onsdag 9 oktober 2013

Glaspärlor och dans

Halva dagen idag har handlat om pärlor. Pärlor av återvunnet glas - gamla glödlampor tydligen.


Jag var nämligen på utflykt med Indonesian Heritage Society. Vi besökte Ibu Yekti som driver ett företag som heter Beads & Ethnic Jewelry. Ibu Yekti tar emot folk som vill pärla hemma hos henne. Hon bor i ett otroligt häftigt hus som hon transporterat till Jakarta från östra Java. I mittendelen av huset saknas det väggar för att få till en naturlig luftkonditionering samt för att det skall kunna stå emot jordskalv. Hon sa att huset fungerar som ett stort bord där de stora pelarna motsvarade bordbenen.


Jag frågade hur man klarar av alla mygg i ett hus utan väggar. Det finns tydligen en växt som mygg inte gillar - den stora i krukan. Sitter man för nära den för länge blir man yr. Bladen luktar speciellt men Ibu Yekti kom tyvärr inte ihåg vad den hette. Jag måste kanske köpa några sådana och ställa ut i trädgården. 


Ibu Yekti berättade om glaspärlorna hon säljer. De tillverkas i en liten by på östra Java - helt för hand med antika glaspärlor från Venedig som förebild. Pärlorna är väldigt billiga och de som tillverkar dem är ofta bönder och har pärltillverkningen bara som en bisyssla.


I Venedig tillverkades sådana pärlor redan för flera hundra år sedan. De användes sedan som betalningmedel när kolonisatörerna gjorde affärer med länder i Afrika och Asien så tidigt som på 1600-talet. De avlånga pärlorna kallas också för afrikanska pärlor - de fungerade som valuta där en gång i tiden. På bilden nedan syns en antik pärla och en nytillverkad. Det är svårt att se skillnad. De antika ska vara något glattare på ytan eftersom de nya sandpappras för att få bort glasglansen.


Sen fick vi möjlighet att göra egna halsband och armband.


Det fanns så mycket att välja på att man blev alldeles yr. Jag köpte bara några fina enstaka pärlor.


Det fanns några färdiga saker att köpa också.


Man behövde inte trä halsbanden själv - Ibu Yekti hade hjälpredor till det. Detta kan vara en bra utflykt för Sara och hennes kompisar - kanske en kalasaktivitet? Vi fick god fika också.


Efter en lunch på Lippo Mall tillsammans med en holländska som jag fått lifta med idag, åkte jag i princip direkt till skolan. Där hade båda barnen korta föreställningar med sina Movements-klasser.
Sara var först ut - hon och hennes kompisar Halle och Elise fick presentera sexornas dans.



Sen var det Hugos tur.




Vi har fått en ny chaffis eftersom Warsono - han som var så himla bra - har gått och sagt upp sig. Han hade efter 13 år på Blue Bird fortfarande inte fått någon fast anställning. Nu har han blivit erbjuden ett jobb med fast anställning och allt vad det innebär på ett annat bolag.
Vår nya kille började idag och han verkar också lovande. Han fick en körig första dag med flera ärenden att uträtta och jobb från morgon till sen kväll eftersom det är Chrilles biljardkväll ikväll.

1 kommentar:

  1. Synd att varanen slutar! Hoppas den nya är lika bra! Helena

    SvaraRadera