan kompis, Diego. Vi andra ska ha en lugn kväll framför TV eftersom Sara och Chrille precis har kommit hem med ett gäng nya filmer.

torsdag 27 september 2012

Späckat schema

Det har varit två hektiska dagar - för min del i alla fall. Igår var det styrelsemöte med nordiska klubben hemma hos mig och jag bjöd då på Iyems goda Soto Ayam, det vill säga kycklingsoppa, till lunch. Sen raskt iväg med Birgitta för att hitta tröjor till vårt svensk-danska lag som ska spela golftävling med Brittish Women Association nästa vecka. Det blir neonrosa för vår del! De kostade hela 50 kr stycket! Till det blir det också neonrosa skosnören.
 
 
Sen åkte jag direkt vidare till hotell Kristall för att försöka ordna rabatt till nordiska klubbens fredagsöl där i nästa vecka. Därifrån direkt vidare till skolan för att försöka få fatt på en väska med Saras alla fotbollssaker i som hon glömde i skolan i lördags - tyvärr var den borta. Trots alla bevakningskameror som man har satt upp överallt...
Ett ombyte senare och jag var på väg in till stan med några tjejer från kräftskivekommittén för att lyssna på ett band som spelade på Pizza e Birro. Tyvärr var solisten sjuk och bandet spelade fruktasvärt högt inne i den lilla pizzerian. Det gick inte att höra sin egen röst. Vi åt snabbt varsin pizza, drack ur vinet och drog vidare till hotell Kristall för att lyssna på ett annat band.
 
Idag har jag varit på BWA för att betala för golfen, varit på keratinbehandling hos frissan och skrivit mail med Isabelle om kräftimport. Pust! Nu vidare till skolan med Sara på basketträning eftersom chauffören behöver vara ledig ikväll. Ska även hinna med att gå förbi vår hovleverantör av svenska program för att ladda ner de sista avsnitten av Robinson.

tisdag 25 september 2012

Mooncakes

Helgen gick i golfens tecken. Vi spelade både lördag och söndag.
 
 
Däremellan var det både basket- och fotbollsmatcher samt bio. Vi var på bio både fredag och lördag. I lördags hann vi med nöd och näppe gå på en japansk shabu-shabu-restaurang innan där grönsaker och kött tillagas vid bordet i en stor gryta med kokande buljong i. Det var jättegott, men vi hann inte njuta av maten eftersom vi alltid är ute i sista sekunden innan bion startar.
 
 
Igår måndag var jag och Birgitta och tittade på mattor vid Dharmawangsa. Jag såg en häftig en i koskinn, men vi har inte riktigt bestämt oss om vi vill ha den eller inte.
 
 
Jag passade även på att köpa nya blommor vid blomgatan i närheten där också. De lokala orkidéerna är så vackra.
 
 
Imorse var det guldfrukost med kinesisk månkaka till kaffet.
 
 
Chrille fick en tjusig kartong från en av sina kinesiska leverantörer häromdagen. Den innehåll just månkakor som man äter just nu då det är mid-autumn festival.
 
 
Kakorna kommer från restaurang Table8 på Hotel Mulia som är en kinesisk restaurang som brukar vara knökfull på helgerna.
 
 
Idag har jag varit på boot camp (kan knappt lyfta armarna just nu) och på möte med kräftskivegruppen. Jag hann in på Informa en sväng däremellan och köpa en ny kontorsstol också som Hugo redan har åkt omkring på. Han verkar gilla den.
 
 
Imorgon har jag styrelsemöte med Nordiska Klubben hemma hos mig direkt efter tennisen på morgonen.

lördag 22 september 2012

Oktoberfest

I torsdags var det oktoberfest på Auyrduta Hotel. Precis som förra året. Same procedure as last year. Det var samma band som i fjol också. Maten var jättegod - tyska korvar, oxrullader och massor av öl.
 
 
Vi var där med en av Chrilles leverantörer och några av Chrilles kollegor. Fruarna samlade på bild nedan. Thailändskan längst till höger är gift med en tysk och har en riktig dirndlklänning. Alla tycker hon är SÅ snygg. Och det är hon.
 
 
Danske Anker, Ullis indonesiska fru, österrikiske Ulli i lederhosen, indiske Reggi och Chrille.
 
 
Det blev inte så sent vilket var skönt. Jag hade en tidig morgonrunda som väntade på fredagen. Jag spelade med nyinflyttade Mari och Birgitta och vi hade så kul! Alla spelar ungefär lika bra så vi ska försöka komma ut regelbundet från och med nu. Jag spelade riktigt bra och kom in på 92 slag totalt.
 
