måndag 6 maj 2013

Botaniska trädgården i Bogor

Idag var det dags för utflykt till Bogor och den botaniska trädgården där. Bogor är en stad som ligger 60 kilometer söder om Jakarta. Det var Ann-Sofie som hade ordnat allt eftersom hennes man arbetar i närheten och de känner till området. De är jägmästare båda två och experter på träd. Ska man besöka en botanisk trädgård är det toppen att åka med just en jägmästare.
Vi öppnade upp med en lunch på nedanstående restaurang som bjöd på en fantastisk utsikt, men kanske inte världens bästa mat.


Vi gick sedan en rundvandring på cirka två timmar i den stora parken tillsammans med en guide som både var trevlig på påläst. Parken anlades av det holländska ostindiska kompaniet redan 1744. Birgitta och Isabelle var också med.


Vattenväxterna var det första vi såg och de brasilianska näckrosorna var så häftigt stora. Bladen kan man tydligen lägga en bebis på - de tål en last på upp tilll 10 kilo eftersom de är väl armerade på undersidan.


Fan palms med blad som riktar sig mot solen.


De smala träden till vänster är teak.


Detta trädet heter baobao och man brukar tydligen säga att det blommar i helvetet. Det ser nämligen ut som om rötterna växer uppåt.


Detta är ett stort pandanträd. Bladen används till att tillverka saker av - korgar till exempel. De små pandanträden används som smaksättare i matlagning. Pandankaka äter man här i Indonesien -  det är som en grönfärgad sockerkaka ungefär.


Vi besökte orkidehuset som var fyllt med tjusiga blommor.


De flesta orkideerna är så kallade cultivated orchids - det vill säga de har förädlats genom åren.








Det fanns några native orchids också - jag köpte med mig just en sådan.


Detta är ett kakaoträd.


Och ett brödfruktsträd - elefanter i Afrika gillar att äta och berusa sig på dessa.


Ett banyanträd som är en parasit där rötterna slinglar sig runt ett värdträd.



Dessa två enorma träd är av olika sorter men har vuxit exakt likadant och kallas för en man och en kvinna. Det ska betyda tur att besöka dem.


Vi gick förbi ett tjusigt brudpar som antagligen hade besökt just de ovanstående träden. Här tar de kort på parkens Golden Gate-bro.


En indonesisk nöt som påminner om mandel.



I parken planterades Indonesiens första oljepalmträd och eftersom man är världens största tillverkare av palmolja har man låtit uppföra en staty där man uppmärksammar just det.


Man kan ju fråga sig om man verkligen ska fira just detta, eftersom man skövlar så mycket värdefull regnskog för att anlägga palmoljeplantager överallt.


Tjusiga fishtail-palmer. Palmer är tydligen inget gräs fick jag lära mig idag. Bambu är det däremot.


Parkens samling av olika kaffeträd.


Kaffebönor.


I parken ligger också ett presidentpalats - Istana Bogor. Sukarno - indonesiens förste president, lät uppföra ett antal skulpturer i parken. I sann indonesisk anda lät man kopiera ett antal sådana. Till exempel Carl Milles Guds hand som han såg under ett besök i Sverige.


Även den lilla sjöjungrun fanns på plats.


På vägen ut såg vi två skorpioner - döda som tur var.



Vi avslutade med lite shopping innan det var dags att åka hem igen.


Det har varit en mycket trevlig dag.

2 kommentarer:

  1. Nu hittade jag tillbaka til din blogg! Kul att ses idag! vackra bilder på den botanska trädgården.
    /Matilda

    SvaraRadera