tisdag 30 oktober 2012

Snart kräftskiva

På lördag är det stor kräftskiva här i Jakan. Anordnad av oss i Nordiska Klubben. Det är något sent med tanke på att det gått några månader sedan kräftfiskepremiären i Sverige. Våra kräftor kommer från Singapore. Det är därför en hel del jobb denna vecka med de sista förberedelserna inför partyt.
 
 
Halloweenfirandet här sker dock samtidigt med resten av världen. Sara ska ut och skrämmas imorgon med några av sina kompisar. Nu kan man köpa pumpor och få de urgröpta och stylade redan i affären.

måndag 29 oktober 2012

Barnfri helg i KL

Chrille och jag åkte till KL i fredags. Vi hade inte varit där sedan vår bröllopsresa 1998. Om vi minns rätt höll tornen på att färdigställas just då. Denna gång var vi där för att hälsa på Big John och Renee som flyttade hit från Jakarta för en tid sedan.
 
 
På fredagskvällen var vi ute på en spansk tapasrestaurang på den restaurang- och pubtäta gatan Jalan Bukit Bintang. Vi åt så öronen skakade för att det var så gott! Jag fick dessutom ont i magen för att jag hade ätit för snabbt och antagligen mycket för mycket.
 
På lördagen gick killarna ut och spelade golf, medan vi tjejer var och shoppade. John och Renee bor mitt inne i stan med utsikt över det ena tornet. Vi promenerade genom den fina parken bort till tunnelbanan.
 
 
Vi tog tricken bort till en souvenirmarknad...
 
 
... som låg vid China Town där det var full kommers.
 
 
Sen straffade vi av ett antal shoppingmalls. Jag tittade även in på HM som nyligen öppnat butik här. Det var dock hysteriska köer till både provrum och kassor så vi fick inget shoppat just där.
 
 
Eftersom ett av shoppigställena vi var på låg nära IKEA tittade vi in även här med hopp om att Ingvar hade ändrat sig och börjat sälja riktig svensk mat. Men icke... sicken besvikelse. Bara IKEA:s egna äckliga grejer även här. Jag köpte inte en pinal och kommer inte att besöka IKEA fler gånger innan de tar in choklad från Marabou, sill från Abbas och köttbullar från Mamma Scan. Det sistnämnda till barnen.
 
 
På lördagskvällen käkade vi koreanskt. Även det var supergott.
 
 
Och gick sen en rejäl barrunda. Vi började på Traders Hotel där baren ligger högst upp i huset vid hotellpoolen. Man fick passa sig så man inte trillade i för att det var inte mycket plats att gå och stå på och fullt med folk eftersom det var ett stort Halloweenfirande där den kvällen. Det var en fin utsikt över KL och tornen härifrån.
 
 
Ännu bättre utsikt var det från nästa ställe, Marini´s på 57:nde våningen. Så läckert eftersom vi även stog i utomhusdelen av baren. Kvällen slutade med dans på Sultan på Hotel Mandarin.
 
 
Helgen gick så oerhört snabbt och vi var tillbaka i Jakan redan sent på söndageftermiddagen. KL var en otroligt trevlig stad som kändes ungefär som Singapore. Lika rent och välorganiserat. Minst 30 år före Jakan vad gäller allt.
 
Barnen var här hemma under tiden. Eller hemma och hemma förresten. Sara var hos Halle hela helgen och Hugo hos Theo vilket inte alls var meningen.

torsdag 25 oktober 2012

TV-bänk

Glömde lägga upp bild på TV-bänken som äntligen har kommit. Det var så länge sedan jag beställde den - jag tror att det var någon gång innan sommaren. Den levererades första gången strax efter sommarsemestern men skickades tillbaka då finishen var helt fel. Målningen är inte tiptop nu heller, men good enough... Nu väntar jag bara på att teknikerna från TV-affären ska komma. De måste nämligen montera ner ljudsystemet så jag kommer åt kablarna för att kunna flytta den stora högtalaren. Den ska stå i skåpet på en hylla som kan skjutas ut.
 

Kort vecka

Denna vecka har gått så snabbt. Dels för att barnen inte har haft full vecka i skolan, dels för att jag har varit busy, busy, busy som vanligt.
 
Igår var det bokklubb hemma hos Lise. Vi hade läst Torills bok Innan floden tar oss. Den är skriven av Helena Thorfinn - en tjej som bodde i Bangladesh samtidigt som Torill. Hon har skrivit en roman som handlar om hur det är att flytta dit och bli expat. Vi tyckte alla att boken var bra och mycket läsvärd. Vi kände alla igen oss i det som personerna i boken får vara med om - även om Bangladesh verkar vara oerhört mycket mer hardship än vad det är här i Jakan. Den kan rekommenderas för dem som vill läsa mer om hur det är att leva såsom vi gör. Vi hade en mycket trevlig kväll.
 