 
Sara - som hade varit ledig från skolan, ville hitta på något på eftermiddagen. Vi åkte in till PIM eftersom det alltid är någon hon behöver. Igår letade vi efter en keps som är lite platt där fram. Vi hittade en på Quicksilver.
 
 
På kvällen var vi tillbaka på PIM för att gå på bio. Vi såg 'Ted' och det var första gången här man sa till oss något om åldersgräns på bio. Filmen var egentligen klassad från 17 år, men det gick bra att gå in med Hugo och Sara.... Vi hann med en snabb middag på en japansk pastarestaurang innan och där man kan se alla rätter på menyn fint presenterade i plastformat på tallrikar.
 
 
En rolig grej igår var att Hugo också lyckades komma med i middle schools basketlag. Han blev uppropad sist vid uttagningarna, så det var på håret verkligen. Det är pojkar från klass 6-8 och de ska spela turnering mot andra skolor så småningom.

torsdag 20 september 2012

Fortsatt torka

Igår var jag på ett ganska långt möte om dekorationerna till kräftskivan på hotellet igen. På kvällen var det också bokklubbspremiär för denna termin. Vi träffades på restaurang PepeNero och jag och barnen hann med en middag innan tjejerna dök upp. Sen fick de åka hem.
 
 
Pizzorna på PepeNero är ganska goda, men den övriga maten katastrofal. Jag beställde en mussel- och snäcksoppa. Snäckorna var tyvärr slut, och musslorna som kom in badade i halvljummet och grådaskigt vatten. Fy fasen vad tråkigt. Det är inte första gången man går därifrån så besviken.
 
 
Vi valde fyra av nedanstående böcker och det ska bli härligt att sätta igång med läsningen igen. Några av oss fortsatte till baren Da Hoi som ligger alldeles bredvid.
 
 
Här är det annars fortsatt torka. Enligt Jakarta Post idag har det tydligen inte regnat här på över fyra månader nu. Vanligtvis varar torrperioden i ungefär två månader och årets torka innebär stora problem för bönderna. Vattnet börjar ta slut på flera håll. Råttorna frodas dock som vanligt. Imorse låg denna färska goding utanför vår port då jag skulle cykla bort till bahasalektionen hemma hos Gitte.
 
 
Idag är det också andra valomgången av Jakartas guvernör. Skolor och arbetsplatser är därför stängda och man har placerat ut poliser överallt för att minska förväntade oroligheter i samband med detta. Chrilles företag är ett av de få där alla jobbar idag. Barnens skola har också öppet som vanligt och Hugo har en helt vanlig skoldag. Sara är dock ledig idag och imorgon då lärarna är upptagna med konferenser. Sara och jag var därför på CITOS och åt lunch. Sen tjatade hon till sig en jacka som hon hade spanat på länge, länge.....
 
 
Därifrån åkte vi direkt till JIS då vi skulle träffa Saras lärare Mr Langley för Saras goal setting conference. Vi hann med en snabb fika i skolkafeterian innan.
 
 
Saras mål i år är att läsa mer (har vi hört detta förut...) och slå upp svåra ord i ordlistan för att bygga på ordförrådet. I matte skulle hon försöka ta det lugnare för att undvika slarvfel. Annars var allt bara bra. Hon tycker tyvärr inte det är så kul att gå i skolan just nu säger hon.
 
 
En kort presentation av Sara finns uppsatt utanför hennes hemklassrum.
 

tisdag 18 september 2012

Föreläsning på JIS

Efter en tuff boot-camp - som började redan 07:15 (!), stressade jag iväg till skolan för att gå på en föreläsning anordnad för oss föräldrar. Jag eftersvettades ymnigt på vägen dit.
Föreläsningens titel var The Pressured Child: Helping Your Child Find Success in School and Lifeoch hölls av Dr Michael Thompson, psykolog och författare. Mycket intressant - speciellt för de koreanska tigermorsorna.
 
Han pratade bland annat om att ungdomar stressas för att söka till speciella skolor - det finns i grova drag tio internationella skolor man pratar om. Såsom tex Harvard, som många föräldrar har som mål för sina barn och tvingar dem att plugga hysteriskt inför sina SAT-prov får att kunna söka in där. Det är dock inte så lätt att ta sig in på en Ivy League-skola. Det är lika svårt som att komma med på OS. Och lyckas man, får man tampas med de allra duktigaste och kanske får nöja sig med att tillhöra de allra sämsta. Han menade att det bara i USA finns 3600 andra universitet och högskolor och att man skulle välja en miljö som får barnet att växa.
 
 
Senare åkte jag till skräddaren i Kemang och beställde tre skjortor till Chrille.
 