 
Annars har jag och Isabelle fortsatt med vårt arbete med sponsorerna till festen. Jag har fått hem leveranser av alla priser utom ett till vårt stora lotteri. Det kommer att lottas ut otroligt tjusiga priser såsom flygbiljetter, hotellvistelser i tjusiga hotell på Bali, presentcheckar hos skräddare och iphones. Jag har även fått hem banners från våra huvudsponsorer. Dessa skall sättas upp i salen där vi ska dricka fördrink.
 
 
Idag har Hugo varit ledig, förutom en timme mitt på dagen då jag och han var på konferens i skolan. Konferenserna är alltid ledda av eleverna själva som i förväg har preparerat tjusiga presentationer av sitt skolarbete. Vi satt i Hugos hemklassrum och Hugo berättade om hur det går för honom i respektive ämne. Han visade också sina betyg och omdömen från lärarna. Klassläraren Mr Shiver, som han har i engelska, hade bara bra saker att säga om honom vilket alltid är trevligt för en mamma att höra. Det mesta såg bra ut förutom att han börjat slarva med läxorna i bland annat science. Vi tog därför en lov förbi hans lärare i just science och pratade med henne vad han kan förbättra framöver.
 
I science har de nu i höst bland annat läst om växter, lärt sig hur man anlägger en trädgård och fått plantera själva i skolträdgården.
 
 
 
Jag måste säga att jag också blev mycket imponerad av Hugos arbete i Visual Art. Han som aldrig riktigt har kunnat rita får till riktigt snygga teckningar nu såsom de på skärmen nedan. Med skuggor och allt.
 
 
Imorgon fredag är det helgdag eftersom det är muslimsk helgdag - Idul Adha, Islamic Day of Sacrifice. Imorgon kommer det att slaktas många getter och kossor i Indonesien. Det pågår försäljning av levande djur överallt på gatorna - vi har ett litet stall även hemma på vår gata.
Det är också den tiden på året då muslimerna åker till Mekka. Chrille och jag åker inte till Mekka i år, men väl till Kuala Lumpur. Vi åker BF imorgon. Alltså barnfritt. Tjoho!

måndag 22 oktober 2012

På hemmaplan igen

Igår checkade vi ut från hotellet, packade in allt bagage i bilen och gav oss iväg med siktet inställt på Balis bästa strand. Eftersom bilresan tog längre tid än beräknat - bland annat på grund av ett shoppingstopp, blev det lite bråttom med så hungriga och illamående barn i bilen och vi fick improvisera och ta en strand på vägen där det fanns en restaurang. En strand som chaffisen kände till.
Vi hamnade på ett ställe som hette Dreamland Kelapa.
 
Åk inte hit! Det är busslaster med kineser som är här på dagsturer och maten i restaurangen är under all kritik. Man serverar köttfärssås direkt ur konservburk och frysta industrivårrullar. Fy fasen. Jag bråkade som vanligt och vi slapp betala för maten i alla fall.
 
 
Intentionerna med stället var säkert goda och det ligger fint, men stället nådde absolut inte upp i Ku De Ta eller Potato Head-klass eftersom man hade småslarvat med det mesta. Smutsigt överallt och kinesiskor som helt öppet stog och duschade bort sand ur underlivet lite för länge. Äckligt!
 
 
Sara och Chrille tog ett dopp i vågorna efter lunch medan Hugo var tvungen att se klart sin Snabba Cash-rulle på paddan.
 
 
Vi kom hem igår kväll och idag var Hugo så trött när jag väckte honom i vanlig tid klockan 06:00. Sara var fortsatt ledig eftersom lärarna på PIE har studiedag idag. Hon, Halle och jag åkte in till stan en sväng eftersom Sara så gärna ville se på Hollistergrejerna i outlet-affären. Just kepsen är inte från Hollister, däremot tröjan.
 
 
Vi käkade lunch på Pacific Place.
 
 
Jag passade även på att handla och tjejerna följde gärna med in på Kem Chicks eftersom de har mycket gott godis från alla möjliga länder i den affären. De kom ut med några amerikanska godsaker.
 
 
Vår fina tavla med familjeregler har nu kommit upp i köket. Under den syns en stor skål i aluminium som vi släpade med oss hem från Bali. Den skall fyllas med is och drycker när vi har party framöver.
 
 
I samma affär hittade jag också det här fina trädet, the Tree of Life.
 
 
Just nu är det myrkalas i köket.
 

söndag 21 oktober 2012

Nina och Sange

Barnen ville absolut gå och äta på Potato Head under vår vistelse här på Bali och det gjorde vi igår. Tillsammans med Nina och Sange och deras barn som är här på semester från Tokyo.
 
Jag bokade bord och hade turen att få ett då någon nyligen hade kancellerat sitt. Det är ett poppis ställe detta. Vi träffades tidigt för att hinna ta en drink innan solnedgången.
 
 
Chrille i kön till hovmästaren. Klockan är bara 17:00. Vid samma tid var det ett gäng människor vid entren som också ville komma in. Det gick inte om man inte hade reserverat. Stället var helt knökfullt.
 