 
Vår chaffis har stora problem med sitt boende och vill låna en massa pengar. Avbetalningsplanen skulle bli några år lång, och vi vet ju inte hur länge vi blir kvar här. Nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra.

måndag 17 september 2012

Blomleverans

Igår söndag blev det så golf igen. Endast en runda hanns med denna helg till Chrilles stora besvikelse.
 
 
Vi hade varit ute och käkat brunch på Grand Kemang Hotel först. Med halva svenskgänget här vilket var väldigt trevligt. Det var dock lite tungspelat då magarna stod i fyra hörn. Vi gick ut klockan två och hann precis runt innan det blev mörkt. Vi delade dessutom på vinsten.
 
 
Idag har Hugo varit hemma från skolan då han fortfarande var lite ynklig i morse. Han börjar bli frisk nu låter det som eftersom han retas med syrran. Det är ett gott tecken.
Jag gav mig ut i våra närkvarter och försökte hitta någon som kunde hjälpa mig att sy upp ett draperi. Det gick inte så bra så jag fick åka ända in till Majestic. Å andra sidan hittade jag en affär där som inte gjorde annat än just sydde gardiner. Där gick jag även förbi en affär där de säljer band. Den skulle Gunilla ha gillat!
 
 
Den gamla marknadsladan vid Majestic är numera riven. Marknaden har flyttat in till ett nybyggt hus i närheten.
 
 
Väl hemma igen hittade jag denna tjusiga bukett.
 
 
Det var Gitte och lilla Anna som hade köpt de fina blommorna och skickade med medföljande kort.
 
 
De var ledsna för att våra fiskar hade dött eftersom de blev så välmatade i fredags. Det gjorde ju inte så mycket tyckte jag. Den som blev mest ledsen var vår maid Iyem eftersom hon hade planterat in matfisk i vår guldfiskdamm (!) och den ena av de tre som dog i helgen var ett stort fint exemplar av just en sådan.

söndag 16 september 2012

Livet på Gaharu 2

En grannpojke har stått för  jättetrevlig underhållning några eftermiddagar i förra veckan. Han sitter alltid på taket och spelar gitarr och sjunger fint.
 
 
Synd att Hugo inte har fortsatt med sina gitarrlektioner!
 
 
När jag simmade i fredags morse hade jag hela tiden sällskap av detta rara par som inte rörde sig ur fläcken på över en halvtimma.
 
 
På eftermiddagen samma dag kom några av de andra hemmafruarna över på lite vin. Jag bjöd både på vitt och rosé som min vinleverantör äntligen fått in. Till det gubbröra samt köttbullar på tandpetare. Köttbullarna var populära hos de barn som hade följt med.
 
 
Två busungar hällde också ut halva burken med fiskmat i vår damm och idag upptäckte jag att de två största firrarna låg livlösa på botten. De hade i alla fall dött mätta. Samma busungar hade också stått och kastat ner massor av småstenar i poolen - det är tur att poolkillen kommer imorgon.
 
 
Sara kom hem från sin fieldtrip i fredags. Hon hade haft så kul och nästan tappat rösten för hon hade pratat så mycket under de tre dagar som hade varit bortresta. De hade fått se hur man odlar ris och orkidéer, fått rida på vattenbuffel och badat i lera. Sara kom även hem med en fin vävd rosasvart matta.  Hon hann dock inte mer än hem och vända förrän hon åkte iväg till skolan då det var bingonight där i fredags. Hon och Halle.
 
 
Hugo sov äver hos Yaa i fredags. Han ringde hem i lördags morse och lät så ynklig. Han mådde dåligt och hade sen hög feber hela dagen. Han kräktes en del så det måste ha varit någon bacill han fått i sig eftersom han redan mår bättre idag söndag.
 
Sara hade som vanligt både basket- och fotbollsmatch igår lördag. Hon har fått byta lag  i basket och spelar nu för 'Storm'. Tärnaren är en tysk mamma.
 
 
Hon fick denna helg en del vila mellan matcherna - det brukar inte vara så annars och hon har fått gå direkt från basketen till fotbollen. Fotbollsmatchen började inte förrän klockan 16:00 då det är lite svalare också.
 
 
Team Cameroon U13. Sara är enda tjejen.
 
 
Jag var 'snack mom' och fick en liten kompis som ville ha apelsinklyftor hela tiden. Vi bjöd även på donuts efter matchen och några av de mer rundlagda lagkamraterna åt både två och tre stycken var. Allt gick åt.
 
 
Det blev ananrs en stilla helg för min del. Chrille var ute på AW i fredags, men igår var alla hemma och höll Hugo sällskap. Idag upptäckte jag denna tjusiga blomma i trädgården. Har inte sett någon sådan förut.