 
Potato Head ligger alldeles vid vattnet, förutom att det är en bar och restaurang det finns även en pool och många loungebäddar där. Man kan käka frukost och sen fortsätta att chilla där hela dagarna.
 
 
Det är ett himla häftigt ställe.
 
 
Man kan äta lite olika mat på detta ställe.
 
 
Vi satt i den internationella sektionen och fick in jättegoda grejer. Vi fick egentligen bara ha vårt bord mellan 17:00 och 18:50, men när klockan var cirka sju kom servitören och frågade om vi ville ha efterrätt. Ja tack, sa vi och blev sittandes kvar till säkert nio innan vi förflyttade oss till baren.
 
 
 
 
 
När vi kom hem stod dörren till vårt rum öppen - säkerhetsspärren var uppställd så att dörren inte gick att stänga. Jag gick en runda för att kolla om någon hade gömt sig någonstans eller om någon orm hade ringlat sig in eftersom vi bor i markplan. Lite läskigt var det. Chrille ringde genast receptionen och bad att få prata med chefen. Han var ursinnig. Det hela verkade riggat.

lördag 20 oktober 2012

Mer golf

Igår hade vi en skön eftermiddag vid poolen med både långlunch och rutschkaneåkning hela familjen. En av vattenrutschkanorna på hotellet är ganska bra och rolig att åka.
 
På kvällen åkte jag och Sara in till Seminyak någon timme innan killarna och shoppade. Vi hittade en havaianas-affär, men dessvärre passade ingen av storlekarna Sara. Hon får vänta ett tag innan hon kan köpa ett par flippisar därifrån.
 
 
Jag shoppade lite i min favoritaffär Buddha Wear. Den finns bara på Bali. 
 
 
Sen åt vi middag på en bra italienare i stan när killarna kom in. Idag var det dags för golf igen.
 
 
Chrille spelade bra och var ute in the snake country bara på ett par ställen.
 
 
 
Det är så tjusigt här!
 
 
 
Ikväll ska vi träffa Nina och Sange som också är här på semester.

fredag 19 oktober 2012

Golf på Nirwana

Igår kväll var jag och barnen inne i Seminyak och träffade Gitte och hennes familj. Vi träffades på en restaurang och gick med dem hem till deras fina villa på en drink efteråt.
Chrille höll på att missa planet från Jakarta eftersom han startade resan ut till flygplatsen lite för sent från kontoret. Han kom med - med nöd och näppe, och eftersom planet dessutom var försenat kom han inte fram till oss förrän klockan 01:00 i natt. Hugo var den ende som var vaken då eftersom han så gärna ville säga hej till pappa. Han hade också hittat ett bra men läskigt program på TV:n som höll honom uppe.
 
Idag var det tidig uppstigning för oss vuxna. Vi skulle upp och spela golf på Nirwana - en av Indonesiens absolut finaste golfbanor. Den brukar hamna bra i rankningen av golfbanor i hela sydöstra Asien också. Banan ligger på mark där det tidigare har odlats ris i terrasser och några sådana var kvar.
 
 
Vi spelade med Iwan, en av Chrilles kollegor som är på Bali och jobbar för tillfället. En fransman hamnade också i vår boll och alla vi trodde att han var från Australien. Han hade bott i Autralien i 2 år och helt bytt sin franska brytning mot en grov aussie sådan.
 
 
Banan är helt fantastisk. Flera hål ligger vid havet.
 
 
Ett hål ligger precis bredvid Tanah Lot - ett tempel som är en populär turistdestination på Bali.
 
 
Nedanstående par 3:a var idag en mardröm för herrarna i motvinden. Den var ingel lek för damerna heller.
 
 
 
Vi såg en ganska så stor orm vid ett av utslagen. Den var ca 1,5 m lång och lite mönstrad på ryggen. Ingen kobra dock.
 

torsdag 18 oktober 2012

Idag kommer Chrille!

Vi har förflyttat oss. Från östkusten, mer västerut på Bali. Vi bor vid en fin golfbana då det ska spelas golf nu när maken dimper ner.
 
Idag testade vi poolen och rutschkanorna på hotellet.
 
 
 
Hotellet - Pan Pacific Nirwana, ligger alldeles vid havet. Det är dock ingen som ligger på stranden.
 
 
Alla ligger vid poolen. Det finns flera så man slipper trängas.
 
 
 
Vi hade beställt ett family room, men när receptionisterna såg storleken på våra barn undrade de om barnen verkligen skulle få plats i våningssängarna som finns i dess rum. Dessa sängar, såg vi sen, var mer avsedda för betydligt mindre barn. Barn upp till midjehöjd cirka. Vi fick en svit istället.
 
 
Barnen får campera i vardagsrummet.
 
 
Vi vädrar rummet just nu då det luktar unket och ganska illa trots att det är helt nyrenoverat. Det luktade lika illa i det andra rummet vi tittade in i. Jag föreslog att de skulle byta ut filtret i AC:n, men det verkar man inte ha gjort. De har nog bara gjort som de ville från första början: lite parfym ordnar saken.
 
Chrille ska landa senare på kvällen.